Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Fashion Machine en de verleiding van plastic kleding

Plastic wordt een steeds groter probleem want het vergaat niet en neemt langzaam onze wereld over. Zelfs onze kledingkast!

Heb je niet ook zo’n fantastische fleece-onesie in je kast liggen? Zo’n zacht pak waar je heerlijk in kan hangen op de bank? Of zo’n geweldige fleecetrui, die je aantrekt als je gaat wandelen? Het is super warm, droogt snel en is zo licht als een veertje, het voelt alsof je niets aan hebt. Klinkt allemaal fantastisch, niet?

Helaas is fleece in werkelijkheid niet precies de belofte waarmee het ooit als ‘eco-oplossing’ op de markt is gebracht. De transformatie van plastic flessen (of eigenlijk: PET) tot garens en vervolgens kleding wordt namelijk gepromoot als een oplossing voor het plastic afval probleem. In werkelijkheid is het een surrogaatoplossing omdat de kledingstukken bijdragen aan de (voor veel mensen onzichtbare) afvalketen van de mode-industrie; via overproductie, restpartijen, afgedankte items en de duizenden microplastics die vrijkomen tijdens het wassen.

4 april 2019 tot 24 juni 2019 OBA Oosterdok Expo Zaal 

Kom meebreien met (je eigen) oude fleecetrui!


Workshop op zondag 23 juni | 12.00 – 17.00 uur

Ontwerp tijdens deze workshop samen met modeontwerper Conny Groenewegen je eigen outfit en brei mee aan een polyester-fleece tunnel! Fleece wordt massaal afgedankt en is het minst populair bij inzamel centra voor afgedankte kleding. Vaak beland het in de verbrandingsoven voordat het zelfs gedragen is. Zouden we samen met de Fashion Machine het plastic probleem in de mode op kunnen lossen? Kom langs!

Ontwerper Conny Groenewegen ontwikkelt gebreide materialen voor kledingcollecties en ruimtelijke toepassingen. Naast het vermogen om te creëren, om materialen te ontwikkelen, wil zij als ontwerper ook graag het vermogen ontwikkelen om materialen af te breken, om materialen ‘weg te ontwerpen’. Fashion Machine is een project waarmee ze probeert te begrijpen hoe dat soort processen werken. Zie ook connygroenewegen.nl


Verklarende woordenlijst

material agency – in een ontwerp- en maakproces bepaalt de mens hoe een materiaal wordt gevormd, in dit project wordt de autonomie teruggegeven aan het materiaal.  
fast fashion – mode met een extreem hoge omloopsnelheid en daarmee heeft het een extreem lage waarde, een begrip dat symbool staat voor de wegwerpcultuur.  
Fleece Afterlife – traject van onderzoek en experiment om het fleece te transformeren en nieuwe kwaliteiten te geven.  
fungi – vrucht van mycelium, ook wel paddenstoel of zwam genoemd.  
micro organismen – afbrekers van de natuur en alom aanwezig, te klein om met het blote oog gezien te worden.  
mycelium – het netwerk van alle draden van een schimmel.  
wegwerpcultuur – een cultuur waarin men weinig waarde hecht aan producten en materialen en waarin deze dus makkelijk inwisselbaar zijn.