Blogs

Resultaat 51 - 60 (van 353)

 • Boekenblog; Vriendschap: Snikken en grimlachjes

  21 september 2017

  Hem, die mij grof beledigt,/Mij overlaadt met schand/En openlijk mij belastert,/hem reik ik de broederhand.//Maar die mij voorkomend bejegent,/Die mij aan zich verplicht/En zich mijn vriend durft noemen,/Dien spuw ik in ’t gezicht. Piet Paaltjens, 1852.

  Bekijk details van Boekenblog; Vriendschap: Snikken en grimlachjes

 • Boekenblog; Hans Tentije Alles is er en nog veel meer

  14 september 2017

  Het toeval is een lezer met te veel interesses soms goedgezind. Ik ben zo’n lezer. Afgezien van boeken over koken, tuinieren, auto’s, management, computers en knutselen vind ik vrijwel elk boek op zijn minst interessant. Natuurlijk heb ik leesafwijkingen: (bijna) vergeten Nederlandstalige auteurs, boeken over boeken en bibliotheken, sportboeken, strips voor 1980, popmuziek, reisverhalen en sinds een jaar of twintig, poëzie.

  Bekijk details van Boekenblog; Hans Tentije Alles is er en nog veel meer

 • Boekenblog ; In Bibliotheekwonderland (4), Eerbetoon aan een jeugdbibliothecaresse

  8 september 2017

  Bibliotheek Waterlandplein, augustus 1989.Het slechtst gehuisveste filiaal van de OBA en een van de drukst bezochte vestigingen, krijgt een nieuw filiaalhoofd: schrijver dezes. De bezoekers,vrijwel allemaal bewoners van Amsterdam-Noord aan de oostkant van het Noord-Hollands Kanaal , worden in de beperkte ruimte zo goed en efficiënt mogelijk geholpen. De circa vijftien personeelsleden vertonen allemaal dezelfde enorme betrokkenheid en inzet.

  Bekijk details van Boekenblog ; In Bibliotheekwonderland (4), Eerbetoon aan een jeugdbibliothecaresse

 • Boekenblog; Helene Nolthenius, bijna vergeten?

  1 september 2017

  Ben je vergeten als een paar van je boeken nog op de schappen van de OBA staan? Nee, vergeten ben je pas als je uit het OBA Magazijn bent verwijderd. Dat zal Helene Nolthenius (1920-2000) niet overkomen. Een aantal, wat mij betreft allemaal, zijn daar te bijzonder voor.

  Bekijk details van Boekenblog; Helene Nolthenius, bijna vergeten?

 • Boekenblog; Beter kijken naar Ierland: Tim Robinson, Joseph O’Connor

  25 augustus 2017

  Bij Loosdrecht: Als dit Ierland was/ zou ik beter kijken (K.Schippers). Wat moet je als je beste vriend, en een aardige zwager allebei rondreizen in een land, dat je in 1983, met die beste vriend, bezocht? Meeleven natuurlijk en proberen niet jaloers te zijn. Meelezen kan ook helpen: je reist mee en de herinneringen stromen weer binnen.

  Bekijk details van Boekenblog; Beter kijken naar Ierland: Tim Robinson, Joseph O’Connor

 • Boekenblog; Van Advocaat naar Gentleman: Leesclub Waterland 25 jaar

  15 augustus 2017

  Noordervliet, Boon, Kuik, Brakman, Roemer, Koch, Smabers…Bibliotheek Waterlandplein, september 1991.Tien vrouwen en twee mannen, merendeels de 40 al ruim gepasseerd, luisteren naar het ambitieuze voornemen van Hanneke Eggels, directeur van de zojuist opgerichte Literaire Salon. Hanneke is ervan overtuigd dat bibliotheken de plek zijn om mensen met een gezamenlijke interesse -het lezen van boeken- samen te brengen. Ze heeft een groot netwerk opgezet met docenten en een Comité van Aanbeveling, waarin...

  Bekijk details van Boekenblog; Van Advocaat naar Gentleman: Leesclub Waterland 25 jaar

 • Guus Kuijer 75 jaar: Het gat in de grens is dicht

  4 augustus 2017

  In 1972, toen romans en verhalen van debuterende Nederlandse schrijvers nog geregeld in een wijkbibliotheek te vinden waren, stuitte ik in filiaal Overtoomse Veld op Rose, met vrome wimpers van Guus Kuijer.

  Bekijk details van Guus Kuijer 75 jaar: Het gat in de grens is dicht

 • Boekenblog; OBALIVE, Theodor Holman, Johan B. W. Polak

  7 juli 2017

  Theodor Holman is een begenadigd mens: hij schrijft prachtige,schrijnende, romans, met Tjon als hoogtepunt; maar ook verrukkelijke biografische herinneringen,zoals “Gerardje”, over Gerard Reve, of het schitterende verslag van zijn etmaal in de etalage van De Bijenkorf in 1997, Een winkelzoon in een glazen paleis. Hij kan nog zo veel meer: filmscenario’s, gedichten en natuurlijk zijn vrijwel dagelijkse column in Het Parool. Alsof dat niet genoeg is presenteert hij al jaren in de OBA het programma...

  Bekijk details van Boekenblog; OBALIVE, Theodor Holman, Johan B. W. Polak

 • Boekenblog; Limburg (aanvulling) en de OBA

  23 juni 2017

  Mijn Boekenblog over Limburgse literatuur (9 juni 2017) riep verschillende reacties op. Uiteraard gejuich vanuit het Diepe Zuiden: een Amsterdammer die enthousiast is over Limburgse auteurs, die moeten we koesteren! Plus natuurlijk aanvulling, want al had ik een lans gebroken en laten zien dat er naast Connie Palmen nog meer interessante hedendaagse schrijvers uit dat tegen de rest van Nederland aangeplakte gewest zijn (en waren), er is nog veel meer.

  Bekijk details van Boekenblog; Limburg (aanvulling) en de OBA

 • Boekenblog; John Jansen van Galen: Wandelende Journalist

  16 juni 2017

  Over een van mijn favoriete journalisten, John Jansen van Galen, heb ik nog geen Boekenblog geschreven. Verbazingwekkend. Hij dook wel regelmatig op. Niet zo verbazingwekkend.

  Bekijk details van Boekenblog; John Jansen van Galen: Wandelende Journalist