© Foam/Anne van der Weijden

Samen met je buren foto's maken en verhalen schrijven over elkaar en de buurt waar je in woont, het kan allemaal binnen het wijkproject Amsterdam Vertelt van de OBA en Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Doe je ook mee?

Onder begeleiding van professionele fotografen en schrijvers gaan bewoners van vier Amsterdamse buurten gedurende twee jaar samen aan de slag met fotografie en verhalen. Amsterdam Vertelt brengt deelnemers niet alleen in contact met kunst en cultuur maar ook met hun eigen creatieve talenten, én met elkaar.

uitnodiging | Lancering magazine

zuidas

Wees welkom bij de feestelijke lancering van het vierde en laatste Amsterdam Vertelt Magazine op 22 november in OBA Buitenveldert. 

Masterclasses & workshops

De masterclasses en workshops worden begeleid door professionele fotografen, schrijvers en museumdocenten die een sterke binding met de betreffende wijk hebben.

De mooiste resultaten van de workshops en masterclasses worden gepubliceerd in een echt magazine.

Masterclass Fotografie (16-20 jaar en 65+) VOL

Onder leiding van fotograaf Daniëlle van Ark leert u tijdens deze Masterclass meer over licht en compositie binnen het thema straatfotografie. Wie gaat ermee de wijk in en laat de meest bijzondere plekken zien? Eventueel kan er tijdens de bijeenkomsten gebruik gemaakt worden van een (leen)camera van Foam. 

Deze masterclass zit vol. Er zijn nog wel plekken voor Vertel jouw verhaal (zie hieronder), in die workshop wordt ook gefotografeerd. 

Masterclass Schrijven (16-20 jaar en 65+)

Schrijver Renée van Marissing, (1979) is schrijver van romans, hoorspelen en (muziek)theaterteksten. Daarnaast treedt ze vaak op, alleen of samen met andere kunstenaars. Naast het schrijven geeft Renée ook les bij de Schrijversvakschool en Schrijfcursus Amsterdam, en ad hoc schrijfworkshops. In september 2017 verschijnt haar derde roman, Parttime astronaut bij uitgeverij Atlas Contact. 

Vertel jouw verhaal (12-18 jaar en 65+)

Wissel verhalen uit met de jongere generatie en ga samen, met een camera, op onderzoek uit in de wijk. In de tweede workshop schrijven beide generaties een bijzonder gedicht over de ontmoeting, de wijk en elkaar.

 

Beeld en Taal (12-18 jaar en 55+)

Kent u mensen die wat meer moeite hebben met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal? Speciaal voor hen is er binnen Amsterdam Vertelt een programma waarbinnen nieuwe Nederlandse woorden geleerd worden door te kijken naar fotografie. Natuurlijk gaat ook deze groep aan de slag met een fotocamera! 

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over Amsterdam Vertelt? Stuur een mailtje naar studio@foam.org of bel 020-5516500.

nieuws: Prijs voor Amsterdam

De OBA, Foam en de gemeente Amsterdam hebben voor hun samenwerking de BNG Bank 'Lang Leve Kunst Prijs' gewonnen. De prijs werd op 23 november uitgereikt.

Amsterdam Vertelt in MUG

Het MUG Magazine schreef een prachtig artikel over Amsterdam Vertelt. Klik op onderstaande link om het magazine te lezen. (zie pagina 20 voor het artikel)

Data & locaties

Amsterdam Zuid

OBA Buitenveldert | september 2017 t/m november 2017

Reizende tentoonstelling

Het wijkproject Amsterdam Vertelt vindt in 2016-2017 plaats in vier verschillende OBA-vestigingen, te weten: Reigersbos, Banne, Slotermeer en Buitenveldert. In iedere vestiging gaat het project van start met een tentoonstelling met werken uit de collectie van Foam. In de weken daarna worden er verschillende masterclasses en workshops aangeboden op verschillend niveau.

