Pride

Pride en het Queer Theater Festival in de OBA

Het Queer Theater Festival vond plaats van 28 juli t/m 8 augustus 2021 en vierde de diversiteit aan talenten, stemmen en verhalen van artiesten, kunstenaars en hun publiek. De performers maakten met verschillende kunstvormen en cultuuruitingen actuele en relevante maatschappelijke thema’s zoals grensoverschrijding, genderidentiteit en –diversiteit bespreekbaar. Als cultureel podium droeg het festival bij aan de zichtbaarheid van de LGBTIQ+ gemeenschap bij het publiek. 

Het festival vond plaats tijdens de Pride en werd gehouden van 28 juli t/m 8 augustus 2021 in het OBA Theater. Het Queer Theater Festival is een initiatief van de OBA in samenwerking met Theater van de Heelheid, Het Zuidelijk Toneel en studio 52nd. 


OBA Studio

Celebrating 20 years of queer love

Op 1 april 2021 was het 20 jaar geleden dat oud-burgemeester Job Cohen in Amsterdam de eerste koppels van gelijk geslacht trouwde. We vieren dit samen met de partners Pride Amsterdam, Amsterdam Museum en Salto TV, met dans, muziek, spoken word en panelgesprekken. 

OBA Studio is een gratis online mogelijkheid om vanuit huis te genieten van programma's van de OBA. We nemen een deel van onze programma’s op in het OBA Theater. Vervolgens zenden we dit aanbod uit op het YouTube-kanaal van de OBA onder de noemer OBA Studio.


Exposities

X, Alles en Niets

lees verder over de expo X, alles en niets

8 juli - 27 augustus | OBA Oosterdok, expozaal

Mannen en vrouwen. That’s it. Finit. Niet meer en niet minder. Alles is opgedeeld in tweeën, zelfs tandpasta heb je voor mannen of voor vrouwen. Maar wat nou als jij helemaal niet in een van deze categorieën valt?

HEAR ME NOW

lees meer over de expo HEAR ME NOW

25 juni - 29 september | verschillende locaties

HEAR ME NOW Amsterdam is een multimediale kunstexpositie die door Amsterdam reist om gesprekken op gang te brengen over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag.

Buitengewone geschiedenis

lees verder over de expo Buitengewone geschiedenis

24 juni - 3 oktober | OBA Oosterdok, IHLIA-plein

Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland vertelt het verhaal van de lange weg naar emancipatie en erkenning. Zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland komt samen in een visueel rijke expositie.


Leestips en inspiratie

Wilfred van Buuren vertelt over IHLIA LGBTI Heritage en deelt queer leestips

lees het interview met Wilfred van IHLIA

Waarom is het belangrijk om de geschiedenis van lhbti (lesbische, homo- en biseksuele, transgender en intersekse) personen te bewaren, wat moeten we lezen om hier meer over te weten te komen en hoe is het echt gesteld met de emancipatie in Nederland? Een gesprek met Wilfred van Buuren van IHLIA LGBTI Heritage, het grootste lhbti-archief van Europa.

Top 10 | de mooiste fotoboeken uit de collectie van IHLIA

bekijk de top 10 IHLIA-fotoboeken

In beeld zijn is voor acceptatie van LHBTI’s heel belangrijk. Veel fotografen hebben in het verleden via hun werk homo-erotiek, drag, activisme en regenbooggezinnetjes vastgelegd op de gevoelige plaat. IHLIA heeft een unieke verzameling van deze beeldboeken ter inzage. Connie en Wilfred van IHLIA delen hun top 10.