Boek over Mies Bouhuys gepresenteerd in de OBA

Gepubliceerd op: 27 mei 2014 14:07

Donderdag 22 mei werd in de Centrale Bibliotheek het boek 'Omdat ik in de wereld loop – Mies Bouhuys 1927 - 2008, schrijfster en activiste' gepresenteerd.

De OBA heeft natuurlijk graag meegewerkt aan dit eerbetoon voor de schrijfster Mies Bouhuys. Zij neemt in de collectie van de bibliotheek een belangrijke plaats in met haar gedichten en talloze kinderboeken. In de OBA catalogus komt ze voor met in totaal liefst 169 titels, waarvan het merendeel kinderboeken en gedichtenbundels. Maar ook een boek over Anne Frank en een eerbetoon aan haar echtgenoot Ed Hoornik. Daarnaast zijn er ook 8 gesproken boeken aanwezig.

Dat geheel is eigenlijk al een mooi eerbetoon aan haar, maar is nu ook een prachtig boek over haarzelf bijgekomen. En niet alleen qua inhoud maar ook qua uiterlijk want de vormgevers hebben echt vakwerk afgeleverd. Dat het boek tweetalig is geeft ook haar internationale betrokkenheid aan en maakt het werk voor een breed publiek toegankelijk.

De avond werd gepresenteerd door Herman Divendal, voorzitter van de Stichting In den Vreemde die de nalatenschap van Mies Bouhuys beheert. Hij reikte het eerste exemplaar uit aan respectievelijk de oudste zus van Mies (94), haar nicht Florien en aan Bengid Dawod (Koerdisch Syrisch), de eerste persoon die door Stichting In den Vreemde werd geholpen.

Jos van Hest droeg op stemmige wijze een aantal gedichten uit het werk van Mies Bouhuys voor en zijzelf was te zien in een fragment uit haar 4 mei lezing uit 1995 die nog verrassend actueel was. In het gedicht 'Hand in Hand' komen alle aspecten uit haar werk eigenlijk prachtig bij elkaar en daarom is het opgenomen als een eerbetoon aan Mies Bouhuys.

Hans van Velzen, directeur