Wuthering Heights

'Wuthering Heights' (1847) van Emily Brontë wordt vaak beschreven als ‘de meest hartstochtelijk originele roman in de Engelse taal’. Van Andrea Arnold verfilming ervan uit 2011 kan iets soortgelijks worden gezegd: het is een van de meest unieke boekverfilmingen aller tijden.

Om mee te beginnen: Heathcliff, op wie hoofdpersoon Cathy verliefd wordt, is een zwarte man in Arnolds film. Dit gegeven deed literaire wenkbrauwen rijzen, maar het wérkt: lees de volledige recensie van de film in De Groene Amsterdammer

Wuthering Heights is tijdloos; het vertelt het onweerstaanbare verhaal over de onmogelijke liefde. Het speelt zich af op het heideveld van Yorkshire waar Cathy en Heathcliff in twee verschillende gezinnen opgroeien, hij als geadopteerd kind dat in zijn tienerjaren als een slaaf wordt behandeld, zij als jonge vrouw op wie hij verliefd wordt, maar die zijn avances afslaan en met een ander in het huwelijk treedt. Tragiek, liefde en wraak gaan uiteindelijk hand in hand in Wuthering Heights.

Om licht te werpen op de impact van de roman op de literatuur en cultuur is Marja Pruis, boekenredacteur van De Groene Amsterdammer, onze speciale in deze aflevering van Cinema Literair. Lees hier haar verhaal over het leven en werk van de Brontë-zusters.

De presentatie is in handen van OBA Live-presentator Theodor Holman en Groene Amsterdammer-filmcriticus Gawie Keyser. Na afloop van de talkshow in het OBA Theater draaien we Wuthering Heights (2011, 129 min.) van Andrea Arnold op het grote scherm.

Tijdens het napraten onder genot van een drankje is Java Bookshop aanwezig met de boeken van de Brontë-zusters.

Door Gawie Keyser

Deze editie van Cinema Literair vindt plaats in het OBA Theater op 11 december 2018 van 19.30-22.00 uur

Bekijk de trailer: