Blogs

Resultaat 91 - 100 (van 347)

 • Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel)

  9 oktober 2016

  “Onwetendheid is de bron van alle kwaad!” (Motto uit De tak van Salzburg). De Constantijn Huygensprijs 2016 is toegekend aan romancier, essayist, dichter maar vooral: encyclopedist Atte Jongstra (1956, Terwispel). Een verheugende mededeling. Want Atte Jongstra is een heel fijne auteur, van wie ik graag alles gelezen zou hebben. Er komen echter vaak andere auteurs tussen.

  Bekijk details van Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel)

 • Jeugdliteratuurblog: Leve de letters!

  28 september 2016

  De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat voor een heleboel kinderen in groep drie een magisch moment aanbreekt: zij leren lezen! Dit heeft als gevolg dat de wereld weer een stukje verder voor ze open gaat. Ze zullen ontdekken dat er overal letters zijn die woorden vormen en dat die woorden elk hun eigen betekenis hebben. En wat is het dan bijzonder als je zelf die boodschappen kunt ontcijferen (woordgrapje).

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Leve de letters!

 • Boekenblog; Levensbeschrijving van Carel Helder

  6 september 2016

  Met Carel Helder maakte ik kennis in 1987. Vòòr notoire wanbetalers in aanraking kwamen met het incassobureau van de OBA, belde ik ze nog één keer op. Niet het leukste klusje, maar ik was dan ook niet voor niets filiaalhoofd. Een van die te laat- of- nooit terugbrengers was C.Helder, hij woonde in de Vogelbuurt, in het werkgebied van Bibliotheek Hagedoornplein. Het was 11.25, en ik belde hem wakker. Geschrokken bezorgde hij zijn boeken dezelfde dag terug. We raakten in een heel prettig gesprek...

  Bekijk details van Boekenblog; Levensbeschrijving van Carel Helder

 • Boekenblog; Het beste geschiedenisboek

  26 augustus 2016

  Spannend! Het onvolprezen Historisch Nieuwsblad bestaat 25 jaar en viert dat met de verkiezing van het Beste Geschiedenisboek aller tijden. De redactie stelde in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer een eerste keuzelijst van 250 Geschiedenisboeken samen. Daaruit kozen talloze stemmers hun favoriete tien geschiedenisboeken, en de top 10 daarvan is vanaf 26 augustus bekend.

  Bekijk details van Boekenblog; Het beste geschiedenisboek

 • boekenblog: echo’s van indië en indonesië

  22 augustus 2016

  Meer dan 300 jaar was Nederland aanwezig in Indonesië. Het eilandenrijk heette toen Nederlandsch-Indië; sentimenteel-liefkozend spraken de Nederlandse inwoners van de gordel van smaragd

  Bekijk details van boekenblog: echo’s van indië en indonesië

 • Boekenblog: Ons Amsterdam 1949- heden

  10 augustus 2016

  Misschien 10 stuks, meer boeken hadden mijn ouders niet, begin 1964-ik was toen 11 jaar. Twee daarvan waren heel recent: De dood van een president en De erfenis van een president- razendsnel verschenen na de moord op President Kennedy, no-vember 1963.

  Bekijk details van Boekenblog: Ons Amsterdam 1949- heden

 • Boekenblog; S.Greup-Roldanus: vergeten voorloper van Nelleke Noordervliet

  29 juli 2016

  In een vorig Boekenblog ging het over vergeten boeken en schrijvers. Mijn favoriete vergeten schrijver is S.Greup-Roldanus (1893-1984). Sini. Dat was de voornaam van Sybrecht Regtdoorzee Greup-Roldanus (1893- 1984). Die naam was te lang voor het omslag van haar boeken, dus het werd S.Greup-Roldanus. Haar boeken schreef ze vooral in de jaren ’50 en verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers. Een aantal ervan werden begin jaren ’70 als Salamanderpocket heruitgegeven, en wekten mijn belangstelling...

  Bekijk details van Boekenblog; S.Greup-Roldanus: vergeten voorloper van Nelleke Noordervliet

 • Boekenblog; Bestsellers en (bijna) vergeten boeken

  25 juli 2016

  In een openbare bibliotheek is ieder boek gelijk. Jan Siebelink op het omslag? Erica James, Carry Slee, Johan Derksen of Anselm Grün: voor de dienstdoende medewerker maakt dat niet uit. Je mag wel denken dat je boeken van genoemde auteurs verafschuwt, maar als iemand ernaar vraagt, dan is neutraliteit een vereiste. Nooit mag je de klant het gevoel geven dat hij rotzooi leest, of juist een fantastische keuze heeft gemaakt. Ongetwijfeld slaagt niemand altijd in die houding, maar toch.

  Bekijk details van Boekenblog; Bestsellers en (bijna) vergeten boeken

 • Boekenblog; Lezen voor de Lijst-maar welke?

  18 juli 2016

  Voor me liggen twee stencils uit 1968. Wat was dat ook al weer, een stencil? Het zijn twee Literatuurlijsten, Frans en Duits, met meer dan 100 boeken per lijst. Hieruit stelde ik mijn persoonlijke literatuurlijst voor het eindexamen HAVO samen. Verplichte titels zaten er niet bij. Meteen zie ik aan de lijsten waarom mijn lerares Frans beter les gaf dan mijn docent Duits. Bij vrijwel elk boek op de Franse lijst heb ik een commentaartje geschreven, ongetwijfeld na haar korte bespreking.

  Bekijk details van Boekenblog; Lezen voor de Lijst-maar welke?

 • Jeugdliteratuurblog: Leestips tegen leesdips

  13 juli 2016

  Hoera, het is bijna vakantie! Voor de een reden om heerlijk veel boeken te verzamelen en die op een strand/gebergte/camping/eiland te gaan zitten lezen, en voor de ander juist een reden om helemaal niets te lezen. Als het om kinderen gaat, kan het niet-lezen in de zomervakantie leiden tot ‘zomerverval’. Dat betekent dat een kind 1 a 2 avi-niveaus kan terugvallen als het niet regelmatig leest. En dat is ontmoedigend voor het kind als het weer terug op school is.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Leestips tegen leesdips