• Studieleeskring DWA

  Tijdens de studieleeskring Ontdekking van de aarde bestudeer je in vijf bijeenkomsten de aarde in de context van het klimaat, de veranderende blik van de mens op het aardse leven en de rol van de mens op aarde. Wat zijn de uitdagingen en bedreigingen voor onze planeet?

 • OBA & Foam

  Samen met je buren foto's maken en verhalen schrijven over elkaar en de buurt waar je in woont, het kan allemaal binnen het wijkproject Amsterdam Vertelt van de OBA en Fotografiemuseum Foam. Doe je mee?

 • Poëzie op zondag

  Ook dit najaar komen er bijzondere dichters naar de OBA. Ze lezen voor uit hun werk en praten met Ineke Holzhaus aan de hand van één gedicht. Zo’n kort gesprek blijkt een goede start voor het luisteren naar hun werk. Op 11 december is Robert Anker te gast.

 • Download de OBA-app

  Met de app gaat zoeken, reserveren of verlengen nog makkelijker. Ontvang meldingen als inleverdatum van geleend materiaal nadert of als een reservering klaar staat. Check of de OBA in de buurt open is. Nu update beschikbaar!

 • God, Sinterklaas en Oranje: Het Sprookje de Baas

  Op 3 december wordt voor de 3e keer de Hans van den Bergh-lezing uitgesproken. Spreker van dienst is cabaretier en opiniemaker Erik van Muiswinkel, die in de jaren ’80 colleges volgde bij prof. dr. Hans van den Bergh (1932-2011) aan het instituut voor Neerlandistiek in Amsterdam.

 • Bread & Songs

  Een intercultureel cross-religieus theatraal event met verschillende voorstellingen. Dans, muziek en culturele rituelen: op zoek naar het spanningsveld en de raakvlakken tussen cultuur en religie.

agenda: Reve en het katholicisme

Eric Wiss geeft een lezing over Gerard Reve en het katholicisme. Welke factoren speelden een rol bij zijn bekering en wat trok hem zo aan in de kerk van Rome? 

Nieuws: maakplaatsen in de OBA

Jongeren kunnen in het nieuwe jaar in de OBA spelenderwijs kennismaken met nieuwe technologieën en 21st century skills in de Maakplaatsen van Amsterdam 021 .

agenda: jazz on Sunday

Het gratis jazzmuziekevenement van Café Belcampo in OBA de Hallen heet The Library Sessions, en wordt zondag 4 december geopend door Sander Nolan & friends.

Top 10: herfstige romans

Nu de dagen steeds kouder worden, is het tijd om heerlijk binnen te blijven in het gezelschap van deze romans.

agenda: Boudewijn Büchdag

Zondag 11 december is het de Internationale Boudewijn Büchdag. Eregast is Eva Rovers, auteur van Boudewijn Büch biografie Boud. Zij verzorgt de lezing Het Büchboek.

agenda: OBA live

Theodor Holman presenteert op 8 december een nieuwe aflevering van OBA Live vanuit OBA Javaplein. De uitzending begint om 17.00 uur en wordt ook live gestreamd.

Actie: 2 weken gratis Het Parool

Bezoekers van de OBA kunnen nu gebruik maken van een speciale actie. Ontvang twee weken Het Parool gratis thuisbezorgd en De stadsgids voor Amsterdammers.

nieuws: oba bijlmer gaat verhuizen

OBA Bijlmer gaat verhuizen naar Bijlmerplein 395. De oude vestiging aan de Frankemaheerd is zaterdag 17 december 2016 voor het laatst geopend.

De eerste zin: Otto de Kat

De eerste zin uit een boek of een dichtbundel is zo belangrijk dat een schrijver er vaak lang over piekert. Deze maand vragen we Otto de Kat naar zijn favoriete beginzin.

agenda: over fiep westendorp

De volwassen kant van Fieps kunstenaarsschap komt aan bod op deze NRC-avond in samenwerking met de Fiep Westendorp Foundation en de OBA.

expo: 180 amsterdammers

Voor het project 180 Amsterdammers werden alle 180 nationaliteiten die de stad rijk is, gefotografeerd en gefilmd. Op 8 december wordt de expo in de OBA geopend.

Digitale etalage: Amsterdam 1900

Heb je de expo Amsterdam 1900 in het Stadsarchief al bezocht? Zeker doen! In dit themadossier lees je alvast meer over vier fotografen uit het Amsterdam van 1900.

blog: herinneringen aan shakespeare

Welke schrijver is beroemder? Gaat er een minuut voorbij zonder dat zijn naam valt?  Hoog tijd voor een boekenblog van Leo Willemse over de bard uit Stratford-upon-Avon.

cursussen volksuniversiteit

Kijk ook eens naar het cursusaanbod van de Volksuniversiteit Amsterdam. De cursussen vinden in diverse OBA-locaties plaats.   

