El Pintor

Vanaf 3 juni is in Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling 'De wondere wereld van El Pintor' te zien. Centraal staan de razend populaire kinderboeken van Galinka Ehrenfest en haar man Jaap Kloots, beiden vervolgd vanwege hun Joodse afkomst.

Ook de OBA heeft een aantal prachtige El Pintor boekjes in haar collectie, en geeft deze maand een voorproefje op de tentoonstelling met een kleine expositie op de jeugdetage in OBA Oosterdok.

De schrijvers

De kern van El Pintor bestond uit het echtpaar Anna Galinka Ehrenfest (1910-1979) en Jaap Kloots (1916-1943), opgeleid aan de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam. Zij runden samen de uitgeverij Corunda.

Per project werd gezocht naar samenwerking met bevriende kunstenaars; voor de schouwburg waren dit naast Godfried Bomans nog Joop de Bruijn en Hanny Tulp.

Tussen 1941 en 1943 publiceerde El Pintor zestien boeken en andere projecten. Aan de succesvolle samenwerking kwam een triest einde toen Jaap Kloots in mei 1943 werd opgepakt en gedeporteerd naar Sobibor, waar hij in juli 1943 overleed.

In 1946 verscheen de laatste publicatie van El Pintor: Het Dierenparadijs (dat vermoedelijk al voor Kloots' dood gemaakt was) en herdrukken van Matsa Boemi en Wat Hassan zag.

Locatie en data

De El Pintor kinderboeken uit de OBA collectie staan tot juni 2019 opgesteld in de vitrine op de jeugdetage van OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.

De wondere wereld van El Pintor: 3 juni t/m 22 september in Het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam.