Goldfinger

De helden van de populaire fictie komen en gaan, maar sommigen zijn tijdloos: Arthur Conan Doyle’s Sherlock Holmes, Agatha Christie’s detective Hercule Poirot, maar vooral: Ian Flemings geheim agent James Bond.

Tussen 1952 en 1966 schreef Fleming twaalf romans en twee verzamelingen korte verhalen waarin agent 007 zijn ‘autorisatie om te moorden’ in naam van de regering van Hare Majesteit met kille precisie uitvoert. Inmiddels zijn alle romans verfilmd, schreven andere auteurs nieuwe Bond-thrillers en is de nieuwste Bond-film alweer in productie gegaan.

Tijdgeest

Maar 007 heeft een nieuwe, gevaarlijke vijand, namelijk de tijdgeest anno 2018. Het is maar de vraag of hij dít gaat overleven.

Komende winter opent namelijk nieuw een James Bond Museum op de top van de Gaislachkogl in Sölden, Oostenrijk. Tot zover niets aan de hand. Maar toen werd bekend dat de curatoren nadrukkelijk alle verwijzingen naar stereotypering en vrouwenhaat in de Bond-verhalen en films uit de tentoonstelling en installatie zullen verwijderen.

Het Britse dagblad The Guardian ziet de bui al hangen en vraagt zich af wat er dán nog van Bond overblijft. Een kleine greep van ‘probleempunten’:

In Dr. No, de film uit 1962) snauwt Bond zijn zwarte partner Quarrel toe: ‘Ga eens mijn schoenen halen’; in Goldfinger (1964) geeft Bond een vrouw genaamd Pussy Galore een klap op de billen en gebiedt haar zichzelf te verwijderen, want ‘wij mannen praten hier’; in You Only Live Twice (1967) heeft Bond spleetogen en wordt hij verwend door giechelende Japanse vrouwen in bikini.

Bent u ook zo de weg kwijt, beste lezer? Mogen we dan helemaal niet meer van Bond houden?

Talkshow

Geen paniek. Cinema Literair duikt op de openingsavond van een nieuw seizoen boekverfilmingen in de gevaarlijke wereld van James Bond.

Hoe overleeft Bond in de tijd van #meetoo, #blacklivesmatter en de allesoverheersende identiteitspolitiek? Mógen we nog van hem houden — de Bond van Flemings boeken én die van de films — en wat zou dat betekenen voor hoe we tegen de hedendaagse cultuur aankijken?

Op deze vragen stort zich onze speciale gast: Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. De avond staat onder leiding van OBA Live presentator Theodor Holman, en Gawie Keyser, filmcriticus van De Groene Amsterdammer en Bond-liefhebber van de eerste orde.

Na afloop van de talkshow draait misschien wel de beste Bond-film ooit — Goldfinger van Guy Hamilton — op het grote scherm van het OBA Theater.

Daarna is er gelegenheid voor napraten onder het genot van een drankje en zijn de romans van Fleming te koop bij het tafeltje van Java Bookshop.

Cinema Literair met de vertoning van Goldfinger vindt plaats op 11 september 2018 van 19.30-22.00 uur in het OBA Theater in OBA Oosterdok

Tekst: Gawie Keyser