Blogs

Resultaat 41 - 50 (van 347)

 • Jeugdliteratuurblog | Bedenk het lekker zelf!

  2 november 2017

  Prentenboeken kennen we in allerlei soorten en maten, met tekst of zonder tekst, met flapjes of zonder flapjes, met geluid of zonder geluid, met zachte, harde, of andersoortige materialen om aan te voelen, van stof of karton of plastic of papier, met tekeningen en… ja zelfs zonder tekeningen.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog | Bedenk het lekker zelf!

 • Boekenblog; Jan Wolkers

  26 oktober 2017

  Hoera, de biografie over Jan Wolkers, door Onno Blom is verschenen! En meteen oude, zorgelijke vraag in krant, op radio en tv: lezen middelbare scholieren Jan nog wel? Journalistiek kan vaak zo clichématig zijn. Nooit lees je of Hella Haasse, Alfred Kossmann, Johan Fabricius, Jan Mens, Renate Dorrestijn of Maartje Wortel nog wel door scholieren gelezen worden. Het gaat altijd weer over de z.g. Grote Drie, ik laat ze uit onvrede ongenoemd en Jan bungelt dan op 4.

  Bekijk details van Boekenblog; Jan Wolkers

 • Boekenblog; Simon Vestdijk: man tussen vele vrouwen

  20 oktober 2017

  Ik schrijf dit op 17 oktober, geboortedag van Simon Vestdijk (1898-1971) en mijn moeder (1929-2000). Dat maakt me al jaren gelukkig. Mijn moeder en Vestdijk, dat ging niet samen, ze heeft niets van hem gelezen. Ik zou ook geen titel weten die haar had aangesproken. Ze las graag, maar vond er weinig tijd voor. Ze was onder de indruk van De grote zaal van Jacoba van Velde, en ook Sal Santen vond ze mooi. Ik vind trouwens dat iedere Amsterdammer de boeken van Sal Santen mooi moet vinden, evenals dat...

  Bekijk details van Boekenblog; Simon Vestdijk: man tussen vele vrouwen

 • Jeugdliteratuurblog | Ode aan aandacht en verbeelding

  28 september 2017

  Onze tijd biedt heel veel mogelijkheden. Techniek staat vaak voor niets, en we zijn voorzien van alle gemakken. Een van de grootste veranderingen sinds een jaar of twintig geleden is de opkomst van de mobiele telefoon, en van internet. Allebei niet meer weg te denken. Dit zijn middelen waardoor we meer en beter overal en met iedereen kunnen communiceren.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog | Ode aan aandacht en verbeelding

 • Boekenblog; Vriendschap: Snikken en grimlachjes

  21 september 2017

  Hem, die mij grof beledigt,/Mij overlaadt met schand/En openlijk mij belastert,/hem reik ik de broederhand.//Maar die mij voorkomend bejegent,/Die mij aan zich verplicht/En zich mijn vriend durft noemen,/Dien spuw ik in ’t gezicht. Piet Paaltjens, 1852.

  Bekijk details van Boekenblog; Vriendschap: Snikken en grimlachjes

 • Boekenblog; Hans Tentije Alles is er en nog veel meer

  14 september 2017

  Het toeval is een lezer met te veel interesses soms goedgezind. Ik ben zo’n lezer. Afgezien van boeken over koken, tuinieren, auto’s, management, computers en knutselen vind ik vrijwel elk boek op zijn minst interessant. Natuurlijk heb ik leesafwijkingen: (bijna) vergeten Nederlandstalige auteurs, boeken over boeken en bibliotheken, sportboeken, strips voor 1980, popmuziek, reisverhalen en sinds een jaar of twintig, poëzie.

  Bekijk details van Boekenblog; Hans Tentije Alles is er en nog veel meer

 • Boekenblog ; In Bibliotheekwonderland (4), Eerbetoon aan een jeugdbibliothecaresse

  8 september 2017

  Bibliotheek Waterlandplein, augustus 1989.Het slechtst gehuisveste filiaal van de OBA en een van de drukst bezochte vestigingen, krijgt een nieuw filiaalhoofd: schrijver dezes. De bezoekers,vrijwel allemaal bewoners van Amsterdam-Noord aan de oostkant van het Noord-Hollands Kanaal , worden in de beperkte ruimte zo goed en efficiënt mogelijk geholpen. De circa vijftien personeelsleden vertonen allemaal dezelfde enorme betrokkenheid en inzet.

  Bekijk details van Boekenblog ; In Bibliotheekwonderland (4), Eerbetoon aan een jeugdbibliothecaresse

 • Boekenblog; Helene Nolthenius, bijna vergeten?

  1 september 2017

  Ben je vergeten als een paar van je boeken nog op de schappen van de OBA staan? Nee, vergeten ben je pas als je uit het OBA Magazijn bent verwijderd. Dat zal Helene Nolthenius (1920-2000) niet overkomen. Een aantal, wat mij betreft allemaal, zijn daar te bijzonder voor.

  Bekijk details van Boekenblog; Helene Nolthenius, bijna vergeten?

 • Boekenblog; Beter kijken naar Ierland: Tim Robinson, Joseph O’Connor

  25 augustus 2017

  Bij Loosdrecht: Als dit Ierland was/ zou ik beter kijken (K.Schippers). Wat moet je als je beste vriend, en een aardige zwager allebei rondreizen in een land, dat je in 1983, met die beste vriend, bezocht? Meeleven natuurlijk en proberen niet jaloers te zijn. Meelezen kan ook helpen: je reist mee en de herinneringen stromen weer binnen.

  Bekijk details van Boekenblog; Beter kijken naar Ierland: Tim Robinson, Joseph O’Connor

 • Boekenblog; Van Advocaat naar Gentleman: Leesclub Waterland 25 jaar

  15 augustus 2017

  Noordervliet, Boon, Kuik, Brakman, Roemer, Koch, Smabers…Bibliotheek Waterlandplein, september 1991.Tien vrouwen en twee mannen, merendeels de 40 al ruim gepasseerd, luisteren naar het ambitieuze voornemen van Hanneke Eggels, directeur van de zojuist opgerichte Literaire Salon. Hanneke is ervan overtuigd dat bibliotheken de plek zijn om mensen met een gezamenlijke interesse -het lezen van boeken- samen te brengen. Ze heeft een groot netwerk opgezet met docenten en een Comité van Aanbeveling, waarin...

  Bekijk details van Boekenblog; Van Advocaat naar Gentleman: Leesclub Waterland 25 jaar