OBA voor Oekraïne

OBA voor Oekraïne

Op 24 februari is in Oekraïne oorlog uitgebroken en dit heeft een grote stroom vluchtelingen op gang gebracht. Bij de OBA willen we de Oekraïners die naar Amsterdam zijn gevlucht een plek bieden voor hulp en afleiding.

 


Succesvolle inzameling Oekraïnse jeugdboeken

Recent deden we een oproep om Oekraïnse jeugdboeken in de leeftijd 0-18 jaar te doneren. Dit heeft geleid tot ruim 830 titels die we aan onze collectie hebben kunnen toevoegen. We zijn heel blij met deze uitbreiding!

Een overzicht van alle vestigingen

Wat biedt de OBA

 • Gratis lidmaatschap voor Oekraïners tot 19 jaar en daarmee toegang tot het fysieke en online aanbod. De kleintjes tot 2 jaar krijgen gratis een BoekStart-koffertje, met twee leuke voorleesboekjes.
 • OBA-medewerkers staan klaar om leuke boekentips te geven.
 • Een lidmaatschap is ter plekke bij alle OBA-vestigingen aan te vragen.
 • Gratis activiteiten zoals voorleesmiddagen, hulp bij de Nederlandse taal en nog veel meer.
 • In een aantal Maakplaatsen organiseren we in de meivakantie speciale programma’s voor Oekraïense kinderen.
 • Speciaal voor Oekraïense jongeren tot 19 jaar worden er activiteiten georganiseerd in samenwerking met de Maakplaatsen en partners.
 • Volwassenen kunnen bij de OBA gebruik maken van gratis wifi en oplaadpunten.

Word lid van de OBA

Oekraïners en andere vluchtelingen tot 19 jaar kunnen hier lid worden van de OBA. Please note this membership is only for under 19 year olds!

Word hier lid


Gratis OBA Junior lidmaatschap

We maken het voor iedereen t/m 18 jaar mogelijk om zonder vast verblijf of woonplaats gebruik te maken van een gratis OBA Junior lidmaatschap. Hiermee kunnen bijvoorbeeld boeken, games en strips worden geleend. Maar ook online is veel te beleven. Kijk hier voor het volledige aanbod. 

Om gebruik te maken van dit aanbod, kun je je hier aanmelden Of je kunt terecht bij een OBA in de buurt.

Overzicht OBA-vestigingen

Kom deze zomer naar MidzomerMokum in de OBA

MidzomerMokum

Kom deze zomervakantie van 16 juli tot en met 28 augustus naar de OBA voor de leukste zomervakantie thuis in Amsterdam! Alle kinderen kunnen gratis bij ons ontwerpen, maken, luisteren naar verhalen, beleven, ontdekken, kijken, genieten en lezen. Midzomer Mokum in de OBA vindt plaats in álle OBA vestigingen door de stad. We zien je deze zomer graag bij de OBA!

Ga naar de MidzomerMokum pagina

Ook volwassenen kunnen bij de OBA terecht

Zo kun je:

 • gebruik maken van gratis Wifi    
 • stellen wij (extra) oplaadpunten beschikbaar voor telefoon, tablet en computer        
 • Toegang tot grote collectie kranten

Vind een OBA bij jou in de buurt


Onmeetbaar door Florence Tonk

 

De afstand
tussen mijn stad en de jouwe,
was 2000 kilometer,
ik heb het ooit gereden.

Nu heet die afstand oorlog.

Vanuit een veilig huis
ben ik beschaamd getuige

probeer me voor te stellen
dat wij slapen op de tegels
van metrostation Druzhby Narodiv,
schuilen onder die gebroken brug,
staan op dat perron, gebogen
om onrecht, onmacht, angst,
onze kinderen

en heel je leven
in een plastic tas. 

Florence Tonk 
(in opdracht OBA)


Ook interessant

Hoe praat je met kinderen over de oorlog?

 

Rusland is Oekraïne binnengevallen. Veel kinderen maken zich zorgen over deze oorlog of begrijpen niet precies wat er aan de hand is. Voor sommige kinderen is het fijn om over deze heftige gebeurtenissen te praten, andere kinderen lezen liever een boek om meer van de situatie te begrijpen. Door te lezen kun je namelijk veel leren over oorlog en vrede. Ook kan het helpen om minder bang te worden voor alles wat er nu in de wereld gebeurt. Daarom heeft OBA's Sophie een aantal bijzondere kinder- en jeugdboeken over oorlog uitgezocht.


Initiatieven voor Oekraïners

 •  De BookaBooka prentenboeken-app maakt een groot gedeelte van hun bibliotheek gratis beschikbaar voor Oekraïense kinderen. BookaBooka is hard opzoek naar mensen die prentenboek vanuit het Nederlands, Engels, Frans, Spaans en het Tsjechisch kunnen vertalen naar het Oekraïens.
  Help jij mee? Kijk hier hoe jij mee kunt helpen.
 • De Wackers Academie organiseert gratis schilderworkshops voor Oekraïense kinderen. Deze workshops worden door professionele kunstenaars gegeven die ervaring hebben met het werken met kinderen. Klik hier voor meer informatie.
 • Voorleesexpres heeft twee luisterboeken beschikbaar gesteld in het Oekraïens. Je vindt ze hier.

Bijdragen voor steun aan Giro 555 zijn zeer welkom


Wil je zelf kiezen aan wie je jouw steun geeft? Onderstaande organisaties bieden hulp aan en kunnen je steun goed gebruiken. Help je mee? 

UNHCRStichting VluchtelingRode KruisOxfam NovibVluchtelingenwerk NederlandTakecarebnbRoomForUkraineUkrainians in Netherlands


Maaike Bergstra (redacteur van Schrijvers uit Oost) gaat in gesprek met Lisa Weeda over Weeda over haar debuutroman ‘Aleksandra’.

Interview door Arnout Brouwers (Volkskrant) met Ruslandkenner Michel Krielaars (chef Boeken van NRC Handelsblad) naar aanleiding van zijn nieuwste boek ‘Oorlog me Rusland’. Dit is een opname van een live gesprek in OBA Oosterdok op dinsdag 5 april jl. 


Boekentips