Blogs

Resultaat 21 - 30 (van 347)

 • blog | Twee vrouwen

  26 april 2018

  Ben je net zoals ik opgegroeid in een dorp? Dan herken je vast de manier waarop de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Strout de levens van dorpsbewoners beschrijft. Iedereen kent elkaar en elkaars verhalen, maar er wordt ook veel verzwegen.

  Bekijk details van blog | Twee vrouwen

 • Boekenblog Op Reis: Atlassen, Gidsen, en Liefhebbers

  24 april 2018

  In de Centrale Bibliotheek kan vrijwel niemand aan de lange lage kast op de 3e verdieping voorbijlopen. Honderden atlassen staan daar: Times World Atlas, een gigantische atlas over Japan, provinciale topografische atlassen van Nederland…iedere dag liggen ze open op een andere pagina, teken dat iemand er niet van af kon blijven. Hoe makkelijk het ook is om op je mobiel werelddelen of stadswijken op te roepen, het blijft veel leuker om zo’n qua formaat altijd afwijkend boek te bekijken.

  Bekijk details van Boekenblog Op Reis: Atlassen, Gidsen, en Liefhebbers

 • Boekenblog; Nicolaas Matsier: Zelfverklaard autobiografisch

  11 april 2018

  Wie las het boek niet, in de jaren ’90, Gesloten huis, van Nicolaas Matsier, zijn eerste en “zelfverklaarde autobiografische roman”? De weergave van hoe om te gaan met het definitieve afscheid van “je”ouders door terug te blikken op jeugd en de daarbij behorende voorwerpen. En ja, ook het (gereformeerde) geloof speelde in dit schitterende boek ook weer een rol.

  Bekijk details van Boekenblog; Nicolaas Matsier: Zelfverklaard autobiografisch

 • Jeugdliteratuurblog | Een verdiende prijs

  10 april 2018

  Het is weer gelukt, er is dit jaar gelukkig toch genoeg geld bij elkaar gevonden om de Woutertje Pieterse Prijs uit te kunnen reiken.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog | Een verdiende prijs

 • Boekenblog; Thomas Rosenboom en zijn “strevende personages”

  29 maart 2018

  Als auteur heb je heel veel bereikt als men op bepaalde plekken aan een van je boeken moet denken. Reve en Betondorp, Vestdijk’s alter ego Anton Wachter naast Ina Damman, gelukzalig haar schooltas dragend op weg naar het station van Harlingen, Voskuil’s Bureau op de Kloveniersburgwal, het Americain van en met Harry Mulisch, om maar wat te noemen. Sinds 1999 is daar het Victoria Hotel in Amsterdam bijgekomen.

  Bekijk details van Boekenblog; Thomas Rosenboom en zijn “strevende personages”

 • blog | Fotografieboeken om te lenen

  27 maart 2018

  De fotograaf Alfred Stieglitz (1864-1946) zei: 'Photography is a reality so subtle that it becomes more real than reality.’ Simpel gezegd, soms zie je de dingen pas écht goed op een foto. Daarom houd ik zo van fotografie en droom ik graag weg bij een goed fotoboek.

  Bekijk details van blog | Fotografieboeken om te lenen

 • Boekenblog; Toegestaan bij Wiseman, Paling en Bennett

  15 maart 2018

  Vaak gehoord: toeval bestaat niet. Bewezen is het nooit. Goed, zal het wel of niet bestaan, àls toeval een rol speelt, is het vaak bijzonder. Het is natuurlijk niet toevallig dat ik het ongelooflijke aardige boek Reading allowed, true stories & curious incidents from a provincial library (2017) van Chris Paling op mijn eindeloze leesweg tegenkwam; ik ben tenslotte bibliothecaris in hart en nieren (vergeef me de sleetse uitdrukking). Het boek stond “gewoon” bij Nieuwe Boeken op de OBA-website aangekondigd....

  Bekijk details van Boekenblog; Toegestaan bij Wiseman, Paling en Bennett

 • Boekenblog; Natuurlijk: Amsterdam -Boekenweek 2018

  8 maart 2018

  Natuur heb ik vooral in mijn hoofd beleefd. Opgegroeid en wonend in een volkomen verstedelijkte omgeving –Amsterdam- drong het besef dat natuur overal om je heen kan zijn maar langzaam tot me door. Dat gebeurde enigsins door het lezen van boeken over dieren, na een bezoek aan Artis. Die boeken en ook het Artistijdschrift vond ik uiteraard in de bibliotheek in Overtoomse Veld, want in Amsterdam-West schoten eind jaren ’50 niet alleen complete nieuwbouwwijken uit de grond, maar tegelijk ook bibliotheken....

  Bekijk details van Boekenblog; Natuurlijk: Amsterdam -Boekenweek 2018

 • Jeugdliteratuurblog | Ongebaande paadjes

  8 maart 2018

  De Kinderjury is net begonnen, wat betekent dat kinderen hun mooiste boek mogen kiezen. Dit is een fijn leesbevorderend project. Er wordt gelezen, het liefst zo veel mogelijk, er wordt over gepraat en nagedacht en als het goed is wint het boek dat kinderen het leukst vinden.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog | Ongebaande paadjes

 • Boekenblog; WelkBoek Verdwijnt !

  23 februari 2018

  Voor me ligt een stapeltje prachtige boeken, schijnbaar zonder samenhang: Privélessen, Alain Claude Sulzer, Onheilig, Roos van Rijswijk, Een doek over de spiegel, Lisette Lewin, Gelukkig de gelukkigen, Yasmine Reza, Lijfboek, Daniel Pennac, De ochtend valt, Manon Uphoff en natuurlijk het eindeloze Het verhaal van Genji, misschien de allereerste echte roman ooit, geschreven rond 900 AD en nog wel door een vrouw, Murasaki Shikibu.

  Bekijk details van Boekenblog; WelkBoek Verdwijnt !