5 jaar oorlog in Syrië

Wat in 2011 begon als lokaal protest tegen het regime van de familie Assad is uitgemond in een gruwelijk conflict waarin niemand wordt gespaard. Vijf jaar later blijft het geweld doorgaan en hebben we te maken met de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling 5 jaar oorlog in Syrië is van fotografe Mona van den Berg. In de indrukwekkende expositie krijgen Syrische vluchtelingen een stem en gezicht. Deze laat zien wat het betekent om te moeten vluchten en hoe belangrijk het is een veilig onderkomen te krijgen. Naast de fotoserie stelde Mona eenmalig een bijlage samen voor de Trouw over Syrië vol met reportages, foto’s en opiniestukken.

Mona van den Berg is freelance fotografe voor media (o.a. Trouw, Vrij Nederland, het Parool, Al Jazeera en de Volkskrant) en werkt daarnaast veel voor non-gouvernementele organisaties zoals Warchild, Simavi, Lilianefonds, KWF, Aidsfonds, Vluchtelingenwerk, en Vereniging Nederlandse Gehandicaptenzorg. Haar stijl van fotografie is herkenbaar: rauw en werkelijkheidsgetrouw. In 2012 werd ze door Erwin Olaf in het vakblad Focus vermeld als Nederlands Talent. In 2014 won ze de tweede prijs van de Zilveren Camera in de categorie Binnenland Documentair.

De bijlage in de krant en de tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt door: Vluchtelingenwerk Nederland, Rode Kruis, Stichting Vluchteling, Medair, Unicef, SOS kinderdorpen, ZOA, Syria Joint Response, Christelijk Noodhulpcluster, UNHCR, Ikea Foundation en What design can do.

T/m 2 juni in OBA Linnaeus