Lezen voor je lijst doe je bij de OBA

Lees je ook boeken voor school? In de OBA vind je een grote collectie boeken voor Lezen voor de lijst. Er zijn 11 OBA-vestigingen waar speciale kasten met deze boeken staan, er is er dus vast één bij jou in de buurt. En we helpen je graag als je vragen hebt over de collectie. Lezen voor de lijst is bedoeld voor leerlingen op de middelbare school die lezen voor de vakken Nederlands, Duits en Fries. 

 

 

Jelle

'Als ze nou biografieën over sporters op die verplichte lijst zouden zetten, ja dan zat ik elke avond te lezen. Maar ja, ik begrijp ook wel dat dat niet kan. Gelukkig had ik een goede docent die me hielp bij het kiezen, waardoor ik toch een aantal leuke schrijvers heb ontdekt, zoals Herman Koch.'

Een boek op jouw niveau

Wil je bepalen welk leesniveau je hebt bereikt? Dat kan via lezenvoordelijst.nl. Ook medewerkers in de 11 OBA-vestigingen kunnen je tips geven.

Tip: e-books lezen voor de lijst

Wist je dat een groot aantal titels van Lezen voor de lijst ook direct online als e-book bij de OBA te leen zijn?

Luisteren voor je lijst

Nog veel te lezen voor je eindexamenlijst? Download de gratis LuisterBieb app van de Bibliotheek. Zo kun je naar boeken luisteren, waar je ook bent. 

Bij jou in de buurt

In OBA Cinétol en 11 andere OBA-vestigingen vind je een kast met boeken speciaal voor Lezen voor de lijst. De kasten en boeken zijn gemarkeerd, ook kun je onze medewerkers vragen om advies bij het uitzoeken.

Geen inspiratie? Vlogboek!

Geen inspiratie voor je literatuurlijst? Op Vlogboek vind je korte video’s over steeds drie Nederlandse romans die je op je literatuurlijst kunt zetten. Handig als je een boek wil uitzoeken.  

Tom

'Lezen voor je Lijst? Blij dat ik daar vanaf ben. Ik ben nu eenmaal geen lezer, maar eerlijk is eerlijk, De Renner van Tim Krabbé heb ik met plezier gelezen. Je zit in het hoofd van een wielrenner tijdens een koers, grappig om te lezen waar zo’n sporter op dat moment mee bezig is in zijn hoofd.'

Laat je boek zien met #lezenvoordelijst

Welk boek ben jij nu voor je lijst aan het lezen? Deel het met de OBA via #lezenvoordelijst en misschien verschijnt je foto hier. Delen kan op Instagram, Facebook of Twitter.

Top 10: boekverfilmingen voor de lijst

Er zijn heel wat titels van Lezen voor de lijst verfilmd, vanzelfsprekend leen je het boek én de film van deze top 10 bij de OBA.

Cheryana

'Ik heb best veel gelezen, in de brugklas en de tweede klas van het VMBO. Daarna ging ik andere dingen doen en had ik geen tijd meer om te lezen. Ghostgirl en 13 in de oorlog, die kan ik me nog herinneren, dat waren wel mooie verhalen. Mm, misschien toch weer eens een kijkje nemen.’