#MYOWNGENDER - Sevilay Maria toont het oneindige grijze gebied tussen man en vrouw

Drie jaar lang onderzocht fotografe Sevilay Maria met haar werk alle schakeringen van gender. Na o.a. een serie over transvrouwen in Oeganda is #MYOWNGENDER het slotstuk van haar verhaal. Een slotstuk dat veel verder reikt dan enkel fotografie. Want wat begon als een opzichzelfstaand kunstobject, bleek om het complete verhaal te vertellen veel meer te moeten worden dan dat. #MYOWNGENDER beschrijft het gender spectrum en al zijn subtiliteiten op het moment met een boek, meerdere documentaires, een online platform, een podcast en een educatief programma. En voor Sevilay gaat het eigenlijk niet eens meer over gender.

#MYOWNGENDER

Man of vrouw? Simpele vraag, toch? Niet voor iedereen. #MYOWNGENDER vertelt de verhalen van diegenen die de regels van het genderspectrum tarten met ieder formulier dat ze invullen en ieder toilet dat ze bezoeken. Zij die een persoonlijke schakering tussen man en vrouw representeren. Al gaat het project voor bedenker Sevilay Maria in de kern niet over gender.

‘Het onderwerp is gender, maar het gaat niet over gender. Het gaat over mensen. Want dat is uiteindelijk wat ons allemaal gelijk maakt. Welk labeltje dan ook aan ons vastgeplakt wordt, we zijn allemaal mens.’ 

De installatie

Het belangrijkste element binnen het project is de reizende installatie die audio, video, fotografie en tekst samenbrengt om de fijnste nuances tussen man en vrouw bloot te leggen. Vijfendertig modellen die hun specifieke punt op het spectrum representeren zijn vastgelegd op diepzwart of transparant glas via een fotografietechniek uit 1851, collodion wet plating.

Daarnaast deelden ze hun verhaal in een kort interview. Wat hun leeftijd, achtergrond of religie ook mag zijn, allemaal komen ze samen in één installatie. Een cirkelvormige metalen constructie omsluit voorbijgangers met portretten en verhalen. De kijker wordt voor één keer de bekekene. Al is het maar voor even.

In de gehele constructie weerspiegelt Sevilay de kracht van kwetsbaarheid, die zij zag in ieder van haar modellen. De kracht om de regels van de maatschappij te herschrijven door je meest pure zelf te zijn. Het fragile glas van de portretten laat zich dragen door 2,5-meter hoge platen van staal. Omdat Sevilay haar foto’s na het ontwikkelen niet vernist, zal de tand des tijds zijn sporen nalaten in de installatie in de vorm van natuurlijke oxidatie.

Het is een constant proces. Een onophoudelijke ontwikkeling, net als de conversatie over gender. Vanuit die basis bouwt ze laag op laag. De foto’s – die de modellen haast heldhaftig portretteren – op de films – die flintertjes van het leven op intieme wijze vastleggen – op de audio die af te luisteren zal zijn door de installatie te scannen – een direct gesprek met de geportretteerden. Zo evolueerde #MYOWNGENDER van een enkele kunstinstallatie tot een multimediaproject waaraan 25 artiesten vanuit verschillende vakgebieden meewerken. 

17 juli t/m 3 oktober 2020 
OBA Oosterdok

Ter voorbereiding op je bezoek

We doen alles om jouw bezoek aan de OBA zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen. Hiervoor hebben we een aantal maatregelen getroffen, lees deze door voordat je langskomt. 

Over Sevilay Maria

Sevilay Maria (1984) bespreekt de thema’s van onze moderne tijd via een fotografische techniek uit 1851. Binnen deze tegenstrijdigheid kijkt ze verder dan het eerste gezicht, om een unieke ‘ik’ op beeld vast te leggen.

Als fotografe belichaamt ze eenzelfde contradictie als haar werk: de artistieke creatief verenigd met de gedisciplineerde chemicus. De stormen uit haar verleden vormden Sevilay’s onuitputtelijke motivatie en de affectie voor het ongemakkelijke die haar uiteindelijk collodion wet-plating zou brengen. Want hoewel ze ook ervaren is op het gebied van digitale fotografie, was het de complexiteit van het chemische proces achter deze techniek die haar interesse wekte. 

Naast haar persoonlijke projecten zoals #MYOWNGENDER werkte Sevilay onder anderen voor PS, Volkskrant, KLM en ID Magazine. Daarnaast leidt ze ook een onderzoek om duurzame alternatieven te vinden voor de chemicaliën die gebruikt worden bij collodion wet plating.