Lolita

‘Hoe hebben ze óóit een film kunnen maken van… Lolita?’ Zo luidde de uitdagende tagline in 1962 voor Stanley Kubricks verfilming van Vladimir Nabokov’s controversiële roman over een literatuurprofessor die reddeloos verliefd wordt op het twaalfjarige dochtertje van zijn hospita.

Sinds de publicatie van Lolita in 1955 is het boek altijd controversieel gebleven, ook dankzij Kubricks verfilming, maar vooral door de psychologische en morele dilemma’s in de plot.

Zonder humor is het verhaal evenwel niet, waarvoor Groucho Marx’ opmerking tekenend is: ‘Ik heb het lezen van Lolita acht jaar lang uitgesteld — tot haar achttiende.’
Dat hoeven wij niet te doen — met als speciale gast de schrijver en columnist Niña Weijers stort Cinema Literair zich vol op de thema’s en diepere betekenissen van Nabokovs roman en Kubricks verfilming.

Na afloop van de talkshow, onder leiding van OBA Live-presentator Theodor Holman en Groene Amsterdammer-filmcriticus Gawie Keyser, draait Lolita op het grote scherm in het OBA Theater.

Tijdens het napraten onder het genot van een drankje is Java Bookshop aanwezig met Nabokovs.

Door Gawie Keyser

Deze editie van Cinema Literair vindt plaats in het OBA Theater op 9 oktober 2018 van 19.30-22.00 uur

Bekijk de trailer: