Ik mag zijn wie er is

In de aandacht voor transgenders is de oudere generatie tot nu toe enigszins onderbelicht gebleven. Juist deze groep, met hun persoonlijke geschiedenis van strijd en opgroeien in een wereld waar het aan acceptatie en kennis ontbrak, heeft zoveel te vertellen.

Eveline van de Putte en Erik Alkema presenteren een video-installatie met daarin een vijftal openhartige documentaire portretten van transgender ouderen bij IHLIA LGBT Heritage. Daarin vertellen oudere transgenders hun levensverhaal waarmee de problematiek waarmee transgenders te maken krijgen, begrijpelijk en invoelbaar wordt gemaakt. 

positieve ontwikkelingen

Deze transvrouwen, -mannen en non-binaire transgenders, die nu eindelijk de mogelijkheid hebben zichzelf te kunnen zijn, vertellen uit eerste hand hoe het in een vroeger van niet zo lang geleden was. Hun verhalen illustreren wat er bevochten en gewonnen is en waarom de hedendaagse positieve ontwikkelingen zo belangrijk zijn.

persoonlijke verhalen

Met deze persoonlijke verhalen van mensen, die hun gevoelens moest ontdekken in een tijd zonder voorbeelden, willen de makers laten zien wat geboren worden met genderdysforie en het binaire gender-denken, betekent voor een leven, voor een mens en voor hun omgeving.

De expositie is onderdeel van het Transgender Ouderen Project, waarbij ook het boek Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen hoort. 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Club Church, Roze50+, IHLIA en OBA.

OBA Oosterdok, IHLIA-plein op 3e verdieping, 08-11-2019 t/m 19 januari 2020.