OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Cinema Literair

Let op: alle OBA-vestigingen zijn gesloten

Met ingang van vrijdag 13 maart zijn alle vestigingen van de OBA tijdelijk gesloten. Alle aankomende activiteiten zijn afgelast. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website of onze social mediakanalen voor eventuele nieuwe informatie.

 

Cinema Literair

In het nieuwe seizoen van Cinema Literair kunnen bezoekers aan het literaire filmtheater van de OBA Oosterdok zich opmaken voor fijne avonden gevuld met spannende boeken en films en discussies over actuele onderwerpen. Het programma ziet er als volgt uit:

Het nieuwe seizoen:

In 2020 bij Cinema Literair: onder meer Nederlands literair hoogtepunt Max Havelaar!

Ter gelegenheid van het onlangs geopende Multatuli jaar is er een extra editie ingelast op 14 april. We vertonen dan de verfilming van Max Havelaar. Speciale gast is Elsbeth Etty, voorzitter van het Multatuli Genootschap. Zij schreef exclusief voor Cinema Literair over de politieke en culturele impact van Max Havelaar: 

Het belangrijkste Nederlandstalige literaire werk aller tijden

Zowel het boek Max Havelaar uit 1860 als de in 1976 uitgebrachte gelijknamige film van Fons Rademakers maakten bij verschijning heftige discussies los over de strekking van deze aanklacht tegen koloniale wantoestanden [...] Lees hier verder

Verder komt werk van meesterauteurs als Malcolm X en Fjodor Dostojevski aan bod in het nieuwe seizoen. Zie voor meer informatie en kaarten hier onder.

Do The Right Thing

lees meer over Do The Right Thing

Dinsdag 31 maart, 19.00 | OBA Theater

Do The Right Thing (1989) van Spike Lee, met bespreking van de in 1965 verschenen autobiografie van Malcolm X, geschreven in samenwerking met de journalist Alex Haley. Lee’s beroemde, radicale film over racisme, zwaar leunend op gedachtegoed van Malcolm X, is actueler dan ooit, temeer in de maand van de Boekenweek die als thema ‘Rebellen en Dwarsdenkers’ heeft.

Speciale gast: essayist en columnist Stephan Sanders.

Max Havelaar

lees meer over Max Havelaar

Dinsdag 14 april, 19.00 | OBA Theater

Deze editie van Cinema Literair staat volledig in het teken van het Multatuli-jaar. Speciale gast is neerlandicus en schrijver Elsbeth Etty, tevens voorzitter van het Multatuli Genootschap. Na de filmvertoning volgt een unieke vertoning op groot doek van Fons Rademakers’ Max Havelaar (1976) met camerawerk door Jan de Bont en in de hoofdrollen Peter Faber, Sacha Bulthuis, Rutger Hauer en Krijn ter Braak. Verfilming van Multatuli's gelijknamige roman uit 1859.

Organisatie in samenwerking met De Groene Amsterdammer en het Multatuli Museum. 

The Man Who Would Be King

lees meer over The Man Who Would Be King

Dinsdag 21 april, 19.30 | OBA Theater

The Man Who Would Be King (1975) van John Huston, naar het beroemde korte verhaal van Rudyard Kipling, met Sean Connery en Michael Caine in de rollen van twee Britse soldaten die in een afgelegen gebied in Afghanistan in de negentiende eeuw stuiten op een volksstam waarvan de leiders ervan overtuigd zijn dat Connery de reïncarnatie van Alexander de Grote is. Kiplings briljante avonturenverhaal is vooral ook een slimme, boeiende satire over mannelijkheid, kolonialisme en het idee van empire — stuk voor stuk thema’s die vandaag de dag onverminderd resoneren.

Speciale gast: essayist en columnist Stephan Sanders.

Pickpocket

lees meer over Pickpocket

Dinsdag 26 mei, 19.30 | OBA Theater

Pickpocket (1959) van Robert Bresson. Dit meesterwerk van de Franse regisseur Robert Bresson, over een kruimeldief op zoek naar verlossing in het Parijs van de jaren vijftig, verschijnt vaak bovenaan lijstjes met de beste films ooit gemaakt. Hoewel het geen directe verfilming betreft, zijn de geest van Fjodor Dostojevski en zijn onlangs opnieuw in het Nederlands vertaalde Misdaad en Straf (1866) onmiskenbaar aanwezig in Pickpocket.
Deze unieke bioscoopvertoning van Pickpocket komt tot stand in samenwerking met Institut français des Pays-Bas, het Franse Instituut voor taal en cultuur in Nederland.

Speciale gast: Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Arrival

Woensdag 24 juni, 21.30 | Cinema Literair op locatie (Bioscoop Studio K in Amsterdam-Oost)

Cinema Literair sluit het seizoen 2020 in juni 'op locatie' af -- met een avond rond Denis Villenueve's sciencefictionmeesterwerk 'Arrival' uit 2016.Deze film, gebaseerd op het korte verhaal 'Story of Your Life' van de veelvuldig gelauwerde Amerikaanse schrijver Ted Chaing, gaat over essentiële, menselijke vragen, zoals: hoe ga je om met verlies en herinnering? Wat is een 'mens'? Hoe ziet 'de Ander' eruit? Wat maakt 'contact' tussen mensen mogelijk? (Ook interessant, natuurlijk, is dat Villenueve enkele maanden later komt met zijn lang verwachte verfilming van Frank Herberts klassieker 'Dune'.Te gast bij 'Cinema Literair op locatie' is schrijver en historicus Nelleke Noordervliet. Nelleke over 'Story of Your Life': 'Een mooi, geserreerd wetenschappelijk en filosofisch verhaal over anders denken dan lineair, causaal denken.'

Meer informatie en kaartverkoop volgen binnenkort.

Eerdere edities:

Filmliefhebber? Op naar de OBA!

Van klassiekers tot films die net uit de bioscoop zijn- je kunt het allemaal lenen bij de OBA! Of kom naar Oosterdok om te genieten van de bijzondere collectie van het Eye Filmmuseum, te bekijken vanuit de speciale Eye Pod.

naar de filmpagina