Facetten van Tanger

Tanger is een gemoedstoestand. Er staat geen Eiffeltoren of Rijksmuseum – de grootste attractie is om er gewoon te zijn. Het is die sfeer, als je urenlang in een café zit, uitkijkend over de oceaan, omringd door het komen en gaan van het eeuwenoude culturele grensverkeer, in dat licht, temidden van het leven dat de praatgrage, levenslustige Tanjawi’s leiden op de stadspleinen en de fabelachtige stranden, in de parken, op de terrasjes en de markten in de open lucht.

Gelegen op het uiterste puntje van Afrika, met Europa in zicht, rug naar de woestijn en tenen in het water (een voet in de Middellandse Zee, de andere in de Atlantische Oceaan), is Tanger ook een stad van grenslijnen. Aan de overkant van een smalle streep golvend water ligt een ander land, een andere cultuur, een ander continent. Twee werelden, verbonden met elkaar door tradities die teruggaan tot de tijd van Al-Andalus. Dat proef je in het eten, je hoort het in de muziek.

En vandaag de dag is Tanger in beweging. Recente investeringen hebben de stad een nieuwe skyline gebracht, nieuwe buitenwijken, een fris opgeknapte haven en een hogesnelheidstrein. In de buurten rondom het hagelwitte centrum, waar de schakeringen van oker en blauw herinneren aan de kleuren van de dorpen vroeger, staan nu dieprode blinde muren te wachten op de nieuwbouw ernaast. Waar toen de boerengehuchten lagen, buiten de stad – je treft er nog een enkele ezel langs de weg, een gemeenschappelijke klei-oven waarin dorpelingen hun brood bakken – verrijst brutale nieuwbouw in de velden, klaar voor nieuwe bewoners. Vers aangelegde wegen, nu afgezien van de lantaarnpalen nog leeg, liggen er te wachten op de toekomst. 

Vooruitblik

Facetten van Tanger / Alle kanten van Tanger vangt de sfeer van Tanger en nodigt je uit er een kijkje te nemen. Dit is een vooruitblik op het fotoboek en de tentoonstelling die gaan verschijnen in het seizoen 2019-2020, in Nederland en Marokko. Het idee is ontwikkeld door het Amsterdams Andalusisch Orkest, dat het rijke muzikale erfgoed van Al-Andalus verweeft met hedendaagse stijlen, in samenwerking met ROSE Stories, het platform voor onvertelde verhalen en nieuwe inzichten. Samen organiseren ze Fayage, een reeks evenementen in het jaar dat we feestelijk terugkijken op 50 jaar migratie tussen Marokko en Nederland. Facetten van Tanger / Alle kanten van Tanger is daar een onderdeel van: een hommage aan de ziel van Tanger, aan de verhalen van het dagelijks leven, de dromen, het plezier en de strijd in een van de meest levendige steden van Marokko. 

Guus Dubbelman is een freelance fotograaf met een lange staat van dienst en een wereldwijde blik. Zijn werk verschijnt vooral in de Volkskrant, maar ook in de Nieuwe Revu, Vrij Nederland en elders.

Facetten van Tanger  / Alle kanten van Tanger
door de ogen van fotograaf Guus Dubbelman 

10 oktober t/m 6 november
OBA de Hallen