Blogs

Resultaat 71 - 80 (van 347)

 • Boekenblog; Bibliothecarissen aan het werk

  25 februari 2017

  Wat doet een bibliothecaris nu eigenlijk? En, afgeleide vraag: wat moet een bibliothecaris nu eigenlijk lezen? In de opstandige jaren ’70 had ik een gedesillusioneerde leidinggevende: “Lezen? zinloos, want het houdt mensen van de revolutie af.” Het hield mij, het is waar, wèl van de straat af.

  Bekijk details van Boekenblog; Bibliothecarissen aan het werk

 • Boekenblog; het Magazijn van de OBA

  19 februari 2017

  “Respect voor de oude orde”, was de titel van een korte lezing door OBA Directeur Martin Berendse op een mini-symposium, maandag 13 februari in het OBA Theater. Hij vertelde over de verschillen tussen bibliotheken en archieven en tussen bepaalde typen bibliotheken. Ineens viel het woord Magazijn. Ik was meteen weer bij de les. Mijn directeur vertelt boeiend, maar na drie eerdere presentaties had ik het moeilijk gekregen. Een mini-symposium kent geen pauze; dus dat is eigenlijk harder werken.

  Bekijk details van Boekenblog; het Magazijn van de OBA

 • De kinderdirecteur blogt: Maakplaats 021

  16 februari 2017

  Op vrijdag 3 februari heb ik de eerste Maakplaats 021 van Amsterdam in OBA Waterlandplein geopend! Het was de tweede actie die ik als kinderdirecteur deed. De Maakplaats 021 is superleuk!

  Bekijk details van De kinderdirecteur blogt: Maakplaats 021

 • Boekenblog; Fieperdefiep….Fiep Westendorp

  4 februari 2017

  Op 3 februari 2004 overleed Fiep Westendorp, misschien wel de beroemdste kinderboekentekenaar van Nederland. Geboren op 27 december 2016 is het hoog tijd voor de viering van haar honderdste geboortedag. De OBA doet dat op woensdag 22 februari: een speciale rode Fiepdubbeldekker staat voor de Centrale OBA en er zijn allerlei activiteiten.

  Bekijk details van Boekenblog; Fieperdefiep….Fiep Westendorp

 • Boekenblog; Poëzieweek 2017 en Jules Deelder

  27 januari 2017

  “Bloem, roept hij, J.C. Bloem! De dichter! Alles is veel voor wie niet veel verwacht. Ken je die? Of heb je geen opleiding gehad? Ben je niet schoolgegaan?” Het stelletje wacht op de pont en kan geen kant op.

  Bekijk details van Boekenblog; Poëzieweek 2017 en Jules Deelder

 • Boekenblog; Jan Kruis (1933-2017)

  23 januari 2017

  Oktober 1948: Jan Kruis, 15 jaar, wint bij een tekenwedstrijd van het Tom Poes Weekblad de Hoofdprijs voor de groep boven de 14 jaar voor zijn Heer Bommeltekening. De opmaat voor de carrière van de beroemdste stripmaker van Nederland is een feit.

  Bekijk details van Boekenblog; Jan Kruis (1933-2017)

 • Lees de speech van de kinderdirecteur

  11 januari 2017

  Op 11 januari werd bekendgemaakt wie de eerste kinderdirecteur van de OBA is geworden: de 9-jarige Dominique van Hoof. Lees hier haar speech, binnenkort verschijnt op deze pagina ook haar eerste blog voor de OBA.

  Bekijk details van Lees de speech van de kinderdirecteur

 • Boekenblog; Het laatste boekenoverzicht van 2016?

  6 januari 2017

  Een griepaanval deed me verlangen naar Vestdijk’s essay De zieke mens in de romanliteratuur. Ik had me namelijk vlak voor mijn ineenstorting, eind 2016, aangemeld bij de Vestdijkkring. Je kon dit boek, uit 1964, bij iedere huisarts aantreffen, ongetwijfeld ongelezen. Het was een geschenk was van de Gist- en Spiritusfabriek te Delft. Met Couperus, Gerard Reve en Marten Toonder beschouw ik Vestdijk als de allerbeste auteur van Nederland. Uiteindelijk las ik in 2016 één Vestdijk, Amsterdamse gedichten,...

  Bekijk details van Boekenblog; Het laatste boekenoverzicht van 2016?

 • Boekenblog; Lezen met Kerst? Nee, (ver) tellen!

  23 december 2016

  Wie leest er nu tijdens de kerstdagen? Volgens mij maar weinig mensen. We hebben er geen tijd voor, teveel te doen, teveel afleiding. Bedoelen we echter de Dagen rondom Kerstmis, dan liggen de zaken anders..

  Bekijk details van Boekenblog; Lezen met Kerst? Nee, (ver) tellen!

 • Jeugdliteratuurblog: Coppelia is de mooiste!

  19 december 2016

  Onlangs bezocht ik de prachtige balletvoorstelling Coppelia, gespeeld door het Nationale Ballet in het Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. Coppelia blijkt een ballet te zijn van al meer dan honderd jaar oud, terwijl ik het alleen kende van het prentenboek van Sieb Posthuma en Janine Brogt.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Coppelia is de mooiste!