Kopstoot

Het traditionele café is een karakteristiek element in het Amsterdamse straatbeeld. Maar traditionele bedrijven staan onder druk. Daarvoor zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen: andere buurtbewoners (zogenaamde ‘gentrificatie’) en toenemend toerisme.

Doordat huizenprijzen in de binnenstad stijgen, vertrekken veel oude bewoners naar de periferie van de stad. Hun plaats wordt ingenomen door tweeverdieners, expats en gefortuneerde pensionado’s. Die hebben een andere consumentenvraag dan de oorspronkelijke bewoners.

Tegelijkertijd neemt het toerisme toe, mede door Airbnb. Velen van hen huren een kamer, maar hebben geen ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Daardoor ontstaat een aanvullende consumentenvraag.

Het gevolg is, dat traditionele winkels verdwijnen (hoeden, naaimachines, witgoed) en nieuwe bedrijven ontstaan (koffiesalon, Bagels & Beans, IJscupje). Ook traditionele cafés moeten het hoofd boven water zien te houden. Zij veranderen in eetcafés of koesteren hun traditionele karakter en worden opgenomen in toeristengidsen. De verwachting
is, dat binnen 3 jaar de meeste traditionele cafés zijn verdwenen, of onherkenbaar zijn geworden.

Willem Pijffers en Emilio Brizzi gingen eind 2015 en begin 2016 de straat op om 50 traditionele cafés in de Amsterdamse binnenstad te fotograferen en de eigenaren te interviewen. Zwart/wit fotografie, vanaf 3,5 meter hoogte, zonder enscenering.

Het resultaat is te zien in het fotoboek KOPSTOOT (bestellen via www.photo-dreamtown.com).

Een groot deel van deze 50 foto’s wordt geëxposeerd op de 3e etage, vlakbij de Amsterdam Collectie.

9 maart t/m 30 april, 3e etage, OBA Oosterdok