Gefeliciteerd, lieve OBA

De OBA is dit jaar 100! En bovendien al 50 jaar actief in Zuidoost. Vanaf 1969 reed de bibliotheekbus door de nieuwbouw van de Bijlmermeer en naar het nabijgelegen Driemond. Een vaste vestiging volgde in 1970, in het zogenaamde aanloopcentrum, op de plek van de huidige Vogeltjeswei.

Deze bieb vond een formule uit die nog steeds uitstekend werkt: ze stond niet op zichzelf, maar was deel van een cultureel centrum, het Bijlmerhuis. Als dit in 1976 sluit, gaan er vestigingen open in Holendrecht en Ganzenhoef. Ook die werken samen met sociaal-culturele partners.

brand

De vestigingen reizen met de stedenbouwkundige ontwikkeling van het stadsdeel mee. Holendrecht komt terecht in Reigersbos. Voordat de nieuwbouw hier kan worden betrokken, overleeft de vestiging nog een brand in een tijdelijke houten keet. Ook Ganzenhoef verkast. Deze bibliotheek vestigt zich in 1986 in de nieuwe Amsterdamse Poort. Eerst op Bijlmerplein 93, boven de huidige Lidl.

eigentijds Bijlmerhuis

Vervolgens in de Frankemaheerd (het voormalige hoofdkantoor van de HEMA) en tot slot, in 2017, het Bijlmerplein. In het hart van de buurt werken de OBA en Imagine IC nu samen aan een eigentijds Bijlmerhuis. Een huis met een lange geschiedenis – die Imagine IC vertelt als verjaardagscadeau voor de OBA. Lang zal ze leven!

Bij Imagine IC in OBA Bijlmerplein te zien.

Imagine IC wordt gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Zuidoost.