70 jaar De Avonden

‘Het was nog donker, toen in de vroege morgen van de twee en twintigste December 1946 in onze stad, op de eerste verdieping van het huis Schilderskade 66, de held van deze geschiedenis, Frits van Egters ontwaakte.'

Op 1 november was het 70 jaar geleden dat De Avonden: een Winterverhaal door van het Reve bij de Bezige Bij verscheen. Het boek geldt als een van de belangrijkste literaire werken van de twintigste eeuw. Inmiddels zijn er 64 drukken verschenen en is het boek in diverse talen vertaald. De Engelse vertaling van Sam Garrett: The Evenings: a wintertale werd vorig jaar enthousiast ontvangen in de Engelse pers.

In De Avonden beschreef Gerard Reve de laatste tien dagen van 1946 – zondag 22 tot en met 31 december – van de kantoorbediende Frits van Egters. De hoofdpersoon woont nog thuis aan de Schilderskade 66 (Jozef Israëlskade), heeft een problematische verhouding met zijn familie en zoekt ’s avonds zijn heil bij zijn vrienden. In deze tentoonstelling 70 jaar de Avonden zijn verschillende attributen te zien, zoals het knuffelkonijn dat gebruikt is in de filmproductie, en de originele affiche van de verfilming van De Avonden en het stripverhaal geschreven door Dick Matena. 

16 december t/m 15 januari 2018 in OBA Cinétol