High Lonesome Below Sea Level

In het Nederlandse muzieklandschap is de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor akoestische en ’authentieke’ muziek. Door het succes van de Belgische speelfilm The Broken Circle Breakdown, de opkomst van indie-folk bands in het kielzog van Old Crow Medicine Show en Mumford & Sons, het omarmen van rockabilly door hipsters, en het toenemend aantal bekende Nederlanders dat er voor uit durft te komen dol te zijn op banjo’s en mandolines, hebben de meeste mensen ooit wel eens het woord “bluegrass” horen vallen. Maar wat is bluegrass eigenlijk, wie houdt zich er in Nederland allemaal mee bezig en…waarom?

Cultuurwetenschapper Loes van Schaijk en fotograaf Marieke Odekerken publiceerden in mei 2015 samen het boek High Lonesome BelowSea Level: Faces and Stories of Bluegrass Music in the Netherlands over dithele specifieke muziekgenre dat in de jaren ‘40 ontstond in de Verenigde Statenen zo’n tien jaar later zijn weg naar Nederland vond. In een half jaar tijdzijn Loes en Marieke het hele land afgereisd om allerlei mensen te bezoeken diein de ban zijn geraakt van de voor bluegrass typerende combinatie vanakoestische snaarinstrumenten, het duizelingwekkende tempo en de gedrevenenergie, de virtuoze solo’s die de muzikanten om beurten improviseren, deaanstekelijke meerstemmige refreins en het unieke “high lonesome” geluid van deleadzang.  

Hoewel het werk van Marieke Odekerken vaak wordt vergeleken met dat van Anton Corbijn,noemt ze zelf Richard Avedons serie In the American West als voornaamste inspiratiebron.Ze heeft voor deze serie gewerkt zoals ze dat het liefst doet: de portretten zijnallemaal gemaakt in de buitenlucht, bij daglicht, tegen een witte achtergrond,en in een ontspannen setting. Bekende muzikanten als Douwe Bob Posthuma, RickyKoole, Frédérique Spigt, Bertolf Lentink, Harm Goslink Kuiper en RikkeKorswagen verleenden hun medewerking aan het boek. Maar ook de mensen wiensnaam bij de meeste lezers in eerste instantie geen belletje zal doen rinkelenzijn door Marieke zo integer en natuurlijk in beeld gebracht dat het voeltalsof het oude bekenden van je zijn. 

10 maart t/m 30 april, OBA Oosterdok, Fotogalerij