Black Achievement Month

Black Achievement Month – Helden

De vijfde editie van Black Achievement Month eert helden met programma’s in het teken van uitzonderlijke en veelbelovende gekleurde talenten. Een maand lang is er volledige ruimte voor personen van kleur en de rijkdom aan talenten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn.

In het kleurrijke programma worden, naast artistieke bijdragen, belangrijke verbindingen gelegd op maatschappelijke terreinen waaronder wetenschap, onderwijs, kunst, cultuur en ondernemerschap. 

'Ieder verhaal, iedere stem mag én moet gehoord worden.'Activiteiten in de OBA

Cinema Literair | Clockers

Dinsdag 20 oktober, 19:30-22:00 uur, OBA Theater

In de zeer onderschatte film Clockers uit 1995 van de Amerikaanse regisseur Spike Lee, gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Price, zien we de contouren van de huidige Black Lives Matter-beweging, vooral in het lot van personage Strike (Mekhi Phifer). Cinema Literair vertoont Clockers in het kader van Black Achievement Month.

Cinema Literair | Africa in the Picture

27 oktober van 19.30 – 22.00 uur - OBA Theater

Cinema Literair en Africa in the Picture bieden vol trots de unieke gelegenheid om de film Mandabi (1968) van meestercineast en auteur Ousmane Sembène te zien op het grote doek. Gawie Keyser ontvangt als speciale gast Oumar Mbengue Atakosso, kunstenaar, kenner en kersverse artistiek directeur van Africa in the Picture.

Erfgoed in beweging | Beyond Walls x OBA

Beyond Walls x OBA

31 oktober 2020, 19:30-21:00 uur, OBA Oosterdok

Een debatprogramma van Beyond Walls over de actuele betekenis van koloniaal erfgoed. Met medewerking van Imara Limon, Richard Kofi, Amanda Pinatih, Raki Ap en Yopi Abraham. Vooraf is er een vertoning van de documentaire DIASPORA.

Uitgelicht: interviews

Gregory Mascousi interviewt drie toonaangevende personen in het kader van de Black Achievement Month.

Mitchell Esajas

Joan Windzak

Nsimba Valene Lontanga


Collectie | Huis van alle Talen

In een samenleving die steeds diverser wordt, is het Huis van alle Talen de plek waar mensen uit alle windrichtingen samenkomen. Waar kinderen en volwassenen leren, ontmoeten en beleven. Met het Huis van alle Talen brengt de OBA ontmoetingen tot stand tussen talen en culturen om kennis, informatie en ontwikkelmogelijkheden toegankelijk te maken voor alle Amsterdammers. 

In de maand oktober worden twee bijzondere collecties aan het Huis van alle Talen toegevoegd.

Mitchell Esajas van The Black Archives tipt 5 belangrijke boeken

"Wij hebben een selectie van must reads gemaakt die in onze ogen inspiratie en belangrijke inzichten geven in verzwegen zwarte geschiedenissen en zwart verzet in de Nederlandse context en internationaal. Het werk van Gloria Wekker en Philomena Essed zou verplichte literatuur moeten zijn om de erfenis van het koloniale verleden in Nederland te begrijpen."

bekijk de boekentips van Mitchell Esajas

Opening Black Archives-collectie

Op 29 oktober voegen The Black Archives en de OBA in besloten kring een bijzondere collectie toe aan het Huis van Alle Talen. The Black Archives heeft een collectie gecureerd die vaak nog niet in bibliotheken te vinden was. De boeken gaan over pre-koloniale en koloniale zwarte geschiedenis, racisme, geschiedenissen van verzet en emancipatie en meer. 

Opening SMIB-collectie

De Smibliotheek komt naar de BIMS! Op 22 oktober openent de SMIB-collectie op OBA Bijlmerplein. De lancering van deze nieuwe collectie gaat gepaard met een college van de Smibanese University over het jaarprogramma van de Smibliotheek en wordt vervolgd met een lesje geschiedenis over de Bijlmer in samenwerking met The Black Archives.