• Hoera! Amsterdam is jarig

  Op donderdag 27 oktober viert de stad Amsterdam zijn 741e verjaardag. Om dit te vieren, trakteert de OBA op een verhaal over een bijzondere gebeurtenis in de stad Amsterdam én op een mooie winactie voor alle kinderen van Amsterdam.

 • bibliothecaris van het jaar

  Leo Willemse is al veertig jaar bibliothecaris bij de OBA en dit jaar genomineerd voor de titel 'Bibliothecaris van het jaar'. Stemmen kan nog tot en met 30 oktober.

 • Internationaal Storytelling Festival Amsterdam

  Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober tonen storytellers in verschillende OBA-vestigingen hun verteltalent. Begin november staat het Storytelling Festival ook nog met
  een drietal programma's in de Centrale OBA. 

 • Kinderdirecteur gezocht!

  De OBA heeft bijna 100.000 jeugdleden. Het is hoog tijd om van deze kinderen te horen wat zij willen. Daarom zoekt de OBA een kinderdirecteur.

 • OBA & Foam

  OBA en Fotografiemuseum Foam organiseren samen het wijkproject Amsterdam vertelt. In de Centrale OBA is de bijbehorende expositie Lezen van Beeld te zien.

Storytelling Festival Amsterdam

Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober tonen storytellers in verschillende OBA-vestigingen hun verteltalent. Het thema van het festival is: 'Wat is jouw verhaal'.

Top 10: woonboeken

Buiten is het fris, binnen maken we het weer extra gezellig. In de OBA vind je een heleboel woonboeken om inspiratie uit te halen of gewoon lekker in te bladeren.

blog: Leo Pleysier vergeten?

In dit boekenblog aandacht voor de bijna vergeten Vlaamse schrijver Leo Pleysier. Boekenblogger Leo Willemse raadt onder meer De Kast en Wit is altijd schoon aan.

Digitale etalage: Oerknal aan het IJ

In 2016 verscheen Oerknal aan het IJ, een geschiedenis van Amsterdam, vanuit het perspectief van Amsterdam Noord. Lees het interview met schrijver Bas Kok.

agenda: leer schrijven bij de oba

In november kunnen groot en klein zelf leren schrijven bij de OBA. Volwassenen krijgen les van Wilma van den Akker, kinderen kunnen terecht bij de schrijvende zussen Kelder.

agenda: Architectuurwandeling

Zondag 30 oktober beslaat de architectuurwandeling het Oosterdokseiland, Centraal Station en de IJ-oevers. Een gebied dat flink veranderd is de afgelopen jaren.

Agenda: Amerikaanse verkiezingen

De Franse Olivier Piton gaat 28 oktober in de OBA in gesprek over de Amerikaanse verkiezingen. In mei van dit jaar verscheen zijn boek The New American Revolution.

Lees de OBA-krant van oktober online!

Wat ga jij deze maand bij de OBA doen: luisteren naar wereldverhalen, studeren met StudyShare of naar een vrolijke theatervoorstelling tijdens de Kinderboekenweek?

nederland leest

Geef je mening, krijg een boek. Vul hier de enquête in.

Agenda

 1. Boekpresentatie - Het Mystieke Driestromengebied van Tete Siahaya

  zaterdag 29 oktober 2016 | 14:00 | Centrale OBA - OBA Theater

  29 oktober 2016

  za 29 okt

 2. Opening Amsterdam Vertelt

  maandag 31 oktober 2016 | 16:00 | Reigersbos

  31 oktober 2016

  ma 31 okt

 3. Administratie groep voor ouderen

  donderdag 3 november 2016 | 10:00 | Spaarndammerbuurt

  3 november 2016

  do 03 nov

 4. Workshop schrijven

  zaterdag 5 november 2016 | 11:30 | Waterlandplein

  5 november 2016

  za 05 nov

 5. Voorlezen voor kinderen van 4 t/m 7 jaar (in OBA Javaplein)

  woensdag 9 november 2016 | 15:00 | Javaplein

  9 november 2016

  wo 09 nov

 6. OBA Live

  donderdag 17 november 2016 | 17:00 | Javaplein

  17 november 2016

  do 17 nov

 7. Ik leer lezen-club

  maandag 21 november 2016 | 15:00 | IJburg

  21 november 2016

  ma 21 nov

 8. Administratie groep voor ouderen

  donderdag 24 november 2016 | 10:00 | Spaarndammerbuurt

  24 november 2016

  do 24 nov

 9. Spoken Beat Night

  zaterdag 3 december 2016 | 20:00 | Centrale OBA - OBA Theater

  3 december 2016

  za 03 dec

Volledige agenda

Op de hoogte blijven?

