Abacus: variations on a theme

Bilal Chahal (Tripoli, 1978) maakt abstract werk in vele kunstvormen: complexe, gelaagde monochrome doeken, heldere kleurrijke schilderijen, videokunst, en keramische sculpturen en installaties.

Chahal is opgegroeid in Libanon en Curaçao. In Curaçao ontwikkelde hij zich als kunstenaar en volgde hij lessen bij o.a. Luigi Pinedo, Raed Selman en Ria Houwen. Hij heeft meer dan 20 jaar in Amsterdam gewoond, tegenwoordig woont en werkt hij afwisselend in Bogotá, Colombia en Amsterdam.

Deze winter zal de nieuwste installatie van Bilal Chahal, Abacus: variations on a theme, in de OBA worden tentoongesteld. Het thema van deze installatie is de Abacus – het telraam.

Elke bal in de installatie heeft een andere waarde, en speelt een andere rol. De positie bepaalt ook de rol, en die kan steeds veranderen. Zo zijn wij als mensen ook: ieder speelt meerdere, veranderende rollen in het leven, en neemt achtereenvolgens wisselende posities in.

Met deze installatie herneemt Chahal zijn onderzoek naar rekenkundige systemen: de symboliek van rekensystemen; de manier waarop deze systemen in verschillende culturen een rol spelen; de interesse in het getal en de weerspiegeling daarvan in de mens. Het idee voor deze installatie is ontwikkeld tijdens een recente residentie van de kunstenaar in Xiamen, China, via het CEAC (Chinese European Art Centre) en Xiamen University.

In Xiamen is ook de techniek ontwikkeld: de matte witte ballen die in deze installatie worden getoond, zijn gemaakt van klei, volgens een geheim recept. Ze worden per stuk vervaardigd in China en meerdere malen op hoge temperaturen gebakken.

De installatie van Bilal Chahal is voorheen tentoongesteld in het Art College in Xiamen, en blijft tot eind februari 2020 in de tentoonstellingsruimte van de OBA. Later in 2020 zal Chahal exposeren in Museo de Arte Moderna Bogotá, El Mambo, een expositie gecureerd door Eugnio Viola. In september zal hij bij de Pilotenkueche in Leipzig exposeren en keert terug in oktober waar hij zijn laatste werken laat zien in galerie Kunst Kan… in Amsterdam.

30 januari t/m 1 maart 2020
OBA Oosterdok