Alzheimer Fluister Tour

Na de uiterst succesvolle opening in OBA Oosterdok gaat de expositie ‘Zie wie ik aan ’t worden ben’ nu op tour langs verschillende OBA vestigingen in 5 Amsterdamse wijken. De expositie toont portretten en verhalen van mensen met dementie en hun geliefden, die Adelheid+Zina* als Alzheimer Fluisteraars betitelen.

Zoals Alice in Wonderland een konijn achterna valt in een gat in de grond, suizen fluisteraars hun naasten met dementie achterna naar een nieuwe, wonderlijke werkelijkheid, waar mensen met dementie kunnen zijn ‘wie zij aan het worden zijn’.

Dat is wat wij fluisteren noemen.

Ontmoet hen, bewonder de foto’s, hun avontuur en hoor hun verhaal over hoe zij hun naasten met dementie achterna tuimelden.

Expositieprogramma

In elke OBA openen we de expositie met een speciaal programma. We kijken naar de films Mam eet bloemen en Mam Talk van Adelheid Roosen. Twee ervaringsdeskundige fluisteraars zijn aanwezig voor al uw vragen. We gaan met elkaar in gesprek en na afloop is er muziek van de Odense Jazz band. De meeste leden van de band ervaren problemen met hun korte termijngeheugen, maar de muzikale schatkist in hun brein is nog perfect intact!

Fluisteraars in beeld

De foto’s zijn van fotograaf Cigdem Yuksel. Cigdem en dramaturg Anne-Marth Hogewoning logeren bij naasten van mensen met dementie, luisteren naar hun verhalen en voeren intieme gesprekken. Cigdem vangt met haar camera het moment waarop de fluisteraars de moed vinden om zich over te geven en zonder schroom mee te bewegen met hun geliefden.

Aandacht

De Alzheimer Fluister Tour vraagt aandacht voor de mantelzorgers, instellingen en individuen die het leven van een mens met Alzheimer dragelijk maken.

11 oktober t/m 6 november 2019
OBA Spaarndammerbuurt

foto © Cigdem Yuksel

*Adelheid+Zina is een samenwerking tussen Adelheid Roosen en theatergezelschap Zina. Zie ook adelheidzina.nl.


Ouderen in de Wijk

Bent u nog geen deelnemer van Ouderen in de Wijk? Dan graag aanmelden bij Wendy of Peter: 020-6126574 of ouderenindewijk@oba.nl. Deelname is gratis en u ontvangt een gratis OBA-pas. Vraag naar de voorwaarden.

Leestips voor boeken over dementie?

De OBA heeft een top 10 samengesteld met interessante boeken voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie én de mensen in hun directe omgeving.

Geheugenkabinet

Wil je nog meer lezen over dementie? Kom eens naar het Geheugenkabinet. Het Geheugenkabinet is een centrale plek in de OBA waar allerlei materialen over dementie te vinden zijn.