• Weekend van de wetenschap

  Stel dat de ruimtevaart mensen op Mars kan laten wonen, zijn deze astronauten dan opgewassen tegen de eenzaamheid? Tijdens het weekend van de wetenschap wordt deze vraag onderzocht in de OBA. En omdat deze vraag spannend is voor groot en klein, zijn er zaterdag 1 oktober drie verschillende bijeenkomsten georganiseerd.

 • Kinderdirecteur gezocht!

  De OBA heeft bijna 100.000 jeugdleden. Het is hoog tijd om van deze kinderen te horen wat zij willen. Daarom zoekt de OBA een kinderdirecteur.

 • Lezen voor je lijst doe je bij de OBA

  Lees je ook boeken voor school? In de OBA vind je een grote collectie boeken voor Lezen voor de lijst. Er zijn 11 OBA-vestigingen waar speciale kasten met deze boeken staan, er is er dus vast één bij jou in de buurt.

 • OBA & Foam: Lezen van Beeld

  Amsterdam Vertelt start officieel op donderdag 1 september 2016 met de opening van de tentoonstelling OBA & Foam: Lezen van Beeld. In de expozaal van de Centrale OBA presenteert Foam een selectie foto’s uit eigen collectie.

   

Agenda: la pianiste

Tijdens De Canon van de Boekverfilming bespreekt een panel van De Groene Amsterdammer een boekverfilming die je zeker gezien moet hebben. Deze keer: La Pianiste.

agenda: kinderboekenweek 2016

Van 5 tot en met 16 oktober is het weer Kinderboekenweek, met dit jaar als thema: ‘Voor altijd jong: opa's en oma's’. 

 

Nieuws: Peter van Straaten wint Inktspotprijs

Bovenstaande tekening van Peter van Straaten en het werk van de andere tekenaars die dit jaar kans maakten op de Inktspotprijs, zijn vanaf woensdag 28 september in de Centrale OBA te bewonderen.

Expo: 5 jaar oorlog in Syrië

Op 6 oktober opent in OBA Banne een indrukwekkende tentoonstelling van fotografe Mona van den Berg.

Nieuws: Week tegen de eenzaamheid

Het is de Week tegen de Eenzaamheid. Kom naar de OBA en schrijf een kaart aan een eenzame stadsgenoot.

nieuws: uittrekselbank ook vanuit huis toegankelijk

Wie op zoek is naar uittreksels van boeken, kan terecht bij de digitale Uittrekselbank. Voor OBA-leden is deze databank nu ook vanuit huis toegankelijk. 

nieuws: boek & spelen van start

Op maandag 3 oktober gaat de nieuwe serie Boek & Spelen van start. In deze talkshow bevraagt literatuurcriticus Margot Dijkgraaf schrijvers en acteurs over hun relatie tot tekst en taal. Thomas Verbogt is te gast in de eerste editie.

Expo: De Bibliotheek Van Licht

Volgens kunstenaars Raul Balai en Femi Dawkins is er niet één historisch verhaal, maar zijn er parallelle narratieven. Daarom ontwikkelden zij De Bibliotheek Van Licht.

jeugdblog: leve de letters

De scholen zijn weer begonnen en veel kinderen in groep drie leren lezen! Naast de ‘’officiële’’ eerste leesboekjes zijn er ook boeken die letters en lezen als onderwerp hebben en die het plezier in leren lezen kunnen aanwakkeren. Hieronder volgen drie letterboeken - en de Gouden Penseelwinnaar.

 

lezing: de mannen van Michelangelo

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) deed de wereld versteld staan als schilder, beeldhouwer, tekenaar, architect, dichter en urbanist. In deze lezing wordt ingegaan op Michelangelo’s mannelijke naakten.

Agenda: Faces of Science

Bestond er al social media in de zestiende eeuw? En hoe discriminerend is jouw muzieksmaak? In Faces of Science vertellen jonge wetenschappers over hun onderzoek. 

Digitale etalage: Oerknal aan het IJ

In 2016 verscheen Oerknal aan het IJ, een geschiedenis van Amsterdam, geschreven vanuit het perspectief van Amsterdam Noord. Lees het interview met schrijver Bas Kok en meer in de Digitale Etalage Amsterdam.

