Mediawijsheid

Mediawijsheid

Ieder jaar besteden we tijdens de Week van de Mediawijsheid extra aandacht aan veilig en slim gebruik van (digitale) media. Maar ook tijdens de rest van het jaar kan je bij de OBA terecht om digitaal vaardiger te worden. Bekijk ons aanbod op deze pagina.


HackShield in de OBA

Samen met hoofdpersoon Lux en de Cyber Agents van HackShield leren jonge spelers hoe je desinformatie herkent en omgaat met nepnieuws. Zo leren kinderen spelenderwijs digitaal weerbaar worden. Dit programma wordt via OBA School aangeboden aan PO scholen in Amsterdam.

Wil je thuis aan de slag met HackShield? Dat kan via de app! Leer als een echte Cyber Agent alles over hackers en veilig internetten. Speel de game en bescherm je familie, vrienden en jezelf tegen online boeven.

E-books jeugd

Bibliotheek lanceert nieuwe podcastserie Media Ouders

Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Als ouder is het soms lastig om een goede balans te vinden. Ook in gezinnen van bekende Nederlanders vinden we die uitdaging. In de nieuwe podcastserie Media Ouders gaat podcastmaker Marije in gesprek met het gezin van Jan Rot en Daan de Launay en het gezin van Özcan Akyol (Eus) en Anna van den Breemen.

naar Media Ouders

Samen ontdekken

We omringen ons met steeds meer media. De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Wie daar op jonge leeftijd slim mee om leert gaan, stapt mediawijs de wereld in.

Volwassenen | Telefonisch mediawijs

Eerste Hulp Bij Online

lees meer over EHBO

Krijg gratis hulp bij al je computervragen. Ontdek de mogelijkheden van het internet om contact te houden met familie en vrienden op afstand. Leer online boodschappen te doen. Of om je online te vermaken met YouTube, Netflix en leuke spelletjes. Ook voor vragen over de digitale overheid (DigID) kun je op het spreekuur terecht.

Informatiepunt Digitale Overheid

lees meer over het Informatiepunt Digitale Overheid

Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Kom je daar niet helemaal uit? De OBA biedt telefonisch hulp. Wij denken met je mee en geven je informatie zodat je verder kunt. Wij kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt. Je hoeft geen lid te zijn.

4 tips: zo bescherm jij je data tegen hackers

Misschien heb je wel eens van een VPN gehoord. Maar weet je ook hoe je een krachtig wachtwoord instelt, welke wifinetwerken je eigenlijk moet overslaan en waar https:// precies goed voor is? Kortom: weet je eigenlijk wel hoe je je persoonlijke gegevens moet beschermen tegen hackers? Ruud Yap is hoofd ICT bij de OBA en houdt zich dagelijks met dit soort vraagstukken bezig. Hij deelt zijn vier tips om je data te beschermen tegen hackers, plus vier interessante leestips.

Bekijk details

E-books volwassenen