Blogs

Resultaat 1 - 10 (van 298)

 • Boekenblog; Van Advocaat naar Gentleman: Leesclub Waterland 25 jaar

  15 augustus 2017

  Noordervliet, Boon, Kuik, Brakman, Roemer, Koch, Smabers…Bibliotheek Waterlandplein, september 1991.Tien vrouwen en twee mannen, merendeels de 40 al ruim gepasseerd, luisteren naar het ambitieuze voornemen van Hanneke Eggels, directeur van de zojuist opgerichte Literaire Salon. Hanneke is ervan overtuigd dat bibliotheken de plek zijn om mensen met een gezamenlijke interesse -het lezen van boeken- samen te brengen. Ze heeft een groot netwerk opgezet met docenten en een Comité van Aanbeveling, waarin...

  Bekijk details van Boekenblog; Van Advocaat naar Gentleman: Leesclub Waterland 25 jaar

 • Guus Kuijer 75 jaar: Het gat in de grens is dicht

  4 augustus 2017

  In 1972, toen romans en verhalen van debuterende Nederlandse schrijvers nog geregeld in een wijkbibliotheek te vinden waren, stuitte ik in filiaal Overtoomse Veld op Rose, met vrome wimpers van Guus Kuijer.

  Bekijk details van Guus Kuijer 75 jaar: Het gat in de grens is dicht

 • Boekenblog; OBALIVE, Theodor Holman, Johan B. W. Polak

  7 juli 2017

  Theodor Holman is een begenadigd mens: hij schrijft prachtige,schrijnende, romans, met Tjon als hoogtepunt; maar ook verrukkelijke biografische herinneringen,zoals “Gerardje”, over Gerard Reve, of het schitterende verslag van zijn etmaal in de etalage van De Bijenkorf in 1997, Een winkelzoon in een glazen paleis. Hij kan nog zo veel meer: filmscenario’s, gedichten en natuurlijk zijn vrijwel dagelijkse column in Het Parool. Alsof dat niet genoeg is presenteert hij al jaren in de OBA het programma...

  Bekijk details van Boekenblog; OBALIVE, Theodor Holman, Johan B. W. Polak

 • Boekenblog; Limburg (aanvulling) en de OBA

  23 juni 2017

  Mijn Boekenblog over Limburgse literatuur (9 juni 2017) riep verschillende reacties op. Uiteraard gejuich vanuit het Diepe Zuiden: een Amsterdammer die enthousiast is over Limburgse auteurs, die moeten we koesteren! Plus natuurlijk aanvulling, want al had ik een lans gebroken en laten zien dat er naast Connie Palmen nog meer interessante hedendaagse schrijvers uit dat tegen de rest van Nederland aangeplakte gewest zijn (en waren), er is nog veel meer.

  Bekijk details van Boekenblog; Limburg (aanvulling) en de OBA

 • Boekenblog; John Jansen van Galen: Wandelende Journalist

  16 juni 2017

  Over een van mijn favoriete journalisten, John Jansen van Galen, heb ik nog geen Boekenblog geschreven. Verbazingwekkend. Hij dook wel regelmatig op. Niet zo verbazingwekkend.

  Bekijk details van Boekenblog; John Jansen van Galen: Wandelende Journalist

 • Boekenblog; Literatuur uit Limburg (NL)

  9 juni 2017

  In 1867 werd “Limburg ingelijfd als Nederlandse provincie”(Volkskrant Magazine, 6 mei). Ingelijfd! Dat klinkt nogal onvrijwillig. Het Magazine gaat helemaal over het zogenaamde wormvormig aanhangsel van Nederland.

  Bekijk details van Boekenblog; Literatuur uit Limburg (NL)

 • Boekenblog; Bloedheet Bergen op Zoom, Bibliothecarissen en Boeken

  2 juni 2017

  Wat doen bibliothecarissen op hun vrije dag? Ze organiseren een tweetmeet ! Op uitgerekend de warmste dag van het jaar reizen ze van heinde (Hoogkarspel) en verre (Son & Breugel, Almere) naar een parel van stedelijk Nederland: Bergen op Zoom. Ze ontmoeten elkaar uiteraard in de openbare bibliotheek waar de organisatoren gezorgd hebben voor een warme ontvangst, koffie met verse, Bergenopzoomse bollen, heerlijk!

  Bekijk details van Boekenblog; Bloedheet Bergen op Zoom, Bibliothecarissen en Boeken

 • De kinderdirecteur blogt: De eerste maanden in cijfers!

  23 mei 2017

  Stilzitten is er niet meer bij als je kinderdirecteur van de OBA bent. Dominique’s agenda stond de afgelopen maanden vol met leuke dingen! Lees (en tel) maar mee!

  Bekijk details van De kinderdirecteur blogt: De eerste maanden in cijfers!

 • Boekenblog; Annie was op 20 mei jarig!

  19 mei 2017

  Mijn topaankoop op Koningsdag: Ziezo, de 347 kinderversjes, van Annie M.G.Schmidt, 17e druk, 2007, als nieuw. De verkoper, een aandoenlijke jongen van 10, vroeg er, na consultatie van zijn vader €1, 50 voor. Ik gaf hem een extraatje. Eigenlijk vond ik het zielig: een niet gelezen, niet voorgelezen Annie! Hopelijk had hij nog een exemplaar, zoals je in de bibliotheek zo vaak meer exemplaren van een boek hebt. Dat geldt zeker voor de boeken van Annie, je struikelt zowat over de Minoesen en Pluks.

  Bekijk details van Boekenblog; Annie was op 20 mei jarig!

 • Boekenblog; Nooteboom, Bajani, Behan, Wasch

  5 mei 2017

  Cees Nooteboom, 25 april 2017, Centrale OBA:” Een gedicht kan je nog steeds, godzijdank, overvallen. Poëzie is de kern van mijn werk,dat wel.” Hierna las hij een paar prachtige gedichten uit zijn bundel Monniksoog (2016) voor. Het was aan het einde van een dubbelgesprek met Nooteboom, en de Italiaanse schrijver-journalist Andrea Bajani, in perfecte banen geleid door Margot Dijkgraaf. Wie ziet dat zij een eigen boekenprogramma op televisie verdient? Ik wel, maar of dat helpt….

  Bekijk details van Boekenblog; Nooteboom, Bajani, Behan, Wasch