Cinema Literair

Cinema Literair vanuit de OBA Studio

In samenwerking met filmcriticus Gawie Keyser en De Groene Amsterdammer legt de OBA iedere maand de rode loper uit voor literatuur- en filmfanaten. In de talkshow bespreekt Gawie boek en film met een spraakmakende gast. Naast dit programma in het OBA Theater, zijn er opgenomen afleveringen van Cinema Literair te zien op het YouTubekanaal van de OBA.

Bekijk het volledige programma hieronder:


Binnenkort te zien

Voor het hele gezin | Babe: Pig in the City

lees verder over Babe: Pig in the City

Woensdag 15 juli, 15:00 - 17:00 uur, OBA Oosterdok

Cinema Literair gaat in juli weer live van start. Deze keer met een speciale aflevering voor het hele gezin rond Babe: Pig in the City (1998) van George Miller, gebaseerd op het bekroonde werk van de Britse jeugdboekenschrijver Dick King-Smith (1922 — 2011). Dit in het kader van het ‘Zomer in de OBA’ programma. Regisseur Martin Koolhoven en presentator Gawie Keyser vertellen waarom Babe: Pig in the City een van de ‘tien meest perfecte films aller tijden’ is.

The Adventures of Baron Munchhausen

lees meer over The Adventures of Baron Munchausen

Dinsdag 14 juli, 19:30 uur, online

Onze speciale gast in Cinema Literair Online is deze aflevering cineast en ‘filmdominee’ Martin Koolhoven. Martin vertelt waarom The Adventures of Baron Munchhausen zo’n heerlijke en dikwijls ondergewaardeerde film is. Presentator Gawie Keyser gaat in op het leven en werk van Miguel Cervantes. De uitzending is vanaf 14 juli om 19.30 uur te zien via OBA Studio op het YouTube kanaal van de OBA.

David Cronenberg's Cosmopolis

lees meer over Cosmopolis

Dinsdag 11 augustus, 19:30 uur, online

Onze film van de avond is David Cronenbergs verfilming van een van Don DeLillo’s interessantste romans Cosmopolis uit 2012. Gawie Keyser ontvangt Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Ze vertelt onder andere over het werk van de Amerikaanse schrijver Don DeLillo. De uitzending is vanaf 11 augustus om 19.30 uur te zien via OBA Studio op het YouTubekanaal van de OBA.


Kijk de voorgaande afleveringen terug

The Handmaiden

bekijk hier de uitzending vanaf 28 april

Dinsdag 28 april

De film die in deze editie van Cinema Literair centraal staat is The Handmaiden van Park Chan-wook, naar de roman Fingersmith van Sarah Waters. Gawie Keyser en hoofdredacteur De Groene Amsterdammer Xandra Schutte zetten boek en film in de spotlight. Zij kijken tijdens het inleidende gesprek vanuit diverse invalshoeken naar het boek op het witte doek.  

A Single Man

bekijk hier de uitzending vanaf 26 mei

Dinsdag 26 mei

In deze online editie van Cinema Literair staat de verfilming van A Single Man van Tom Ford, naar het boek van Christopher Isherwood, centraal. Gawie Keyser en columnist Stephan Sanders zetten boek en film in de spotlight. Zij kijken tijdens het inleidende gesprek vanuit diverse, vaak verrassende invalshoeken naar het boek op het witte doek.


Eerdere edities: