• Welkom bij de OBA

  Welkom op de jeugdpagina van de OBA. Hier vind je informatie die voor jou handig is. Wil je lekker lui lezen of moet je voor school aan de slag? Dan moet je bij de OBA zijn. Ben je op zoek naar een speciaal boek of iets anders? Typ dan een zoekwoord, de titel of de naam van de schrijver in de balk bovenin je scherm.

 • Werkstuk maken voor school

  Moet je voor school een werkstuk maken of een spreekbeurt houden? Waar het ook over gaat, je vindt informatie bij de OBA. We hebben bijvoorbeeld handige boekjes van Docukit, maar ook veel andere boeken. Heb je hulp nodig bij het zoeken, vraag dan één van onze medewerkers. Ze helpen je graag!

  Ook online kun je veel informatie over verschillende onderwerpen vinden. Kijk eens op Schooltv. Wil je juist weten hóe je een werkstuk of spreekbeurt maakt? Ga dan naar Op Expeditie.

 • De OBA bij jou in de buurt

  De OBA heeft veel vestigingen verspreid door Amsterdam en omgeving. Ook bij jou in de buurt is een vestiging te vinden. Wil je weten waar? Kijk dan hier.

 • Boekbespreking maken

  Moet je voor school een boekbespreking maken? Door iets speciaals te vertellen over een schrijver wordt een boekbespreking interessanter. Kijk eens bij de interviews met schrijvers op deze pagina. Of zoek meteen op schrijver via de website Leesplein.nl. Je kunt natuurlijk ook altijd langskomen bij de OBA. We helpen je graag verder!

 • Leen boetevrij bij de OBA

  Goed nieuws voor alle jeugdleden van de OBA! Vanaf nu leen je altijd boetevrij!

meest geleende kinderboeken in 2016

Boekennieuws

 1. Kinderboekenschrijvers bezoeken azc´s

  Vluchtelingenkinderen verlangen naar boeken in hun eigen taal, ontdekte illustrator Marit Törnqvist. Dankzij haar werden bekende Nederlandse verhalen en gedichten in het Arabisch vertaald. Deze maand komt...

  17 januari 2017

  Bekijk details van Kinderboekenschrijvers bezoeken azc´s

 2. 3 voorleesverhalen net als het Sprookjesboek van de Efteling

  Bijna elke ouder of grootouder houdt ervan om te vertellen of om voor te lezen. Het liefst verhalen die ze kennen van vroeger. Toen zij zelf klein waren. Sommige verhalen blijven altijd mooi, bijvoorbeeld...

  16 januari 2017

  Bekijk details van 3 voorleesverhalen net als het Sprookjesboek van de Efteling

 3. Dominique van Hoof (9) is directeur van de OBA

  Kinderdirecteur. Dat is de nieuwe functie van Dominique van Hoof (negen jaar) sinds deze maand. Zij is aangesteld bij de Amsterdamse bibliotheek om activiteiten te bedenken, te vloggen en te zorgen dat...

  13 januari 2017

  Bekijk details van Dominique van Hoof (9) is directeur van de OBA

 4. Meld je aan voor de Senaat

  Elk jaar in het voorjaar kan je stemmen voor het beste boek van het jaar in de Kinderjury. Een speciale rol is weggelegd voor de twaalf kinderen van de Senaat. Wil jij daar deel van uitmaken? Meld je aan!

  3 januari 2017

  Bekijk details van Meld je aan voor de Senaat

 5. Interview met Lotte van Dijck

  Ook in 2017 plaatsen we elke eerste van de maand een interview. Dichter, fotograaf, tekenaar en liedjesmaker Lotte van Dijck vertelt over haar nieuwe boek Kom je verdwalen.

  1 januari 2017

  Bekijk details van Interview met Lotte van Dijck

 6. 2017!

  De redactie van Leesplein sluit vandaag weer een mooi Leespleinjaar af. We bedanken iedereen die op welke manier dan ook heeft meegewerkt aan Leesplein.

  31 december 2016

  Bekijk details van 2017!

 7. 2016 was het jaar van Boekenweetjes

  2016 was het Jaar van het Boek. Leesplein vierde dat met wekelijkse feitjes over lezen, taal, boeken en alles wat daarmee te maken heeft. In het laatste Boekenweetje kijken we terug.

