De dames van Amsterdam

In dit eerbetoon aan de dames van Amsterdam toont Peter van der Meer een reeks portretten van oudere Amsterdamse dames.

Deze dames zijn woonachtig in de Jordaan, Amsterdam Zuid en Amsterdam Zuidoost. Peter van der Meer/Speer daagt bezoekers van de expositie uit om voorbij hun eigen opvattingen en vooroordelen te kijken. 

“Kun je aan de foto’s zien wat de achtergrond van de dames is? Wat is hun verhaal? En zie je alleen maar verschillen of hebben de dames uit de Jordaan, Zuid en Zuidoost misschien meer gemeenschappelijk dan je op het eerste gezicht zou denken?”

Peter van der Meer/Speer werkte acht jaar aan dit project. Drie foto's zijn al in New York tentoongesteld en nu worden de werken bij de OBA getoond.

Saamhorigheid

De expositie hoopt mensen met elkaar te verbinden. Het wapen van Amsterdam wordt bij dit project dan ook uitgebreid met een vierde Andreaskruis: het kruis van saamhorigheid.

In de expositie is er nog een onderverdeling van de diverse delen van de stad te zien, deze onderverdeling wordt in het boek losgelaten. De onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan schreef het voorwoord. Het is een boek met foto’s van een sterke generatie vrouwen die samen in dezelfde stad leven. Peter: “De boodschap is dat we allemaal verschillend zijn, maar samen zijn we één. Samen zijn we Amsterdam.”

Van 23 april t/m 27 mei 2018 te zien in OBA Staatsliedenbuurt