Cinema Literair

Het literaire filmtheater van de OBA

Iedere maand leggen we de rode loper uit voor literatuur- en filmfanaten. Filmcriticus Gawie Keyser zet in deze talkshow boek en film in de spotlights. Diverse gasten schuiven aan tafel en kijken vanuit verschillende, vaak verrassende invalshoeken naar het boek op het witte doek. Met na afloop de filmvertoning op groot scherm.

Het nieuwe seizoen:

Beloved

22 oktober

Essayist en columinst Stephan Sanders is te gast op een avond rond de Amerikaanse schrijver Toni Morrison en haar roman Beloved uit 1987. Aansluitend vertonen we Jonathan Demme’s zeer interessante - en onterecht genegeerde - verfilming uit 1998, met Oprah Winfrey en Danny Clover in de hoofdrollen.

Het verhaal speelt zich af vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog, als de voormalige slavin Sethe (Oprah Winfrey) ontdekt dat ze wordt belaagd door een klopgeest terwijl ze ook nog, misschien, contact krijgt met de reïncarnatie van haar overleden dochter.

Oprah Winfrey: ‘Steeds vraag ik mezelf af of we de film niet meer commercieel hadden moeten maken. Maar dat zou fout geweest zijn. Het punt is dat we de kern van Morrisons roman met onze film hebben gevangen.’

Annihilation

17 december

Een unieke avond: voor het eerst in Nederland draait Alex Garlands controversiële sciencefictionfilm Annihilation op het grote scherm. In de hoofdrollen spelen Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh en Gina Rodriguez de sterren van de hemel.

Het verhaal gaat over een groep wetenschappers, allemaal vrouwen, die een streng bewaakt, geheimzinnig natuurgebied binnengaat waar ze allerlei gemuteerde planten en dieren aantreffen.

Te gast is schrijver en historicus Nelleke Noordervliet die Annihilation alvast als volgt omschrijft: ‘Spannend en raadselachtig, rakend aan essentiële menselijke keuzes. Een ongewone en ongewoon goede film’.

Eerdere edities:

Filmliefhebber? Op naar de OBA!

Van klassiekers tot films die net uit de bioscoop zijn- je kunt het allemaal lenen bij de OBA! Of kom naar Oosterdok om te genieten van de bijzondere collectie van het Eye Filmuseum, te bekijken vanuit de speciale Eye Pod.

naar de filmpagina