Achter de gevels

Veel bezoekers aan de Amsterdamse binnenstad lopen met bewondering over de grachten, zich vergapend aan de pracht en praal van voorbije eeuwen. Menigeen zou graag een kijkje willen nemen in deze huizen. Dat is fotograaf Arjan Bronkhorst (1972) gelukt.

Zijn fascinatie voor de Amsterdamse grachtenhuizen deed hem besluiten om een fotoserie te wijden aan de bijzondere interieurs van deze monumenten. Bronkhorst werkte bijna twee jaar aan de fotoserie.

Hij stelde zich ten doel het specifieke karakter van elk huis vast te leggen. De huizen die Arjan heeft gefotografeerd worden vaak nog particulier bewoond. Dit voegt een extra dimensie toe aan de fotoserie: bewoners zorgen ervoor dat een monument blijft leven en kan worden doorgegeven aan volgende generaties.

Met de fototentoonstelling Achter de gevels bieden we de bezoeker de mogelijkheid om de interieurs en de bewoners van deze Amsterdamse grachtenhuizen beter te leren kennen. 

Al meer dan 400 jaar wordt er gewoond en gewerkt in de koopmanshuizen en stadspaleizen van de Amsterdamse grachtengordel. In 2010 is dit gebied bestempeld tot Werelderfgoed. De huidige bewoners en eigenaren zijn zich hiervan bewust. Zij moeten telkens een balans vinden tussen enerzijds het behoud van eeuwenoude interieurs en anderzijds hedendaags woongenot. De foto’s laten niet alleen zien hoe men nu leeft, ze zijn ook een stille getuige van de smaak en de modes van voorbije tijden. Sommige huizen zijn al meerdere generaties in de familie, andere zijn recent gekocht.

Het werd Arjan Bronkhorst duidelijk dat deze grachtenhuizen met veel liefde en geduld door de bewoners in stand worden gehouden. De hier gepresenteerde grachtenhuizen zijn daarvan goede voorbeelden.

Het boek Grachtenhuizen verscheen in 2013 als resultaat van dit project. Het toont 30 Grachtenhuizen in meer dan 350 foto's. Meer info op www.grachtenhuizen.org

9 februari t/m 30 april, Fotogalerij OBA Oosterdok