Volg ons via de sociale netwerken:

Instagram, Facebook, YouTube en Twitter.


 

De boekenkast van...

Erwin Reijers duikt in de boekenkasten van schrijvers en meer of minder bekende Amsterdammers. Ditmaal is de eer aan de boekenkast van schrijver Robert Vuijsje.

OBA Live met Martijn van Calmthout

Donderdag 27 oktober ontving Theodor Holman o.m. Martijn van Calmthout met zijn biografie 'Sam Goudsmit - De jacht op de atoombom van Hitler'.  Kijk hier terug naar de uitzending.

OBA Bijblijvertje

Dansen in de Centrale OBA? Jawel hoor, tijdens de Silent Library Disco met niemand minder dan dj Sam Feldt gingen de voetjes van de vloer. Wat is het OBA Bijblijvertje?

Radio: Luister Live naar AmsterdamFM

AmsterdamFM zendt live uit vanuit de Centrale OBA, vanaf het muziekplein op de vierde etage. Publiek is bij alle programma's van harte welkom.

vestigingen

 1. Centrale OBA Bekijk details

  De Centrale OBA op het Oosterdokseiland is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter de grootste bibliotheek van Nederland. De bibliotheek is elke dag geopend van 10.00 tot 22.00 uur (met uitzondering...

  Bekijk details van Centrale OBA

 2. OBA Bos en Lommer Bekijk details

  De nieuwe OBA Bos en Lommer heeft zaterdag 4 juni zijn deuren heropend op Bos en Lommerweg 233-235. De officiele opening was zaterdag 18 juni j.l. Voor de allerkleinsten, 0-2 jaar is er een BoekStart-hoek....

  Bekijk details van OBA Bos en Lommer

 3. OBA Bijlmer Bekijk details

  OBA Bijlmer heeft een actuele collectie boeken, dvd's, kranten en tijdschriften, een ruim leescafé en een prachtige binnentuin. In de collectie wordt extra aandacht besteed aan boeken over Suriname en...

  Bekijk details van OBA Bijlmer

 4. OBA Javaplein Bekijk details

  OBA Javaplein beschikt over een collectie van 46.000 boeken en films, games en gesproken boeken. De leeszaal heeft 200 kranten en tijdschriften in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Turks, Arabisch...

  Bekijk details van OBA Javaplein

 5. OBA Waterlandplein Bekijk details

  OBA Waterlandplein opende in de zomer van 2013 haar deuren in een nieuw pand aan het Waterlandplein 302. Dit Filiaal heeft een brede collectie van 44.000 boeken, 1.600 luisterboeken, cd-roms en games....

  Bekijk details van OBA Waterlandplein

 6. OBA Osdorp Bekijk details

  OBA Osdorp is een druk bezochte bibliotheek met een gevarieerd publiek. Er is een brede collectie met boeken, luisterboeken, cd-roms en games. Voor de jongste jeugd is er een BoekStart-hoek met babyboekjes....

  Bekijk details van OBA Osdorp

 7. OBA Roelof Hartplein Bekijk details

  Nabij het Concertgebouw en diverse musea vindt u OBA Roelof Hartplein. In dit monumentale pand vindt u een prachtige jeugdafdeling en een brede collectie voor volwassenen. Met de verbouwing in oktober...

  Bekijk details van OBA Roelof Hartplein

 8. OBA Mercatorplein Bekijk details

  OBA Mercatorplein heeft naast de actuele boeken collectie een collectie luisterboeken, cd-rom's, dvd's en games voor verschillende spelcomputers. Er zijn meer dan 150 kranten en tijdschriften in verschillende...

  Bekijk details van OBA Mercatorplein

 9. OBA Olympisch Kwartier Bekijk details

  OBA Olympisch Kwartier heeft een groot leescafé, een jongerenhoek en een prachtige jeugdafdeling. Er is een brede collectie met boeken, luisterboeken, cd-roms en games. Er zijn werkplekken beschikbaar...

  Bekijk details van OBA Olympisch Kwartier

meer vestigingen