Vier de Boekenweek in de OBA!

Let op: alle OBA-vestigingen zijn gesloten

Met ingang van vrijdag 13 maart zijn alle vestigingen van de OBA tijdelijk gesloten. Alle aankomende activiteiten zijn afgelast. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website of onze social mediakanalen voor eventuele nieuwe informatie.

 

Vier in maart de Boekenweek bij de OBA!

Het is zover! Van 7 t/m 15 maart is alweer de 85e editie van de Boekenweek. Bij de OBA is het echter de héle maand maart Boekenweek, met volop activiteiten! De Boekenweek staat dit jaar volledig in het teken van rebellen en dwarsdenkers. Zoals schrijvers en denkers die het lef hebben om taboes te bespreken en te doorbreken. Of schrijvers die de vrijheid nemen om tegen de stroom op te roeien of een ander geluid laten horen. 

Bekijk de livestream van Boekenweek Live!
Boekenweek Live! is dé literaire Boekenweek- talkshow voor en door jongeren. Uitzending is vanuit OBA Oosterdok op woensdagmiddag 11 maart 2020 om 13:00 uur. Presentator Tim Hofman ontvangt auteur van het Boekenweekgeschenk Annejet van der Zijl.

Scholieren bepalen mede de inhoud van het programma; zij maakten creatieve bewerkingen van de roman ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl en een school levert ook een tafeldame of -heer.

Bereid je voor op een uitzending vol muziek, kunst en andere creativiteit, soepel aan elkaar gepraat door gastheer Tim Hofman en zijn sidekick, schrijver Karin Amatmoekrim.

Daarnaast is er ruimte voor boekentips van scholieren aan scholieren. Boekenweek Live! is het moment waarop scholieren de Boekenweek vieren, of ze nu wel of niet van lezen houden.


Laat je inspireren in de OBA

Franse rebelse schrijfsters zijn gevaarlijk

lees verder over de boekpresentatie van Margot Dijkgraaf

Ter ere van Internationale Vrouwendag spreekt Margot Dijkgraaf over haar nieuwe boek 'Zij namen het woord. Rebelse schrijfsters in de Franse letteren'.

De Boekenweek met Niña Weijers en Nicolas Mathieu

lees verder over dwarsdenkers in de OBA

Er zijn Dwarsdenkers in de OBA! Maar wat is er nou precies rebels in het werk van Niña Weijers (NL) en Nicolas Mathieu (Frankrijk)? 

Lezing | Bloomsbury Revisited

lees verder over Bloomsbury Revisited

In deel 3 van Bloomsbury Revisited laat Anjette van de Ven je kennismaken met rebellen Vanessa Bell en Duncan Grant, hun kunstenaarshuizen en de Omega-workshops.

Filmvertoning | De wereld heeft gezicht verloren

lees meer over De wereld heeft gezicht verloren

De wereld heeft gezicht verloren van Cindy Kerseborn gaat over rebel en dwarsdenker Astrid H. Roemer. De film wordt ingeleid door een voordracht van een bekende dichter.

Cinema Literair | Do The Right Thing

lees meer over Do The Right Thing

Spike Lee’s beroemde, radicale film over racisme is actueler dan ooit, zeker in deze maand van de Boekenweek met als thema ‘Rebellen en Dwarsdenkers’.

OBA Schrijverscafé: Peter Buwalda

lees meer over het OBA Schrijverscafé met Peter Buwalda

Peter Buwalda's derde roman komt naar verwachting september dit jaar uit. Aansluitend op het OBA Schrijverscafé signeert hij zijn werk.

Bekijk alle activiteiten tijdens de Boekenweek in maart

De activiteiten die op deze pagina zijn uitgelicht zijn slechts een greep uit het aanbod van de OBA. Alle activiteiten zien? Bekijk dan snel de agenda!

naar de agenda


Rebellen en dwarsdenkers in de OBA-collectie

Een intiem, haast voyeuristisch portret van dichter en menselijke wervelwind Sylvia Plath en haar man Ted Hughes, een confronterend boek over het alledaagse racisme waar de witte mens zich schuldig aan maakt of een verhaal waarin een familiegeheim wordt onthuld: een greep uit boeken door én over rebellen en dwarsdenkers.

 • Jij zegt het

  Connie Palmen

  Fictieve autobiografie van de Engelse dichter Ted Hughes (1930-1998), echtgenoot van dichteres-schrijfster Sylvia Plath (1932-1963).

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Jij zegt het

 • Concept M

  Aafke Romeijn

  Als de Nederlandse samenleving in 2020 ontwricht raakt door de mysterieuze ziekte 'kleurloosheid', neemt een (kleurloze) jonge vrouw een radicale beslissing.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Concept M

 • De intrede van Christus in Brussel

  Dimitri Verhulst

  Als de wederkomst van Christus wordt aangekondigd, staat heel Brussel op zijn kop.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De intrede van Christus in Brussel

 • Onderworpen

  Michel Houellebecq

  In Frankrijk komt de Moslimbroederschap aan de macht en keert het maatschappelijke bestel ondersteboven.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Onderworpen

 • Roxy

  Esther Gerritsen

  Een jonge vrouw wordt door de dood van haar man én diens minnares plotseling uit haar angstige, geïsoleerde en beschermde leven getrokken.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Roxy

 • Gebroken Wit

  Astrid H. Roemer

  Drie Surinaamse generaties, grootmoeder Bee, haar dochter Louise en haar vijf kleinkinderen, proberen hun wegen in de wereld te vinden, in Suriname en in Nederland, terwijl er duistere familiegeheimen spelen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Gebroken Wit

 • Hallo witte mensen

  Anousha Nzume

  Pleidooi voor het erkennen en herkennen van alledaags racisme onder witte mensen in Nederland.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hallo witte mensen

 • Lam

  Hannelore Bedert

  Lucia heeft een nare jeugd achter de rug en hoopt nooit meer naar haar ouderlijk huis te hoeven terugkeren. Wanneer haar vader overlijdt. keert ze noodgedwongen terug naar haar ouderlijk dorp, waar ze op een goed bewaard familiegeheim stuit.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lam

 • Ons creatieve brein

  Dick Swaab

  Analyse van de interactie tussen het menselijk brein en de fysieke, sociale en mentale omgeving.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Ons creatieve brein

 • Wij slaven van Suriname

  Anton de Kom

  Beschrijving van de geschiedenis van de slavernij in Suriname, geschreven vanuit het gezichtspunt van de slaven. Verhaal in gemakkelijke woorden en korte zinnen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wij slaven van Suriname

 • Moeder van glas

  Roos Schlikker

  Een dochter schrijft het waargebeurde verhaal over haar moeder, die leed aan een bipolaire stoornis.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Moeder van glas

 • Nachtouders

  Saskia De Coster

  Een niet-biologische moeder, die met haar vrouw en zoontje naar Canada reist, vindt daar haar rol in de opvoeding.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Nachtouders

 • Charlotte Mutsaers

  Overzicht in woord en beeld van leven en werk van de Nederlandse schrijfster en schilder (1942- ).

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Charlotte Mutsaers


Blog | Op de barricades!

De Boekenweek is aangebroken! Dit jaar is het thema ‘rebellen en dwarsdenkers’. Een onderwerp waarmee webredacteur Max wel uit de voeten kan. De woorden ‘rebel’ en ‘dwarsdenker’ roepen in eerste instantie misschien geen al te positieve associatie op. De rebellen die we kennen uit verhalen worden vaak gekenmerkt door een jeugdige, romantische naïviteit en een neiging tegen het systeem aan te schoppen. Zonde, vindt Max.

Bekijk details