Karuta

In de vitrines op de 4e en 5e verdieping van OBA Oosterdok is vanaf 19 december een expositie te zien over het oude Japans-Nederlandse spel Karuta. De expositie gaat in op zowel de traditionele versie als een hedendaagse versie, die gemaakt werd door Nederlandse en Japanse kunstenaars.

Karuta is een Japans–Nederlands kaartspel én een behendigheidsspel ineen, met zowel een educatief als een competitief element. Het spel is gebaseerd op woorden die in beide talen dezelfde betekenis hebben. Het bestaat uit kaarten met daarop unieke visualisaties en illustraties van de betreffende woorden; die zijn gemaakt door middel van houtsneden en klassieke drukpers technieken.

Woorden delen

Ruim 250 jaar lang - van 1600 t/m 1859 - onderhielden Nederland en Japan een uitzonderlijke (handels-) relatie. Gedurende die periode, waarin Japan vrijwel hermetisch van de buitenwereld was afgesloten, was Nederland het enige westerse land waarmee goederen werden verhandeld, en kennis en kunst werd uitgewisseld. Bijgevolg raakten ruim 300 Nederlandse woorden ingeburgerd in de Japanse taal; o.a. bīru (bier), bakku (bak), dansu (dans), tarappu (trap), kōhī (koffie), otenba (ontembaar). In het Nederlands raakte onder meer het woord Japonsche rock ingeburgerd (een kostbare, weelderige kamerjas of huisjas) en later ook woorden als tsunami, judo en sushi. 

Samenwerking

Met deze woorden en met unieke illustraties van die woorden, creëren de Nederlandse kunstenaars/ontwerpers Hannie van den Bergh en Jan van den Berg en de Japanse kunstenaars Yasusyoshi Botan en Hirokiti een gloednieuw karuta, in samenwerking met AGA Lab en het Grafisch Werkcentrum Amsterdam.

Karuta, OBA Oosterdok, 19 december 2018 tot en met 17 februari 2019