Cinema Literair

Welkom bij Cinema Literair

Cinema Literair is de maandelijkse talkshow over films en boeken van OBA Live-presentator Theodor Holman & Groene Amsterdammer-filmcriticus Gawie Keyser.

The Sheltering Sky

the sheltering sky

22 januari 2019

De schrijver van The Sheltering Sky, Paul Bowles, zei ooit het volgende over zijn boek: 'De plaats van handeling is altijd belangrijker dan de karakters. Het is de achtergrond die de personen suggereert; de plek bepaalt wat er vervolgens met hen gaat gebeuren.'

Bekijk de trailer

Eerdere edities:

Wuthering Heights

11 december 2018

De verfilming van de klassieker Wuthering Heights, de roman van Emily Brontë (1947). Verfilming door Andrea Arnold uit 2011; een van de meest unieke boekverfilmingen aller tijden.

Bekijk de trailer

Beluister de podcast

We need to talk about Kevin

13 november 2018    

Verfilming van de roman van Lionel Shriver door Lynne Ramsay (2011). De verfilming beeldt niet alleen de schokkende gebeuren uit, maar biedt een blik op het complexe moment wanneer we oog in oog komen te staan met het kwaad. 

Beluister de podcast

soundcloud

Je kunt We need to talk about Kevin als een horrorverhaal zien, maar het fenomenale aan film en boek ligt in de wijze waarop het verschrikkelijke schuilt in het alledaagse, aldus Gawie Keyser.

9 oktober | Lolita

9 oktober 2018
Sinds de publicatie van Lolita in 1955 is het boek altijd controversieel gebleven, ook dankzij Kubricks verfilming, maar vooral door de psychologische en morele dilemma’s in de plot.

Beluister de podcast

lolita

Gawie Keyser vraagt zich af hoe we in deze tijdgeest gaan reageren op Lolita, de roman, maar vooral ook Kubricks film die minstens even schokkend is.

Beluister de podcast

Gawie Keyser vraagt zich in deze podcast af hoe we anno nu naar James Bond kunnen kijken. 

Gawie Keyser over de film

De helden van de populaire fictie komen en gaan, maar sommigen zijn tijdloos: Arthur Conan Doyle’s Sherlock Holmes, Agatha Christie’s detective Hercule Poirot, maar vooral: Ian Flemings geheim agent James Bond.

Podcasts van vorig seizoen:

Kazuo Ishiguro | Never Let Me Go

Jane Austen | Persuasion

Agatha Christie | Murder on the Orient

Henry James | Portrait of a lady

In de OBA-collectie: