Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Charleston Dollhouse

Charleston Dollhouse van Lot Kessels is een (mini) replica van het bekende Charleston Farmhouse in East-Sussex in Engeland, de plek waar de befaamde Bloomsbury Group elkaar trof. Deze replica is vanaf 21 november in OBA Oosterdok te bewonderen.

Het Charleston Dollhouse is een reactie op de huidige focus van de maatschappij, het refereert aan het digitaal-loze, kent geen enkele nuttige toepassing en raakt door de unieke vormgeving de emotie van de bezoeker en nodigt zo uit tot reflectie op de huidige waarden en verdieping in die van de ‘Charlestonians’.

Na veel lezen en schilderen had Lot Kessels de idee het huis en zijn bewoners nog beter te kunnen doorvoelen door hun plek van wonen, werken en liefde te reproduceren in het klein.

Een waar feest!

OBA Oosterdok, 6e etage, naast de trap naar de Theaterfoyer, 21 november 2019 t/m 27 maart 2020

mini-serie Bloomsbury Revisited

Het Charleston Dollhouse is te zien in de periode waarin de mini-serie Bloomsbury Revisted plaatsvindt. Deze miniserie van drie lezingen gaat terug naar het Engeland van het begin van de 20ste eeuw. Centraal staat Charleston Farmhouse, trefpunt van de Bloomsbury Group. Drie specialisten belichten ieder een ander aspect:

  • Op 21 november 2019 vertelt schrijver Rindert Kromhout over de drie kinderen van Vanessa Bell en het leven op Charleston, die ieder centraal staan in een deel van zijn trilogie.
  • Op 16 januari 2020 gaat literatuurhistorica Liesje Schreuders in op leven en werk van Virginia Woolf, de schrijfster van wereldberoemde romans als Mrs Dalloway en To the Lighthouse.
  • Op 26 maart 2020 sluit kunsthistorica Anjette van de Ven de serie af met een lezing over het werk van de Bloomsbury-kunstenaars en de producten van de Omega-workshops.