Volksuniversiteit in de OBA

Cursus volgen aan de Volksuniversiteit? Dat kan nu ook in diverse OBA-locaties.

Agenda

Er zijn op dit moment geen artikelen over dit onderwerp beschikbaar.

Op de hoogte blijven?

Volg ons via de sociale netwerken:

Instagram, Facebook, YouTube en Twitter.


 

Lees de nieuwe OBA-krant online!

Wat ga jij deze maand bij de OBA doen: luisteren naar wereldverhalen, studeren met StudyShare of naar een vrolijke theatervoorstelling tijdens de Kinderboekenweek?

De eerste zin: Matthijs Kleyn

De eerste zin uit een boek of een dichtbundel is zo belangrijk dat een schrijver er vaak lang over piekert. Wat is de favoriete beginzin van schrijver Matthijs Kleyn?

Top 10: boekverfilming lezen voor de lijst

Wist je dat er op de leeslijsten voor scholieren ook verfilmde boeken staan? Vanzelfsprekend leen je het boek én de film van deze top 10 bij de OBA.

Nieuws: studieleeskringen open voor inschrijvingen

Meer te weten komen over de oostgrens van Europa of de ontdekking van de aarde? Doe mee met de studieleeskringen van De Wereld Academie.

vestigingen

 1. Centrale OBA Bekijk details

  De Centrale OBA op het Oosterdokseiland is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter de grootste bibliotheek van Nederland. De bibliotheek is elke dag geopend van 10.00 tot 22.00 uur (met uitzondering...

  Bekijk details van Centrale OBA

 2. OBA Bos en Lommer Bekijk details

  De nieuwe OBA Bos en Lommer heeft zaterdag 4 juni zijn deuren heropend op Bos en Lommerweg 233-235. De officiele opening was zaterdag 18 juni j.l. Voor de allerkleinsten, 0-2 jaar is er een BoekStart-hoek....

  Bekijk details van OBA Bos en Lommer

 3. OBA Bijlmer Bekijk details

  OBA Bijlmer heeft een actuele collectie boeken, dvd's, kranten en tijdschriften, een ruim leescafé en een prachtige binnentuin. In de collectie wordt extra aandacht besteed aan boeken over Suriname en...

  Bekijk details van OBA Bijlmer

 4. OBA Javaplein Bekijk details

  OBA Javaplein beschikt over een collectie van 46.000 boeken en films, games en gesproken boeken. De leeszaal heeft 200 kranten en tijdschriften in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Turks, Arabisch...

  Bekijk details van OBA Javaplein

 5. OBA Waterlandplein Bekijk details

  OBA Waterlandplein opende in de zomer van 2013 haar deuren in een nieuw pand aan het Waterlandplein 302. Dit Filiaal heeft een brede collectie van 44.000 boeken, 1.600 luisterboeken, cd-roms en games....

  Bekijk details van OBA Waterlandplein

 6. OBA Osdorp Bekijk details

  OBA Osdorp is een druk bezochte bibliotheek met een gevarieerd publiek. Er is een brede collectie met boeken, luisterboeken, cd-roms en games. Voor de jongste jeugd is er een BoekStart-hoek met babyboekjes....

  Bekijk details van OBA Osdorp

 7. OBA Roelof Hartplein Bekijk details

  Nabij het Concertgebouw en diverse musea vindt u OBA Roelof Hartplein. In dit monumentale pand vindt u een prachtige jeugdafdeling en een brede collectie voor volwassenen. Met de verbouwing in oktober...

  Bekijk details van OBA Roelof Hartplein

 8. OBA Mercatorplein Bekijk details

  OBA Mercatorplein heeft naast de actuele boeken collectie een collectie luisterboeken, cd-rom's, dvd's en games voor verschillende spelcomputers. Er zijn meer dan 150 kranten en tijdschriften in verschillende...

  Bekijk details van OBA Mercatorplein

 9. OBA Olympisch Kwartier Bekijk details

  OBA Olympisch Kwartier heeft een groot leescafé, een jongerenhoek en een prachtige jeugdafdeling. Er is een brede collectie met boeken, luisterboeken, cd-roms en games. Er zijn werkplekken beschikbaar...

  Bekijk details van OBA Olympisch Kwartier

meer vestigingen