Cinema Literair

Cinema Literair

In het nieuwe seizoen van Cinema Literair kunnen bezoekers aan het literaire filmtheater van de OBA Oosterdok zich opmaken voor fijne avonden gevuld met spannende boeken en films en discussies over actuele onderwerpen. Het programma ziet er als volgt uit:

Het nieuwe seizoen:

In 2020 bij Cinema Literair: onder meer tijdloze klassieker Anna Karenina!

Op 25 februari (vooruitlopend op Internationale Vrouwendag op 8 maart) in Cinema Literair een absoluut hoogtepunt: een avond rond de Russische meester Leo Tolstoj en zijn tijdloze klassieker Anna Karenina (1877).
Onze speciale gast en grote favoriet van Cinema Literair op deze avond is Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Bij gelegenheid schrijft Xandra: ‘Anna Karenina handelt over veel meer dan een gedoemde liefde, het is een volle, zo niet overvolle roman waarin het ook gaat over het wufte leven in de hogere kringen in de stad versus de eerlijke eenvoud van het platteland, er vinden filosofische gesprekken plaats over de verhouding tussen de grondbezitters en boeren en wie het recht heeft op de grond, er wordt gediscussieerd over communisme, wanneer en hoe er gehooid moet worden, over de Russische schilderkunst, huwelijkstrouw en vrouwenemancipatie.’

Verder komt werk van meesterauteurs als Malcolm X en Fjodor Dostojevski aan bod in het nieuwe seizoen. Zie voor meer informatie en kaarten hier onder.

Anna Karenina

Anna Karenina

Dinsdag 25 februari, 19.30 | OBA Theater

Anna Karenina (2012) van Joe Wright, naar een scenario van Tom Stoppard, gebaseerd op de klassieker van Leo Tolstoj. In deze moderne filmversie speelt Keira Knightley de rol van prinses Anna Arkadievna Karenina die smoorverliefd raakt op de rijke, charismatische Vronksi (Aaron Taylor-Johnson). Naast het tragische liefdesverhaal zien we in deze film schitterende beelden van Rusland in de negentiende eeuw.

Speciale gast: Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Do The Right Thing

Do The Right Thing

Dinsdag 31 maart, 19.00 | OBA Theater

Do The Right Thing (1989) van Spike Lee, met bespreking van de in 1965 verschenen autobiografie van Malcolm X, geschreven in samenwerking met de journalist Alex Haley. Lee’s beroemde, radicale film over racisme, zwaar leunend op gedachtegoed van Malcolm X, is actueler dan ooit, temeer in de maand van de Boekenweek die als thema ‘Rebellen en Dwarsdenkers’ heeft.

Speciale gast: essayist en columnist Stephan Sanders.

The Man Who Would Be King

The Man Who Would Be King

Dinsdag 21 april, 19.30 | OBA Theater

The Man Who Would Be King (1975) van John Huston, naar het beroemde korte verhaal van Rudyard Kipling, met Sean Connery en Michael Caine in de rollen van twee Britse soldaten die in een afgelegen gebied in Afghanistan in de negentiende eeuw stuiten op een volksstam waarvan de leiders ervan overtuigd zijn dat Connery de reïncarnatie van Alexander de Grote is. Kiplings briljante avonturenverhaal is vooral ook een slimme, boeiende satire over mannelijkheid, kolonialisme en het idee van empire — stuk voor stuk thema’s die vandaag de dag onverminderd resoneren.

Speciale gast: essayist en columnist Stephan Sanders.

Pickpocket

Pickpocket

Dinsdag 26 mei, 19.30 | OBA Theater

Pickpocket (1959) van Robert Bresson. Dit meesterwerk van de Franse regisseur Robert Bresson, over een kruimeldief op zoek naar verlossing in het Parijs van de jaren vijftig, verschijnt vaak bovenaan lijstjes met de beste films ooit gemaakt. Hoewel het geen directe verfilming betreft, zijn de geest van Fjodor Dostojevski en zijn onlangs opnieuw in het Nederlands vertaalde Misdaad en Straf (1866) onmiskenbaar aanwezig in Pickpocket.
Deze unieke bioscoopvertoning van Pickpocket komt tot stand in samenwerking met Institut français des Pays-Bas, het Franse Instituut voor taal en cultuur in Nederland.

Speciale gast: Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Arrival

Woensdag 24 juni, 21.30 | Cinema Literair op locatie (Bioscoop Studio K in Amsterdam-Oost)

Cinema Literair sluit het seizoen 2020 in juni 'op locatie' af -- met een avond rond Denis Villenueve's sciencefictionmeesterwerk 'Arrival' uit 2016.

Deze film, gebaseerd op het korte verhaal 'Story of Your Life' van de veelvuldig gelauwerde Amerikaanse schrijver Ted Chaing, gaat over essentiële, menselijke vragen, zoals: hoe ga je om met verlies en herinnering? Wat is een 'mens'? Hoe ziet 'de Ander' eruit? Wat maakt 'contact' tussen mensen mogelijk? (Ook interessant, natuurlijk, is dat Villenueve enkele maanden later komt met zijn lang verwachte verfilming van Frank Herberts klassieker 'Dune'.

Te gast bij 'Cinema Literair op locatie' is schrijver en historicus Nelleke Noordervliet. Nelleke over 'Story of Your Life': 'Een mooi, geserreerd wetenschappelijk en filosofisch verhaal over anders denken dan lineair, causaal denken.'

Meer informatie en kaartverkoop volgen binnenkort.

Eerdere edities:

Filmliefhebber? Op naar de OBA!

Van klassiekers tot films die net uit de bioscoop zijn- je kunt het allemaal lenen bij de OBA! Of kom naar Oosterdok om te genieten van de bijzondere collectie van het Eye Filmmuseum, te bekijken vanuit de speciale Eye Pod.

naar de filmpagina