  29 december 2016

  Bekijk details van 2016 was het jaar van Boekenweetjes

 8. Er is teveel dyslexie

  Er worden teveel dyslexie-verklaringen afgegeven. Dat zegt de Minister van Onderwijs, Jet Bussemaker. Ze wil dat er onderzoek gedaan wordt.

  22 december 2016

  Bekijk details van Er is teveel dyslexie

 9. Vanaf februari koop je Achtste-groepers huilen niet voor 2 euro

  De boekhandels zijn dit jaar begonnen met de actie Geef Mij Maar Een Boek! Een heel mooi jeugdboek wordt voor een klein prijsje aangeboden, zodat alle kinderen kennis kunnen maken met dit verhaal. Binnenkort...

  20 december 2016

  Bekijk details van Vanaf februari koop je Achtste-groepers huilen niet voor 2 euro

Bekijk al het nieuws

De OBA bij jou in de buurt

In dit filmpje leiden we je rond door OBA Slotermeer. Wist je dat daar van alles te lezen, te zien en te doen is voor kinderen? Klik door naar ons YouTube-kanaal en bekijk ook de filmpjes over OBA Geuzenveld, Osdorp en Slotervaart.

de oba op instagram

OBA junior leent boetevrij

Dit is de kinderdirecteur!

De 9-jarige Dominique is de eerste kinderdirecteur van de OBA geworden. In haar toespraak kondigde ze aan dat jeugdleden voortaan boetevrij kunnen lenen. 

Leestip van de week

 • Het verhaal van de Gelaarsde Poes Bekijk details

  Overdag is Kitty een braaf poesje, maar ´s nachts klimt ze uit het washok om met haar geweer op muizen te schieten. Dat ze daarbij af en toe iets of iemand anders raakt, maakt niet uit.

  Bekijk details van Het verhaal van de Gelaarsde Poes

 • Alaska Bekijk details

  De eerste dag in de eerste klas van de middelbare school. Sven is van plan een gewéldige stunt uit te halen, zodat iedereen daarna weet: dat is die coole. Parker is van plan om niet teveel zichzelf te...

  Bekijk details van Alaska

 • Joep. Pak aan! Bekijk details

  De laatste Winterleestip is een lekker makkelijk boek. Ben je meer een plaatjeskijker dan een lezer, dan is dit boek echt wat voor jou. Joep is een slimme jongen die door een geintje of een truc vaak zijn...

  Bekijk details van Joep. Pak aan!

 • Dagboek van een muts: Zak er lekker door! Avonturen van een niet-zo-sierlijke ijsprinses Bekijk details

  Nikki Maxwell doet altijd haar best, maar er gaat gewoon zóveel mis in haar leven. Gelukkig vertelt ze er over in haar Dagboek van een muts. Deze kerstvakantie tippen we ijspret en sneeuwavonturen. Vandaag...

  Bekijk details van Dagboek van een muts: Zak er lekker door! Avonturen van een niet-zo-sierlijke ijsprinses

 • Big Air Bekijk details

  Let´s go skiing! Dit stripverhaal is helemaal in het Engels. Bob, Ken en Joni gaan op wintersport. Bob heeft verteld dat hij heel goed kan snowboarden, maar als ze eenmaal in de sneeuw staan, blijkt dat...

  Bekijk details van Big Air

Bekijk alle leestips voor 6-12 jaar

Word gratis lid van de OBA

Wist je dat je tot 19 jaar gratis lid wordt van de OBA? Met je OBA-pas leen je jeugdboeken, strips, luisterboeken, cd's, dvd's en games. Ook zijn computergebruik en draadloos internet in de bibliotheek gratis. Vraag je ouders of verzorgers om je online aan te melden als lid of kom samen naar een OBA-vestiging.

jeugd: Superheldencursus

Superman, Obama, je oma, wie je superheld ook is, ze hebben het vak ooit moeten leren. In de cursus Hoe word ik een superheld? ga je met andere stadmakertjes aan de slag.

leestips voor kids van 4 tot 12 jaar

Klik hieronder voor de leukste nieuwe leestips voor iedereen van 4 tot 12 jaar. Speciaal geselecteerd door de OBA. Met jouw (gratis) OBA-pas kun je al deze boeken lenen. Wat is jouw favoriet?

bijles in de OBA

Kun je wel wat hulp gebruiken met lezen, spelling of rekenen? Elke week geeft Studiemax bijles in 16 vestigingen van de OBA. Op de website van Studiemax lees je meer over de bijlessen in de bibliotheek en hoe je je kunt inschrijven. Klik hieronder.