• Welkom

  Welkom op de pagina voor de allerkleinste lezers, van 0 tot 6 jaar. Wist u dat OBA-lidmaatschap voor hen gratis is? Lees hier over voorlezen, onze BoekStart-activiteiten voor baby’s en peuters en (digitale) prentenboeken.

 • Uitgebreide collectie

  De OBA heeft een uitgebreide collectie voor baby’s, peuters en kleuters. Van zachte voelboekjes voor baby’s tot de prachtigste prentenboeken. Maar ook dvd’s en luisterboeken voor de allerkleinsten. Zoekt u een speciaal (prenten)boek? Typ een zoekwoord, de titel of naam van de schrijver bovenin het scherm in om te zoeken in de OBA-catalogus.

 • De OBA bij u in de buurt

  Met 26 vestigingen, verspreid door Amsterdam en omgeving, is er altijd een OBA bij u in de buurt. Wilt u weten waar precies? Kijk hier voor alle OBA-vestigingen.  

 • Jeugdleden lenen boetevrij

  Jeugdleden lenen boetevrij bij de OBA!

lees uw baby voor met boekstart

Bekijk de video, waarin o.a. OBA-medewerker Marianne Mondeel vertelt over voorlezen met BoekStart.

BoekStart stimuleert (voor)lezen met baby's en peuters. Dit schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling. Kom naar de OBA en schrijf uw kind gratis in als lid. Als u dit doet voor uw kind 18 maanden is, ontvangt u het oranje BoekStart-koffertje met een gratis boekje en liedjes.

VoorleesExpress en de OBA

De OBA ondersteunt de VoorleesExpress, omdat het voorlezen thuis de taalontwikkeling van kinderen stimuleert. Bij de VoorleesExpress komt een vrijwilliger bij een gezin met kinderen van 2-8 jaar thuis voorlezen.

Leestip van de week

 • Sebastian Beer Bekijk details

  Verlegenheid zien we bij veel kinderen. Sebastian Beer is ook een kat uit de boom kijker. Lees er over in de Leestip van vandaag van Duncan Beedie.

  Bekijk details van Sebastian Beer

 • Noortje en de paaseitjes Bekijk details

  Pasen staat voor de deur! Boef, het hondje van Noortje vindt het eerste chocoladepaasei. Lees het in de BoekStartLeestip van vandaag, Noortje en de paaseitjes van Annemarie van der Heijden.

  Bekijk details van Noortje en de paaseitjes

 • Ha... een wipwap! Bekijk details

  Na het bekroonde prentenboek Mmm... een taart! heeft Susanne Strasser weer een leuk stapelverhaal gemaakt. Lees de BoekStartLeestip Ha... een wipwap!

  Bekijk details van Ha... een wipwap!

 • Ik wil een leeuw! Bekijk details

  In de Leestip van vandaag lezen we over een huisdierenwens van Sjuul. Hij wil graag een leeuw. Zou dat mogen? Lees het in Ik wil een leeuw! van Annemarie van der Eem met illustraties van Mark Janssen.

  Bekijk details van Ik wil een leeuw!

 • Sammie in de lente Bekijk details

  De vogeltjes fluiten, de bollen komen op, hoera het is lente! Lees het in de BoekStartLeestip Sammie in de lente van Anita Bijsterbosch.

  Bekijk details van Sammie in de lente

Bekijk alle leestips voor 0-6 jaar

Baby- en peuterpret!

Hokus, pokus, pilatus pas... wat zit er in de tovertas? Jij mag het raden. Een vogel? Een voetbal? Maria's muziek komt langs. Zing, klap en stamp je mee? 

OBA junior leent boetevrij

Digitale prentenboeken van Bereslim

Bereslim is er voor kinderen van 3 tot 7 jaar én hun ouders. Kinderen kunnen leuke en leerzame spelletjes doen en prachtige prentenboeken bekijken. 

Voorlezen is leuk én belangrijk

De ontwikkeling van de woordenschat van uw kind wordt sterk gestimuleerd door voorlezen. Al met 15 minuten voorlezen per dag, leert uw kind zo’n 1.000 woorden extra per jaar. En kinderen die worden voorgelezen, zijn later beter in taal. Bij de OBA zijn er regelmatig voorleesuurtjes. Kom samen met uw kind genieten van een leuk boek. Of maak gebruik van onze voorleestips om zelf voor te lezen.

Word gratis lid van de OBA

Wist u dat kinderen en jongeren tot 19 jaar niets voor het OBA-lidmaatschap betalen? Met de OBA-pas leent u de mooiste prentenboeken, jeugdboeken, strips, luisterboeken, dvd's en games voor uw kind. Ook kunt u gratis of met korting meedoen aan de vele (voorlees-)activiteiten voor baby’s, peuters en kleuters. Lid worden kan makkelijk online of in één van onze 26 vestigingen.

Leesapps

Er zijn veel leuke apps op de markt die te maken hebben met boeken en lezen. Wij hebben een selectie gemaakt en de apps beoordeeld.

 • Hans en Grietje - epic tales Bekijk details

  Het sprookje van Hans en Grietje wordt tot leven geroepen met deze app die tal van animaties heeft.

  Bekijk details van Hans en Grietje - epic tales

 • Goud voor Aap Bekijk details

  Het iBook Goud voor Aap is deel 4 van de serie Daar komt aap. De serie loopt op in moelijkheidgraad. Goud voor Aap is voor beginnende lezertjes op AVI-niveau M3.

  Bekijk details van Goud voor Aap

 • Annie & Bas Bekijk details

  Omdat het zo hard waait raakt de jurk van Annie onder de plas van hond Bas. Als ze met haar omvangrijke jurk gaat wapperen om ‘m droog te krijgen vliegt ze onverhoeds de lucht in.

  Bekijk details van Annie & Bas

Het Muizenhuis

Het Muizenhuis staat op de jeugdetage van de Centrale OBA. Het huis is wel drie meter hoog en telt meer dan honderd kamers, waarin heel veel muisjes wonen. De muizen zijn elke dag te bewonderen, van 10.00 tot 22.00 uur.

Digitale Prentenboeken

Bekijk hier de digitale prentenboeken van de Schooltv Beeldbank.

 • Coole Koen Bekijk details

  Prentenboek over cavia Koen die in een rolstoel zit. PoePoe en NouNou maken kennis met cavia Koen. Koen zit in een rolstoel. Ze doen een wedstrijd wie het snelste is.

  Bekijk details van Coole Koen

 • Een zaadje in de wind Bekijk details

  De zaadjes gaan op reis. Zonder koffers of spullen, maar met de wind! Het kleinste zaadje wordt de grootste bloem. Mensen en vogels komen in de zomer op bezoek: zo'n mooie bloem hebben ze nog nooit gezien!

  Bekijk details van Een zaadje in de wind

 • Benno is nooit bang Bekijk details

  In dit filmpje is de geanimeerde versie van het prentenboek 'Benno is nooit bang' te zien. Dit filmpje gaat over competitie, schaamte en vriendschap.

  Bekijk details van Benno is nooit bang