Cinema Literair

Cinema Literair vanuit de OBA Studio

In samenwerking met filmcriticus Gawie Keyser en De Groene Amsterdammer legt de OBA iedere maand de rode loper uit voor literatuur- en filmfanaten. In de talkshow bespreekt Gawie boek en film met een spraakmakende gast. Naast dit programma in het OBA Theater, zijn er opgenomen afleveringen van Cinema Literair te zien op het YouTubekanaal van de OBA.

Bekijk het volledige programma hieronder:


Dit najaar te zien

Dit najaar staat Cinema Literair in het teken van de tumultueuze tijdgeest: Black Lives Matter (Clockers); de multiculturele samenleving en de pijn van tiener zijn (West Side Story); het dilemma dat komt kijken bij morele en ethische keuzes (Pickpocket); en als ‘samenvatting’ van dit alles Stanley Kubricks meesterwerk over jeugdcultuur en geweld in een snel veranderende maatschappij: A Clockwork Orange.

Als sprekers nodigen we denkers en schrijvers uit die de vinger aan de pols houden van de maatschappij. De gesprekken in onze talkshow zijn urgent en relevant - de thema’s spelen nú in ons land, in onze stad - en de gastsprekers leggen uit wat de link is tussen de schoonheid van film en literatuur en het leven van mensen en de wereld om ons heen.

Pickpocket

bekijk Pickpocket in de agenda

Dinsdag 22 september, 19:30-22:00 uur, OBA Theater

Een directe verfilming van Fjodor Dostojevski’s Misdaad en Straf (1866) is Pickpocket (1959) niet, maar onmiskenbaar zijn schrijver en roman als geesten aanwezig in de film van regisseur Robert Bresson (1901-1999). Cinema Literair vertoont dit meesterwerk in samenwerking met het Institut Français.

Te gast bij Gawie Keyser is Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, om de tijdloze actualiteit in het werk van Bresson en Dostojevski te duiden.

Clockers

Clockers

Dinsdag 20 oktober, 19:30-22:00 uur, OBA Theater

In de zeer onderschatte film Clockers uit 1995 van de Amerikaanse regisseur Spike Lee, gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Price, zien we de contouren van de huidige Black Lives Matter-beweging, vooral in het lot van personage Strike (Mekhi Phifer). Cinema Literair vertoont Clockers in het kader van Black Achievement Month.

Presentator Gawie Keyser praat over de betekenis van film en boek aan de hand van actuele ontwikkelingen met essayist en speciale gast Stephan Sanders.

A Clockwork Orange

Dinsdag 10 november, 19.30 uur, OBA Theater

A Clockwork Orange is een Brits-Amerikaanse film geregisseerd door Stanley Kubrick en gebaseerd op de gelijknamige roman van Anthony Burgess. De film, met zeker voor die tijd schokkende beelden van geweld en seks, was een sensatie en veroorzaakte een schandaal. Tegenwoordig wordt de film beschouwd als meesterwerk, een hoogtepunt uit het oeuvre van Kubrick. De film werd genomineerd voor meerdere Oscars, kreeg drie nominaties voor een Golden Globe en zeven voor een BAFTA Award.

Te gast is schrijver en columnist Nelleke Noordervliet. 
 

Mandabi

Cinema Literair X Africa in the picture

27 oktober van 19.30 – 22.00 uur - Kaartverkoop volgt

Cinema Literair en Africa in the Picture bieden vol trots de unieke gelegenheid aan om de film Mandabi (1968) van meestercineast van de Afrikaanse cinema en literaire auteur Ousmane Sembène te zien op het grote doek. Voor afgaande aan de filmvertoning ontvangt Gawie Keyser als speciale gast Oumar Mbengue Atakosso, kunstenaar, kenner en kersverse artistiek directeur van Africa in the Picture.

De film is gebaseerd op een verhaal uit de bundel van Sembène Le mandat, précédé de Vehi-Ciosane, 1966 (Engelse titel: The Money-Order with White Genesis). Het verhaal gaat over een Senegalese man van middelbare leeftijd, getrouwd met twee vrouwen en met meerdere kinderen, die een postwissel ontvangt. Hoe graag hij die ook wil inwisselen, het lukt hem maar niet. Dan krijgen zijn buren lucht van de postwissel en biedt een rijke zakenman aan hem te helpen met het verzilveren.

Ousmane Sembène werd in 1965 de eerste zwarte, Afrikaanse regisseur die een speelfilm in Afrika maakte (La Noire de …/ The Black Girl). In zijn vernieuwende geschiedschrijving van de filmkunst, The Story of Film (2011), stelt Mark Cousins dat Sembène als eerste Afrikaanse regisseur tevens brak met het idee dat de zwarte identiteit slechts kan worden vormgegeven door witte, Europese intellectuele ideeën.


Kijk de voorgaande afleveringen terug

Cosmopolis

kijk hier de uitzending terug

Dinsdag 11 augustus

Onze film van de avond is David Cronenbergs verfilming van Don DeLillo’s Cosmopolis uit 2012. Gawie Keyser ontvangt Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Ze vertelt onder andere over het werk van de Amerikaanse schrijver Don DeLillo. 

The Adventures of Baron Munchausen

kijk hier de uitzending terug

Dinsdag 14 juli

Onze speciale gast in Cinema Literair Online is deze aflevering cineast en ‘filmdominee’ Martin Koolhoven. Martin vertelt waarom The Adventures of Baron Munchhausen zo’n heerlijke en dikwijls ondergewaardeerde film is. Presentator Gawie Keyser gaat in op het leven en werk van Miguel Cervantes. 

The Handmaiden

bekijk hier de uitzending vanaf 28 april

Dinsdag 28 april

De film die in deze editie van Cinema Literair centraal staat is The Handmaiden van Park Chan-wook, naar de roman Fingersmith van Sarah Waters. Gawie Keyser en hoofdredacteur De Groene Amsterdammer Xandra Schutte zetten boek en film in de spotlight. Zij kijken tijdens het inleidende gesprek vanuit diverse invalshoeken naar het boek op het witte doek.  

A Single Man

bekijk hier de uitzending vanaf 26 mei

Dinsdag 26 mei

In deze online editie van Cinema Literair staat de verfilming van A Single Man van Tom Ford, naar het boek van Christopher Isherwood, centraal. Gawie Keyser en columnist Stephan Sanders zetten boek en film in de spotlight. Zij kijken tijdens het inleidende gesprek vanuit diverse, vaak verrassende invalshoeken naar het boek op het witte doek.

Drive

bekijk hier de uitzending vanaf 16 juni

Dinsdag 16 juni

In juni maakt de regisseur en de zelfverklaarde ‘filmdominee’ van Nederland — Martin Koolhoven — zijn debuut als speciale gast bij Cinema Literair. Met presentator Gawie Keyser praat hij over de film en het boek van de avond: Drive (2011) van Nicolas Winding Refn met Ryan Gosling in de hoofdrol, gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman uit 2005 van James Sallis.


Eerdere edities:

Filmliefhebber? Op naar de OBA!

Van klassiekers tot films die net uit de bioscoop zijn- je kunt het allemaal lenen bij de OBA! Of kom naar Oosterdok om te genieten van de bijzondere collectie van het Eye Filmmuseum, te bekijken vanuit de speciale Eye Pod.

naar de filmpagina