De eerste zin: Otto de Kat

De eerste zin uit een boek of een dichtbundel is zo belangrijk dat een schrijver er vaak lang over piekert. Deze maand vragen we Otto de Kat naar zijn favoriete beginzin.

Agenda: klassiek op zondag

Zondag 11 december geven Sterre Kooi (zang) en Jaap Kooi (piano), studenten van het Conservatorium van Amsterdam, een gratis klassiek concert in de Centrale OBA.

agenda: personal storytelling

Engelstalige bijeenkomst onder leiding van storytellers Paul Hughes and Simon Hodges. Ontwikkel je eigen levensverhaal en herken jezelf in de ander.

agenda: Jacques Klöters

Klöters komt spreken over zijn nieuwste boek: Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen, mijn journaal, een mengeling van autobiografie, dagboek, stads- en cultuurgeschiedenis.

agenda: Reve en het katholicisme

Eric Wiss geeft een lezing over Gerard Reve en het katholicisme. Welke factoren speelden een rol bij zijn bekering en wat trok hem zo aan in de kerk van Rome? 

jeugd: kinderschrijfcafé

Wil je leren hoe je een spannend verhaal schrijft? Een stripverhaal bedenkt en maakt? Een gedicht misschien? Het kan allemaal in het Kinderschrijfcafé in OBA Linnaeus.

expo: 180 amsterdammers

Voor het project 180 Amsterdammers werden alle 180 nationaliteiten die de stad rijk is, gefotografeerd en gefilmd. Op 8 december wordt de expo in de OBA geopend.

agenda: dancing in the library

Dancing in the Library is een OBA project van Dance Artists in Residence Marianthi Michailidou en Natalie Heller. Zij onderzochten de interactie tussen boeken en beweging.

agenda: privacy café

Leer je laptop, tablet of smartphone beveiligen met de hulp van experts. En wie wil, kan ook een duik in het zogenaamde 'surf web', 'deep web' en 'dark web' nemen...

agenda: Boudewijn Büchdag

Zondag 11 december is het de Internationale Boudewijn Büchdag. Eregast is Eva Rovers, auteur van Boudewijn Büch biografie Boud. Zij verzorgt de lezing Het Büchboek.

agenda: barry lyndon

Op 20 december staat de Canon van de Boekverfilming in het teken van Stanley Kubrick's verfliming van het boek Barry Lyndon.  

jeugd: kerstvakantie in de oba

Twee weken vrij en dus alle tijd om leuke dingen te doen. Daarom organiseert de OBA veel speciale kerstactiviteiten voor groot en klein.

agenda: bread & songs

Deze bijzondere voorstelling start op het bordes van de Centrale OBA en de roltrappen en neemt je dan mee het theater in. Dans, muziek en culturele rituelen: een dialoog tussen cultuur en religie.

agenda: over fiep westendorp

De volwassen kant van Fieps kunstenaarsschap komt aan bod op deze NRC-avond in samenwerking met de Fiep Westendorp Foundation en de OBA.

agenda: OBA live

Theodor Holman presenteert op 8 december een nieuwe aflevering van OBA Live vanuit OBA Javaplein. De uitzending begint om 17.00 uur en wordt ook live gestreamd.

jeugd: oba codeteam

Heb jij altijd je eigen game of programma willen leren bouwen? Doe dan mee met het OBA CodeTeam. Voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. 

Workshop: Hoe schrijf je een gedicht?

Ineke Holzhaus geeft de inspirerende workshop Gedichten schrijven met een dichter op je schouder. Zowel voor de ervaren poëet als voor beginners erg interessant.

agenda: poëzie op zondag

Op zondag 11 december is schrijver Robert Anker te gast bij Ineke Holzhaus in de Centrale OBA. Samen bespreken ze het werk van Anker en andere dichters.  

Agenda: Faces of Science

In Faces of Science vertellen drie jonge, veelbelovende wetenschappers over hun onderzoek. Op 20 december vindt de volgende editie plaats.

jeugd: oba voor de allerkleinsten

Voor de allerjongsten organiseert de OBA diverse Boekstartactiviteiten, zoals voorlezen en muziekochtenden. Ook is er een informatiemarkt over de voorschool.

agenda: English Spoken

Je Engels verbeteren en over boeken praten, dat kan bij English Spoken. In december gaat het gesprek over het werk van de Beat Generation.  