De schrijfdocent: Renée van Marissing

Mensen zeggen vaak dat schrijven zo'n eenzame bezigheid is, maar dat hoeft helemaal niet! In tegendeel. Deze middagen gaan we sámen korte, poëtische teksten schrijven.

Renée van Marissing (1979) is schrijver van romans, hoorspelen en (muziek)theater teksten. Daarnaast treedt ze vaak op met haar teksten, alleen of samen met muzikanten / dansers / beeldend kunstenaars etc. Naast het schrijven geeft Renée ook les bij de Schrijversvakschool en Schrijfcursus Amsterdam, en ad hoc schrijfworkshops bij o.a. Dox en het Das Mag zomerkamp. September 2017 verschijnt haar derde roman, Parttime astronaut bij uitgeverij Atlas Contact.

De fotografiedocent: Daniëlle van Ark

De laatste jaren maak ik veel dubbelfoto’s waardoor je als kijker ook je eigen fantasie en inlevingsvermogen op los moet laten. In mijn Masterclasses zal ik de focus leggen op de technieken en mogelijkheden van fotografie. Hoe maak je onderscheid tussen het maken van foto’s, puur door je camera ergens op te richten en zelf iets creëren?

Daniëlle van Ark studeerde in 2005 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2006 werd haar afstudeerserie over de New Yorkse kunstwereld getoond in FOAM 3H. Van Ark fotografeerde voor diverse tijdschriften als Vrij Nederland en NRC en heeft tentoongesteld in oa. Museum de Fundatie, de Oude Kerk, de Nederlandsche Bank en Museum van Loon. In 2012/13 heeft van Ark een residentie gedaan aan de Rijksakademie te Amsterdam waarna zij zich ook meer op het gebied van beeldende kunst is gaan begeven. 

Opiniestuk Hedy D'Ancona in NRC

artikel nrc

Op 28 mei hield Hedy D'Ancona de Socrateslezing. Het NRC publiceerde een ingekorte versie van haar stuk waarin ze ook lof uit voor Amsterdam Vertelt.

Amsterdam vertelt westerpost

Lees het artikel over Amsterdam Vertelt in de Westerpost.

Amsterdam Vertelt in Zuid

Bekijk het filmpje over Amsterdam Vertelt in Zuid. Jong en oud maken kennis met de kracht van schrijven en fotografie en vertellen samen verhalen over de wijk.

Amsterdam Vertelt in Het Parool

Amsterdam Vertelt in Nieuw-West

'Literatuur is thuiskomen bij jezelf,' zegt Abdelkader Benali in dit filmpje over Amsterdam Vertelt in Nieuw-West.

Amsterdam Vertelt in Noord

In deze video zie je hoe er bijzondere samenwerkingen ontstaan tijdens Amsterdam Vertelt in Noord. 

Foto's lancering magazine Slotermeer

© Foam/Coco Plooijer 

Lees het magazine!

magazine amsterdam vertelt

De mooiste resultaten van de workshops en masterclasses van Amsterdam Vertelt in Amsterdam Zuid zijn gepubliceerd in een echt magazine dat op 22 november feestelijk werd gepresenteerd in OBA Buitenveldert.

Amsterdam Vertelt in Zuidoost

Bekijk het filmpje over Amsterdam Vertelt in Zuidoost.

Artikel in de Echo Zuid

krant echo editie zuid

De Echo, editie Zuid heeft ook aandacht besteed aan Amsterdam Vertelt in Buitenveldert. 

Artikel in de Echo

artikel Echo

Stadsblad de Echo schreef ook over Amsterdam Vertelt in OBA Slotermeer. 

Met dank aan:

Amsterdam Vertelt is een initiatief van de OBA en Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

Amsterdam Vertelt wordt ondersteund door:

The Art of Impact
FNO
Fonds voor Cultuurparticipatie
Fonds Sluyterman van Loo
Stichting RCOAK
Stichting Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (Amsterdam).

Foam en de OBA zijn vriend van Lang Leve Kunst.