Chedino

Deze fotoserie geeft een beeld van Chedino, een transvrouw die in Heideveld woont, een arme voorstad van Kaapstad in Zuid-Afrika. Ze wordt zes jaar lang gevolgd terwijl ze wacht op de laatste stappen op de weg naar volledig vrouw worden.

Zoals de meeste Zuid-Afrikaanse transmensen kon Chedino geen operatieve geslachtsverandering betalen – kosten tussen de dertig- en veertigduizend euro. Haar enige toevlucht was te worden geplaatst op de wachtlijst van de Transgender Clinic in het Groote Schuur-Hospitaal in Kaapstad. Dit is een van de weinige klinieken in Zuid-Afrika die zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van operatieve geslachtsverandering. Het bestuur van de West-Kaap financiert maar vier operaties per jaar, en er is maar één chirurg in Zuid-Afrika die de gecompliceerde operaties kan uitvoeren.

Chedino stond twaalf jaar op de wachtlijst van de Transgender Clinic. Ze prijst zichzelf gelukkig want tegenwoordig is de wachttijd voor transmannen en -vrouwen zo'n vijfentwintig jaar. In 2018 ging Chedino’s ultieme wens in vervulling: ze kon als 'volledige' vrouw trouwen met haar verloofde Keagan. Eerder exposeerde fotograaf Julia Gunther bij IHLIA met Chedino and family, over het leven van Chedino voor haar operatie.

Van 18 oktober 2018 tot 6 januari 2019 te zien