exposities

Hieronder vindt u een overzicht van alle exposities die op dit moment in de Centrale OBA te zien zijn. Ook in de andere vestigingen zijn regelmatig exposities te zien. Alle exposities van de OBA zijn gratis te bezichtigen tijdens openingstijden van de vestigingen.

180 Amsterdammers

Vanaf 9 december t/m 28 februari, Centrale OBA, Expositieruimte

Iedereen kent wel een Amsterdammer met een Duitse, Franse of Marokkaanse nationaliteit. Het is zeldzamer dat men een Amsterdammer uit Kazachstan, Ivoorkust of Nicaragua tegen het lijf loopt. Toch zijn deze en nog veel meer nationaliteiten in Amsterdam te vinden. Voor het project 180 Amsterdammers werden alle 180 nationaliteiten die de stad rijk is, de bekende en minder bekende, gefotografeerd en gefilmd. In de tentoonstelling staan hun levensverhalen centraal. De nationaliteiten vertellen over het leven in de stad en halen tegelijkertijd herinneringen op aan hun geboorteland. Naast de portretfoto's en het videomateriaal is worden op de expositie ook Amsterdammers uit het verleden uitgelicht. Ieder heeft op zijn of haar eigen wijze sporen in de hoofdstad nagelaten. Het zijn bekende Amsterdammers van wie het migratieverhaal niet bekend is, maar ook onbekende Amsterdammers die meer aandacht verdienen. Wie wist bijvoorbeeld dat theater Tuschinski een Poolse oorsprong heeft, Maria Montessori in Amsterdam woonde en zowel Ramses Shaffy als Harry Mulisch kinderen van migranten zijn?

Fototentoonstelling Niet Meer Zonder Jou

Vanaf 14 januari t/m 31 maart 2017, OBA Javaplein

Fotograaf Cigdem Yuksel fotografeerde vijftien leden uit de Islamitische gemeenschap in Nederland die net als Nizmiye en Havva in de voorstelling Niet Meer Zonder Jou de confrontatie aangaan met een vrijgevochten familielid op het gebied van seks, geloof, het huwelijk en homoseksualiteit.

De foto's van Cigdem werden tijdens het Holland Festival 2015 geexposeerd in 50 tramhokjes over Amsterdam. De foto's lokten vele reacties uit en enkele werden beklad. Door de bekladde foto's realiseerde Cigdem zich dat haar portretten een opening vormen voor een gesprek dat anders nooit plaats zou vinden. Cigdem trok de wijken in van zes Nederlandse steden. Met de foto's onder haar arm ging ze op bezoek bij Islamitsche bewoners met de vraag of zij voor drie weken een foto wilden adopteren en ophangen in hun huis. Cigdem vroeg hen op de portretten te reageren met authentieke impulsen en de foto's te bewerken met stiften, kranten, verf, tape of met materiaal wat ze voorhanden hadden.

Zowel Cigdem's onbewerkte originelen als de geadopteerde bewerkte fotoportretten zijn in OBA Javaplein te bezichtigen.
 

HIPSTER / MUSLIM

Vanaf 27 januari t/m 31 maart, OBA Staatsliedenbuurt

Wat gebeurt er wanneer je de kleding wisselt tussen hipsters en moslims? Dit was het uitgangspunt HIPSTER / MUSLIM, een eigentijdse portretserie dat op een speelse manier de stereotypering van moslims en hipsters aan de kaak stelt. Eén vertrekpunt, drie duo's en zes persoonlijke portretten over de huidige tijdgeest, geloof, stereotypering en identiteit. Met de focus op stadsdeel West in Amsterdam en Borgerhout in Antwerpen, buurten waar zowel veel hipsters als Moslims wonen.

Fototentoonstelling Rico D'Rozario: Shooting Stars

Donderdag 12 januari t/m dinsdag 28 februari, Centrale OBA, fotogalerij en 3e etage

De Amsterdamse Rico D' Rozario was drummer, totdat hij besefte dat hij meer talent had achter de lens dan adchter de drums. Sinds hij in 1973 begon als fotograaf, is zijn werk diverse keren bekroond. Zo won hij tweemaal de Portrait Prize in de prestigieuze Zilveren Camera Awards en bracht hij verschillende fotoboeken uit. Alle grote (muziek) sterren verschenen voor zijn lens, van Mick Jagger en Miles Davis tot Prince en Beyoncé.

Zijn overzichtstentoonstelling Rico D' Rozario, Shooting Stars ging deze zomer in première in Parijs en is nu in uitgebreidere vorm te zien in de OBA. Veel beelden zijn hier voor het eerst te zien. "Aanvankelijk begon ik met het fotograferen van muzikanten. Ik wilde de emotie van de makers vastleggen. Later kwamen daar ook Nederlandse sterren bij", legt D' Rozario uit. "Ik probeer de geprotetteerde zo eerlijk mogelijk in beeld te brengen. Om dat te bereiken, stel ik hem of haar op zijn gemak, of het nu Marco van Basten of Stevie Wonder is."

 

Tentoonstelling de Woensdagmiddagschilders

Vanaf 12 januari t/m 28 februari, OBA Waterlandplein

Elke woensdagmiddag komen de Woensdagschilders samen in de Buurtwerkplaats in de Cliffordstraat en krijgen ze onder leiding van docent Boa van den Berg advies over het werk. De beste acrylverf schilderijen zijn in deze mooie tentoonstelling samengebracht. Op de expositie hangt werk van Abdeslam Bakali, Boa van den Berg, Rinaldo Chander, Lea Kloosterman, Laura Lap, Judith Liu, Riet Oosterhof, Wietse Schmidt, Sjoukje Veerman en Susan Wallace.
 

Aurora Borealis en het Poollicht

Van 4 januari t/m 28 februari, OBA Ouderkerk

Pete Purnell (Cornwall, Engeland 1946) reist sinds enkele jaren regelmatig naar het noorderlicht om deze te fotograferen. De meest gestelde vraag is of de kleuren echt zijn of dat er veel wordt gefotoshopt. De kleuren zijn echt! Dit is hoe de camera ze registreert. Echter, dit is niet hoe wij, met onze volmaakte ogen, de kleuren waarnemen. In het donker kunnen onze ogen moeilijk kleuren onderscheiden. Wij zien de Aurora als een veel subtieler fenomeen. Deze fototentoonstelling is het resultaat van de vele reizen naar het noorderlicht.


 

Fantastische boeken en illustraties: Eveline Overdijk en Madeleine Kuijper

4 november 2016 t/m 31 januari 2017, in 21 vitrines op de 2e t/m 5e etage, Centrale OBA

Eveline Overdijk maakt gebonden boeken en Madeleine Kuijper maakt illustraties, voornamelijk fantasiefiguren, met pen, inkt en aquarel.

Na een hechte vriendschap op de basisschool in Amsterdam-Noord, waren zij elkaar uit het oog verloren. Bij een hernieuwde kennismaking bleek dat beiden gepassioneerd bezig zijn: Eveline maakt kunstzinnige objecten waarbij papier de hoofdrol speelt. Onder andere boeken, dozen en leporello's. Madeleine is zelfstandig tekenaar/illustrator en maakt fantasierijke tekeningen over denkbeeldige figuren. In deze tentoonstelling is van beiden zowel eigen werk te zien als ook 'gesamtkunstwerken', waarbij ze hun krachten hebben gebundeld.