© Foam/Anne van der Weijden

Samen met je buren foto's maken en verhalen schrijven over elkaar en de buurt waar je in woont, het kan allemaal binnen het wijkproject Amsterdam Vertelt van de OBA en Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Doe je ook mee?

Onder begeleiding van professionele fotografen en schrijvers gaan bewoners van vier Amsterdamse buurten gedurende twee jaar samen aan de slag met fotografie en verhalen. Amsterdam Vertelt brengt deelnemers niet alleen in contact met kunst en cultuur maar ook met hun eigen creatieve talenten, én met elkaar.

Masterclasses & workshops

De masterclasses en workshops worden begeleid door professionele fotografen, schrijvers en museumdocenten die een sterke binding met de betreffende wijk hebben.

De mooiste resultaten van de workshops en masterclasses worden gepubliceerd in een echt magazine.

Masterclass Fotografie (16-20 jaar en 65+)

Onder leiding van fotograaf Daniëlle van Ark leert u tijdens deze Masterclass meer over licht en compositie binnen het thema straatfotografie. Wie gaat ermee de wijk in en laat de meest bijzondere plekken zien? Eventueel kan er tijdens de bijeenkomsten gebruik gemaakt worden van een (leen)camera van Foam. 

Masterclass Schrijven (16-20 jaar en 65+)

Schrijver Renée van Marissing, bekend van de roman De Langverwachte, waarvoor zij in 2003 de Libris Literatuurprijs won, daagt u uit om een eigen kort verhaal te schrijven over de buurt. Natuurlijk deelt zij ook eigen, persoonlijke schrijftips. 

Deze masterclass vindt plaats op:
Donderdag 28 sept. en donderdag 5 okt. van 10.00-13.00 uur.

Vertel jouw verhaal (12-18 jaar en 65+)

Wissel verhalen uit met de jongere generatie en ga samen, met een camera, op onderzoek uit in de wijk. In de tweede workshop schrijven beide generaties een bijzonder gedicht over de ontmoeting, de wijk en elkaar. De workshop Vertel Jouw Verhaal wordt twee keer geven. 

Beeld en Taal (12-18 jaar en 55+)

Kent u mensen die wat meer moeite hebben met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal? Speciaal voor hen is er binnen Amsterdam Vertelt een programma waarbinnen nieuwe Nederlandse woorden geleerd worden door te kijken naar fotografie. Natuurlijk gaat ook deze groep aan de slag met een fotocamera! 

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Amsterdam Vertelt? Stuur een mailtje naar studio@foam.org of bel 020-5516500.

nieuws: Prijs voor Amsterdam

De OBA, Foam en de gemeente Amsterdam hebben voor hun samenwerking de BNG Bank 'Lang Leve Kunst Prijs' gewonnen. De prijs werd op 23 november uitgereikt.

Amsterdam Vertelt in MUG

Het MUG Magazine schreef een prachtig artikel over Amsterdam Vertelt. Klik op onderstaande link om het magazine te lezen. (zie pagina 20 voor het artikel)

Met dank aan:

Amsterdam Vertelt is een initiatief van de OBA en Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

Amsterdam Vertelt wordt ondersteund door:

The Art of Impact
FNO
Fonds voor Cultuurparticipatie
Fonds Sluyterman van Loo
Stichting RCOAK
Stichting Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (Amsterdam).

Foam en de OBA zijn vriend van Lang Leve Kunst.

Data & locaties

Amsterdam Noord
OBA Banne | februari 2017 t/m april 2017

Amsterdan Nieuw-West
OBA Slotermeer | mei 2017 t/m juli 2017

Amsterdam Zuid
OBA Buitenveldert | september 2017 t/m november 2017

Reizende tentoonstelling

Het wijkproject Amsterdam Vertelt vindt plaats in verschillende OBA-vestigingen. In iedere vestiging gaat het telkens van start met een reizende tentoonstelling met werken uit de collectie van Foam. Masterclasses en workshops op verschillende niveaus worden aansluitend aangeboden. 

In de eerste maand dat de expositie in een wijk te zien is, kan je meedoen aan de workshops en masterclasses. Als je het online aanmeldformulier invult, wordt contact met je opgenomen over de exacte tijden en data.

De schrijfdocent: Renée van Marissing

Renée van Marissing (1979) is schrijver van romans, hoorspelen en (muziek)theaterteksten. Daarnaast treedt ze vaak op, alleen of samen met andere kunstenaars. Naast het schrijven geeft Renée ook les bij de Schrijversvakschool en Schrijfcursus Amsterdam, en ad hoc schrijfworkshops. In september 2017 verschijnt haar derde roman, Parttime astronaut bij uitgeverij Atlas Contact. 

Street Art Museum

artikel streetartmuseum

Ook het Street Art Museum Amsterdam (SAMA) heeft een artikel aan Amsterdam Vertelt gewijd!

Amsterdam vertelt westerpost

Lees het artikel over Amsterdam Vertelt in de Westerpost.

Schrijf je ook in voor Amsterdam Vertelt

Wil je meedoen met Amsterdam Vertelt? Meld je aan voor de workshop of masterclass via het online inschrijfformulier.

Zuid | OBA Buitenveldert | sep. 2017 t/m november 2017

nieuws | Lancering Magazine Slotermeer

rollator

Het derde Amsterdam Vertelt Magazine werd 14 juli gelanceerd. Het is het resultaat van workshops en masterclasses van OBA en Foam in Nieuw-West. 

Foto's lancering magazine Slotermeer

© Foam/Coco Plooijer 

Bekijk de video over Amsterdam Vertelt

In deze video zie je hoe er bijzondere samenwerkingen ontstaan tijdens Amsterdam Vertelt

Lees het magazine!

magazine amsterdam vertelt

De mooiste resultaten van de workshops en masterclasses van Amsterdam Vertelt in Amsterdam Nieuw-West zijn gepubliceerd in een echt magazine dat op 14 juli feestelijk werd gepresenteerd in OBA Slotermeer.

Opiniestuk Hedy D'Ancona in NRC

artikel nrc

Op 28 mei hield Hedy D'Ancona de Socrateslezing. Het NRC publiceerde een ingekorte versie van haar stuk waarin ze ook lof uit voor Amsterdam Vertelt.

Artikel in de Echo

artikel Echo

Stadsblad de Echo schreef ook over Amsterdam Vertelt in OBA Slotermeer. 

I love Noord artikel

De website I love Noord schreef een mooi artikel over Amsterdam Vertelt in Noord. 

video: Amsterdam Vertelt

Bekijk hierboven het filmpje over Amsterdam Vertelt