Cinema Literair

Het literaire filmtheater van de OBA

Iedere maand leggen we de rode loper uit voor literatuur- en filmfanaten. Filmcriticus Gawie Keyser zet in deze talkshow boek en film in de spotlights. Diverse gasten schuiven aan tafel en kijken vanuit verschillende, vaak verrassende invalshoeken naar het boek op het witte doek. Met na afloop de filmvertoning op groot scherm.

Het nieuwe seizoen:

In 2020 bij Cinema Literair: o.a. tijdloze klassieker Anna Karenina!

We openen het nieuwe seizoen van Cinema Literair groots met de klassieker Moby Dick van Herman Melville, een van de oerboeken van de westerse literatuur. En we vertonen de nog altijd zeer geliefde filmversie uit 1956 van de Amerikaanse meester John Huston, met Gregory Peck in de rol van kapitein Ahab, de zeerot die zijn been kwijt was geraakt aan de witte walvis Moby Dick.

Ook deel van het nieuwe seizoen is nog een meesterwerk van John Huston: The Man Who Would Be King (1975) naar het beroemde korte verhaal van Rudyard Kipling.

Vervolgens een absoluut hoogtepunt: een avond rond de Russische meester Leo Tolstoj en zijn tijdloze klassieker Anna Karenina (1877). Onze speciale gast en grote favoriet van Cinema Literair op deze avond is Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Bij gelegenheid schrijft Xandra: ‘Anna Karenina handelt over veel meer dan een gedoemde liefde, het is een volle, zo niet overvolle roman waarin het ook gaat over het wufte leven in de hogere kringen in de stad versus de eerlijke eenvoud van het platteland, er vinden filosofische gesprekken plaats over de verhouding tussen de grondbezitters en boeren en wie het recht heeft op de grond, er wordt gediscussieerd over communisme, wanneer en hoe er gehooid moet worden, over de Russische schilderkunst, huwelijkstrouw en vrouwenemancipatie.’

Verder komt (onder voorbehoud) werk van meesterauteurs als Fjodor Dostojevski, Angela Carter, Robert Harris en Mary Shelley aan bod in het nieuwe seizoen dat in januari van start gaat.

Annihilation

17 december

Een unieke avond: voor het eerst in Nederland draait Alex Garlands controversiële sciencefictionfilm Annihilation op het grote scherm. In de hoofdrollen spelen Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh en Gina Rodriguez de sterren van de hemel.

Het verhaal gaat over een groep wetenschappers, allemaal vrouwen, die een streng bewaakt, geheimzinnig natuurgebied binnengaat waar ze allerlei gemuteerde planten en dieren aantreffen.

Te gast is schrijver en historicus Nelleke Noordervliet die Annihilation alvast als volgt omschrijft: ‘Spannend en raadselachtig, rakend aan essentiële menselijke keuzes. Een ongewone en ongewoon goede film’.

Eerdere edities:

Filmliefhebber? Op naar de OBA!

Van klassiekers tot films die net uit de bioscoop zijn- je kunt het allemaal lenen bij de OBA! Of kom naar Oosterdok om te genieten van de bijzondere collectie van het Eye Filmuseum, te bekijken vanuit de speciale Eye Pod.

naar de filmpagina