Lees de oba-krant van december

Wat ga jij in december bij de OBA doen: naar de expo 180 Amsterdammers, kerstknutselen of laat je je verrassen door de dansers van Dancing in the Library?

jeugd: Spaanstalige storytelling (3+)

Voor kinderen die Spaans spreken of begrijpen organiseren de Mini Lectores elke maand Spaanstalige storytelling met mooie prentenboeken en workshops in het OBA kinderlab.

agenda: jazz on Sunday

Het gratis jazzmuziekevenement van Café Belcampo in OBA de Hallen heet The Library Sessions, en wordt zondag 4 december geopend door Sander Nolan & friends.

te doen bij de oba

 1. Kom naar het oefenspreekuur in OBA Slotervaart

  maandag 5 december 2016 | 14:00 | Slotervaart

  5 december 2016

  ma 05 dec

 2. ZORG.podium

  dinsdag 6 december 2016 | 19:30 | Centrale OBA - OBA Theater

  6 december 2016

  di 06 dec

 3. Kom naar het oefenspreekuur in OBA Molenwijk

  vrijdag 16 december 2016 | 09:30 | Molenwijk

  16 december 2016

  vr 16 dec

 4. Optreden Vocal Group WoKo

  woensdag 21 december 2016 | 20:30 | Centrale OBA - entreehal

  21 december 2016

  wo 21 dec

 5. Inloop social media en internet

  woensdag 28 december 2016 | 10:00 | Banne

  28 december 2016

  wo 28 dec

 6. Kom naar het oefenspreekuur in OBA Molenwijk

  vrijdag 30 december 2016 | 09:30 | Molenwijk

  30 december 2016

  vr 30 dec

 7. Studyshare

  woensdag 11 januari 2017 | 10:15 | Centrale OBA - Hella Haassezaal

  11 januari 2017

  wo 11 jan

 8. Studyshare

  zondag 15 januari 2017 | 10:15 | Centrale OBA - Hella Haassezaal

  15 januari 2017

  zo 15 jan

 9. De Canon van de Boekverfilming - Virgin Suicides

  dinsdag 17 januari 2017 | 19:30 | Centrale OBA - OBA Theater

  17 januari 2017

  di 17 jan

Volledige agenda

Volksuniversiteit: proef feestwijnen

Proef zes opmerkelijke wijnen voor de feestdagen: onbekende namen en soorten uit de wat minder bekende wijngebieden in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

50% korting voor OBA-leden

Iedereen met een OBA-pas ontvangt altijd 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten. Sommige activiteiten zijn zelfs helemaal gratis toegankelijk voor OBA-leden. Koopt u uw kaarten online, kies dan voor de kaartsoort OBA-pas. Koopt u uw kaarten in de bibliotheek, laat dan uw OBA-pas zien. Bent u nog geen lid? Klik op onderstaande link om u in te schrijven.

Toegangskaarten kopen

Kaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek kunt u online kopen via de online agenda en aan de balie in de Centrale OBA. Kaarten voor activiteiten in de andere OBA-vestigingen zijn verkrijgbaar aan de balie van de vestiging waar de voorstelling plaatsvindt. Reserveren kan telefonisch en per e-mail.

literaire programmering in de oba

Talkshows, boekpresentaties, boekverfilmingen, een open podium... Literatuur beleef je bij de OBA. Kijk op onze literatuurpagina voor een overzicht van alle programma's.  

Oefenspreekuren

In veel OBA-vestigingen zijn oefenspreekuren. Tijdens deze spreekuren kunt u onder begeleiding werken op de oefen-pc. Hier ziet u wanneer het oefenspreekuur bij u in de buurt is.

Exposities in de OBA

Wist je dat in de OBA regelmatig interessante exposities te zien zijn? Ideaal om even tussendoor mee te pikken als je toch in één van onze vestigingen bent.

jeugd: voorleesuurtjes (2+)

Ook voor de allerkleinste lezers valt er in de OBA veel te beleven. Zo worden er iedere week voorleesuurtjes georganiseerd voor peuters en kleuters.

Agenda: open podium

Voorlezen uit je eigen werk, best spannend! Voor iedereen die durft is er elke laatste zaterdag van de maand het Open Podium in de Centrale OBA.

Jeugd: bibliobios

Weekentip: elke zaterdag en zondag kunnen kinderen in het Annie M.G. Schmidt Theater in de Centrale OBA verfilmde kinderboeken kijken.

Jeugd: baby- en peuterpret!

Hokus, pokus, pilatus pas... wat zit er in de tovertas? Jij mag het raden. Een vogel? Een voetbal? Een fluit? Maria's muziek komt langs. Zing, klap en stamp je mee?