Agenda

 1. Kom naar het oefenspreekuur in OBA Slotervaart

  maandag 5 december 2016 | 14:00 | Slotervaart

  5 december 2016

  ma 05 dec

 2. ZORG.podium

  dinsdag 6 december 2016 | 19:30 | Centrale OBA - OBA Theater

  6 december 2016

  di 06 dec

 3. Kom naar het oefenspreekuur in OBA Molenwijk

  vrijdag 16 december 2016 | 09:30 | Molenwijk

  16 december 2016

  vr 16 dec

 4. Optreden Vocal Group WoKo

  woensdag 21 december 2016 | 20:30 | Centrale OBA - entreehal

  21 december 2016

  wo 21 dec

 5. Inloop social media en internet

  woensdag 28 december 2016 | 10:00 | Banne

  28 december 2016

  wo 28 dec

 6. Kom naar het oefenspreekuur in OBA Molenwijk

  vrijdag 30 december 2016 | 09:30 | Molenwijk

  30 december 2016

  vr 30 dec

 7. Studyshare

  woensdag 11 januari 2017 | 10:15 | Centrale OBA - Hella Haassezaal

  11 januari 2017

  wo 11 jan

 8. Studyshare

  zondag 15 januari 2017 | 10:15 | Centrale OBA - Hella Haassezaal

  15 januari 2017

  zo 15 jan

 9. De Canon van de Boekverfilming - Virgin Suicides

  dinsdag 17 januari 2017 | 19:30 | Centrale OBA - OBA Theater

  17 januari 2017

  di 17 jan

Volledige agenda

Op de hoogte blijven?

Volg ons via social media:

Instagram, Facebook, YouTube en Twitter.


 

OBA Bijblijvertje: mindful yoga

Wist je dat de Volksuniversiteit cursussen en workshops geeft in de OBA? In het OBA Bijblijvertje van deze week gaan we op bezoek bij de workshop mindful yoga.

De boekenkast van...

Erwin Reijers duikt in de boekenkasten van schrijvers en meer of minder bekende Amsterdammers. Ditmaal is de eer aan de boekenkast van schrijver Robert Vuijsje.

vestigingen

 1. Centrale OBA Bekijk details

  De Centrale OBA op het Oosterdokseiland is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter de grootste bibliotheek van Nederland. De bibliotheek is elke dag geopend van 10.00 tot 22.00 uur (met uitzondering...

  Bekijk details van Centrale OBA

 2. OBA Bos en Lommer Bekijk details

  De nieuwe OBA Bos en Lommer heeft zaterdag 4 juni zijn deuren heropend op Bos en Lommerweg 233-235. De officiele opening was zaterdag 18 juni j.l. Voor de allerkleinsten, 0-2 jaar is er een BoekStart-hoek....

  Bekijk details van OBA Bos en Lommer

 3. OBA Bijlmer Bekijk details

  OBA Bijlmer gaat verhuizen naar Bijlmerplein 395. De oude vestiging aan de Frankemaheerd 2 is zaterdag 17 december 2016 voor het laatst geopend. Het streven is om eind maart 2017 de nieuwe OBA-vestiging...

  Bekijk details van OBA Bijlmer

 4. OBA Javaplein Bekijk details

  OBA Javaplein beschikt over een collectie van 46.000 boeken en films, games en gesproken boeken. De leeszaal heeft 200 kranten en tijdschriften in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Turks, Arabisch...

  Bekijk details van OBA Javaplein

 5. OBA Waterlandplein Bekijk details

  OBA Waterlandplein opende in de zomer van 2013 haar deuren in een nieuw pand aan het Waterlandplein 302. Deze vestiging heeft een brede collectie van 44.000 boeken, 1.600 luisterboeken, cd-roms en games....

  Bekijk details van OBA Waterlandplein

 6. OBA Osdorp Bekijk details

  OBA Osdorp is een druk bezochte bibliotheek met een gevarieerd publiek. Er is een brede collectie met boeken, luisterboeken, cd-roms en games. Voor de jongste jeugd is er een BoekStart-hoek met babyboekjes....

  Bekijk details van OBA Osdorp

 7. OBA Roelof Hartplein Bekijk details

  Nabij het Concertgebouw en diverse musea vindt u OBA Roelof Hartplein. In dit monumentale pand vindt u een prachtige jeugdafdeling en een brede collectie voor volwassenen. Met de verbouwing in oktober...

  Bekijk details van OBA Roelof Hartplein

 8. OBA Mercatorplein Bekijk details

  OBA Mercatorplein heeft naast de actuele boeken collectie een collectie luisterboeken, cd-rom's, dvd's en games voor verschillende spelcomputers. Er zijn meer dan 150 kranten en tijdschriften in verschillende...

  Bekijk details van OBA Mercatorplein

 9. OBA Olympisch Kwartier Bekijk details

  OBA Olympisch Kwartier heeft een groot leescafé, een jongerenhoek en een prachtige jeugdafdeling. Er is een brede collectie met boeken, luisterboeken, cd-roms en games. Er zijn werkplekken beschikbaar...

  Bekijk details van OBA Olympisch Kwartier

meer vestigingen

Radio: Luister Live naar AmsterdamFM

AmsterdamFM zendt live uit vanuit de Centrale OBA, vanaf het muziekplein op de vierde etage. Publiek is bij alle programma's van harte welkom.

Lees de oba-krant van december

Wat ga jij in december bij de OBA doen: naar de expo 180 Amsterdammers, kerstknutselen of laat je je verrassen door de dansers van Dancing in the Library?