Het geverniste

De Jan Hanlo Essayprijs bestaat 20 jaar. Dit jubileum vieren we op 16 mei 2019 tijdens de uitreiking van deze prestigieuze prijs in De Balie in Amsterdam. In aanloop naar dit jubileum presenteren we in OBA Oosterdok de tentoonstelling ‘Het geverniste’ en twee filmavonden met lezing, samengesteld door beeldend kunstenaar Petros Panagiotis Orfanos.

De tentoonstelling is te zien van 25 april tot en met 19 mei. De literaire filmavonden zijn op 2 en 9 mei.

De tentoonstelling

‘Het geverniste’ is een intieme en bijzondere tentoonstelling met archiefmateriaal uit de collectie van het Literatuurmuseum van de eigenzinnige schrijver, dichter, tekenaar, motorrijder en verzamelaar Jan Hanlo. Ook presenteren we een klein overzicht van de geschiedenis van de in zijn naam opgerichte Jan Hanlo Essayprijs.

De filmavonden

De eerste filmavond op 2 mei wordt de gedramatiseerde documentaire Jan Hanlo, en die man ben ik zelf (1991) van BarBara Hanlo vertoond met een lezing van Gert Hekma, emeritus docent homo- en genderstudies aan de UvA. Hekma is gespecialiseerd in de sociologie en geschiedenis van (homo)seksualiteit en deed onder andere onderzoek naar de acceptatie en de seksuele revolutie in de jaren 1960 en 1970. De tweede avond op 9 mei worden drie korte films vertoond: Het vieze hondje (1968) van Kees Hin, Jan Hanlo leest uit eigen werk in 1966 in Carré en de experimentele film Paradigm (1969) van B.S. Johnson. De avond wordt ingeleid door galeriehouder en tekstschrijver Allard van Lenthe. Van Lenthe heeft Hanlo persoonlijk leren kennen tijdens zijn stage bij de Volkshogeschool – het Kasteel Geerlingshof – in Valkenburg. 

Locatie en data

OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam (op de vierde verdieping)

Expositie: 25 april t/m 19 mei 2019, van 10.00 – 22.00 uur, toegang is gratis, aanmelden niet nodig 

Filmprogramma: 2 en 9 mei 2019, aanvang 20.00 uur, toeging is gratis, aanmelden is noodzakelijk en kan via deze link

Samenstelling: Petros Panagiotis Orfanos, in opdracht van de Stichting Jan Hanlo Essayprijs.

Jan Hanlo Essayprijs

Op 16 mei 2019 vindt de prijsuitreiking van de Jan Hanlo Essayprijs plaats in De Balie in Amsterdam. Traditiegetrouw wordt dan de Jan Hanlo Essayprijs Groot voor de beste essaybundel uit 2017 en 2018 uitgereikt en de Jan Hanlo Essayprijs Klein voor een nog niet eerder gepubliceerd essay, in een avondvullend programma over essayistiek. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk.

De Jan Hanlo Essayprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) en georganiseerd in samenwerking met De Groene Amsterdammer. Met dank aan de OBA, het Literatuurmuseum, Eye Filmmuseum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en BFI.

Beeld: Jan Hanlo in zijn kamer met hondje - collectie Literatuurmuseum