Blogs

Resultaat 111 - 120 (van 196)

 • Metha’s Muziek; Gubaidulina’s atmosfeer verklankt

  22 april 2014

  Het is zo’n aandoenlijk lief dametje om te zien, Sofia Gubaidulina (1931). Een lief, levendig, rond gezichtje omlijst door zwarte haren in een kittig model geknipt. Felle donkerbruine oogjes vanonder een krullende pony. Zo´n lieve babushka, mamushka en misschien nog wel meer woorden met de lieflijke-ushka verkleining maar die ken ik niet. Zo´n lief Russisch omaatje kortom. Maar zie haar bij repetities van haar werk in de zaal zitten.

  Bekijk details van Metha’s Muziek; Gubaidulina’s atmosfeer verklankt

 • Boekenblog ; Maarten ’t Hart schoffelt

  18 april 2014

  Een van mijn favoriete schrijvers is Maarten ’t Hart. Waarom het 215 Boekenblogs duurde voor ik over hem schrijf, is me onbekend. Misschien omdat hij zo’n ontzagwekkend en gevarieerd oeuvre schreef? Gelukkig kan ik in het najaar nog een Boekenblog over hem schrijven, omdat Een vlucht regenwulpen het keuzeboek van Nederland leest is.

  Bekijk details van Boekenblog ; Maarten ’t Hart schoffelt

 • Boekenblog ; Grutjes-nog-an-toe: Martin Lodewijk 75!

  11 april 2014

  Liefhebbers van strips weten nu genoeg. Naast zeer oude en lieve moeders is er maar één die de uitdrukking grutjes bezigt: Hendrik IJzerbroot, oftewel Agent 327, geheim agent voor het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1966.

  Bekijk details van Boekenblog ; Grutjes-nog-an-toe: Martin Lodewijk 75!

 • Jeugdliteratuurblog: Tot over mijn oren!

  8 april 2014

  Tot over mijn oren!

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Tot over mijn oren!

 • Metha’s muziek; sex, drugs en madrigalen

  4 april 2014

  Sommige stukjes schrijven zich haast zelf. Dit onderwerp sjorde al jaren aan mijn mouw: ‘schrijf mij, schrijf mij’- als je dat dan uiteindelijk doet buitelen de zinnen over elkaar heen in de haast om geschreven te worden.

  Bekijk details van Metha’s muziek; sex, drugs en madrigalen

 • Boekenblog ; Erik Menkveld (1959-2014): dichter, romancier, essayist

  4 april 2014

  Schrijvers kende ik alleen uit hun boeken. Ik was ongelooflijk zenuwachtig toen ik in 1975 tegenover Gerard Reve stond. Ik was speciaal naar Moderne Boekhandel Bas in de Leidsestraat gefietst om door een hem met de kroontjespen te signeren exemplaar van Ik Had Hem Lief te kopen. Ik mompelde wat, hij zei iets terug, maar wat wist ik twee minuten later niet meer.

  Bekijk details van Boekenblog ; Erik Menkveld (1959-2014): dichter, romancier, essayist

 • Tijdschriftenblog 132: Maand van de filosofie

  2 april 2014

  De OBA heeft een grote afdeling met ca. 1.500 kranten en tijdschriften. Algemene bladen, maar ook vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

  Bekijk details van Tijdschriftenblog 132: Maand van de filosofie

 • Boekenblog 212; Jeroen Brouwers Nicolette Smabers

  28 maart 2014

  Het lot van bijna alle schrijvers is…vergetelheid. Jeroen Brouwers, een van mijn (vele) favoriete auteurs, schreef dat hij eigenlijk alleen maar schrijft om herinnerd te worden. “Eén snippertje papier, een paar woorden”, als die over honderd of tweehonderd jaar nog gelezen worden, dan heeft hij het idee niet voor niets geschreven-dat is bij hem: geleefd -te hebben. Altijd mooi, dat pathos.

  Bekijk details van Boekenblog 212; Jeroen Brouwers Nicolette Smabers

 • Boekenblog 211; The Beatles, James Joyce en hun vertalers; een ontmoeting.

  21 maart 2014

  Vijftig jaar geleden, begin 1964 was het tussen The Beatles en mij dik aan. Waarschijnlijk had ik eind 1963 voor het eerst She Loves You op de radio gehoord, en was ik vol van de krachtig gezongen yeah yeah yeah’s. Met I Want To Hold Your Hand werd de liefde bezegeld. Het huwelijk is nog steeds heel gelukkig.

  Bekijk details van Boekenblog 211; The Beatles, James Joyce en hun vertalers; een ontmoeting.

 • Metha’s muziekblog; Pessoa, persoon, personages

  18 maart 2014

  Para cada ruim há um pior ... mas mostra como cada pior pode ter um pior To every bad there is a worse ...but it shows how every worse can have a worst. Deze optimistische zinnen komen -beetje naar mijn hand gezet en dichter bij elkaar geplaatst dan in het origineel- van een klein mannetje, die van onder zijn zwarte hoed heel ontwijkend door zijn ronde brillenglazen de wereld inblikt. Als een eenzelvig broertje van Groucho Marx. Solitair, schichtig, tikkeltje wereldvreemd.

  Bekijk details van Metha’s muziekblog; Pessoa, persoon, personages