Samen lezen in een leeskring

Leest u graag en lijkt het u leuk en inspirerend om over boeken die u leest met anderen van gedachten te wisselen? Sluit u dan aan bij een leeskring. Dit is gratis, mits u lid bent van de OBA. Leeskringen worden georganiseerd in alle regio’s van de stad, bij veel van de 26 vestigingen van de OBA. Op deze pagina leest u alles over de verschillende leeskringen van de OBA en hoe u zich kunt aanmelden. Heeft u nog vragen, stel ze aan leeskringen@oba.nl 


Als u zich aanmeldt zoeken wij een geschikte locatie voor u en kunt u zich aansluiten bij een groep met mensen die dezelfde interesse met u delen; u kunt zich natuurlijk ook aanmelden met uw eigen leeskring. U kunt met uw OBA pas bij alle vestigingen boeken lenen. Maar de OBA biedt extra service voor leeskringen door:

  • de leeskoffertjes van partner ProBiblio voor literaire leeskringen
  • vier themacollecties voor Leeskringen uit de OBA collectie. De thema's zijn Amsterdam, Nederlandse geschiedenis, Nederlandse biografieën, filosofie.
  • het bieden van ruimte voor bijeenkomsten van uw leeskringen bij veel vestigingen in de stad
  • meerdere vormen waarin u een titel kunt tegenkomen: grootletter uitgave, luisterboek, e-book

Lees hieronder meer over Leeskringen, bronnen ter ondersteuning en inspiratie.

Studieleeskring De Wereld Academie

Met een groep een aantal maanden lang een wetenschappelijk thema bestuderen onder het motto “Durf te weten…”. Initiatiefnemer Daan Diederiks daagt u maandelijks uit diep in de materie te duiken. Boeken, internet, tekstfragmenten, presentaties, interviews; alles wordt uit de OBA-kasten gehaald.

Ontdekking van de Aarde

Deze Studieleeskring bestudeert de aarde in de context van het klimaat en de veranderende blik van de mens op het aardse leven en de rol van de mens op aarde.
Aanmelden tot 2 januari 2017.

leeskring amsterdam

Leest u ook graag over de stad Amsterdam, sluit u dan aan bij deze thema Leeskring.  Er wordt zowel fictie als non-fictie gelezen over het thema Amsterdam, de boeken voor dit thema vormen een vaste collectie voor leeskringen en zetten iedere 2 maanden voor u klaar. Voorbeelden van titels met dit thema zijn: Jan Donkers ‘Zo dicht bij Amsterdam’; Geert Mak 'De levens van Jan Six', Marja Vuijsje ‘Ons Kamp: een min of meer Joodse geschiedenis’. De OBA heeft bovendien een speciale collectie over Amsterdam, welke deels is geplaatst in het bibliotheekmuseum op de 3e etage van de Centrale OBA. Deze collectie is ter inzage.

leeskring andere talen

Een aantal leeskringen verkiest lezen in de oorspronkelijke taal en dat geldt tevens voor de voertaal tijdens de boekbespreking. Voorbeelden hiervan zijn: Duits, Engels en Frans. Titels die men leest zijn bv.: Duits : Theodor Fontane ‘Effi Briest’; Robert Menasse ‘Der Europäische Landbote’. Engels: Kate Atkinson ‘Life after life’; Paul Theroux ‘The lower River’.Frans:  Mathias Éneard ‘Rue des voleurs’; Marguerite Yournecar ‘Mémoires d’Hadrien’.

vrije keuze leeskring

Groepen kunnen ook zelf een titellijst samenstellen en b.v. een mix lezen van thema Amsterdam en algemene literatuur. Men leest titels als Joosje Lakmaker’s ‘Over de Blauwbrug’, Anna Enquist ‘De verdovers’; Stefan Hertmans ‘Oorlog en terpentijn’; Mo Yan ‘Kikkers’.

literaire leeskring

In een literaire leeskring worden zowel nieuwe als oudere titels en klassiekers gelezen. Van ‘Kom hier dat ik u kus’ van Griet op de Beeck, tot ‘Alsof het voorbij is’ van Julian Barnes en ‘Van de koele meren des doods’ van Frederik van Eeden. De OBA biedt algmene ondersteuning voor beginnende groepen en stimuleert de deelnemers graag om zelf de besprekingen vorm te geven. Er is voor iedere lezer een passende leesgroep en we delen graag de ervaringen met elkaar. De literaire leeskringen worden deels georganiseerd i.s.m. met Problio.

leeskring geschiedenis

Annejet van der Zijl, Maarten Prak of Alexander Waugh. Deze auteurs komen voorbij in de leeskring geschiedenis. We lezen over verschillende onderwerpen uit het verleden, veelal non-fictie.

leeskring gender en seksuele diversiteit

Deze leeskringen houden zich bezig met thema’s als gender, homo en lesbogeschiedenis en literaire stromingen. Er worden zowel klassieken gelezen, als non-fictie en hedendaagse literatuur. De OBA werkt hierbij deels samen met Stichting IHLIA.

word lid van de OBA

Als u wilt aansluiten bij een leeskring, heeft u een OBA-pas nodig. Met een OBA-pas kunt u een jaar lang lezen, kijken, luisteren en meer. Klik hier om online lid te worden of kom naar een OBA-vestiging bij u in de buurt.

aanmelden voor een leeskring

Bent u enthousiast geworden? Meld u dan aan door op onderstaande link te klikken en het aanmeldformulier in te vullen. U kunt aangeven aan welke leeskring u mee zou willen doen en welk tijdstip en welke locatie uw voorkeur hebben. Naar aanleiding daarvan laten wij u weten of er direct een plek is, of dat u op een wachtlijst komt.

meelees clubs - meelezen voor volwassenen in een groep

Voor wie moeite heeft met Nederlands lezen is er de mogelijheid voor makkelijk lezen, de Meelees club. In deze groepen lezen we boeken voor volwassenen in makkelijke taal. OBA werkt hierbij samen met Leef en Leer! Klik hier voor meer informatie of vraag er naar bij een OBA-vestiging bij u in de buurt.

leeskring filosofie

Wilt u meer lezen over stromingen in de filosofie en bekende filosofen? Dan is de leeskring filosofie wellicht iets voor u. In deze leeskring lezen we titels van bijvoorbeeld Michel Foucault, E. A. Le Coutre en Wilma de Rek.

e-books via de OBA

Natuurlijk kunt u de titels die in uw leeskring gelezen worden, lenen bij de OBA. Niet alleen als 'gewoon' boek, maar ook als e-book. Literaire romans of thrillers, kinderboeken, non-fictie of poëzie. Als u lid bent van de OBA kunt u kiezen uit duizenden gratis e-books. Voor tablet en smartphone, maar ook voor de e-reader. Maak een webaccount aan en begin met lezen!