Love Child

Love Child is een fotoproject van documentair fotograaf Mascha Jansen en gaat over een kwetsbaar en persoonlijk onderwerp: het hebben van een (onvervulde) kinderwens. Love Child vloeit voort uit haar fotoproject over de zoektocht naar ware liefde: Mr. Right.

Wat overkomt je wanneer je niet op tijd je grote liefde vindt maar toch kinderen wilt? Wat als je wel een partner hebt gevonden, maar die wil geen kinderen (meer)? Of wanneer je als homoseksueel toe bent aan het ouderschap? Tegenwoordig zijn er steeds meer (technische) mogelijkheden voor singles en homoseksuele koppels om toch ouders te worden. Mascha Jansens fotoproject is in zekere zin een pleidooi om alle opties tijdig goed te onderzoeken.

Love Child bestaat uit drie beeldende verhaallijnen.

Elk onderdeel wordt benaderd met een eigen, bij het onderwerp passende stijl;

> ‘gestolen’ kinderen: een fictief verhaal, dromerige, nostalgische foto’s van kinderen;
> wensouders: single mannen en vrouwen (hetero of homo) en homoseksuele koppels, die zij volgt in hun zoektocht naar het ouderschap;
> serene close-up portretten van donorkinderen, donoren, wensouders, nieuwe samengestelde gezinnen en mensen die ongewenst kinderloos bleven.

Zowel de Belgische psychiater en schrijver Dirk De Wachter als filosoof Marleen Moors zorgen voor tekstuele bijdragen en delen hun inzichten over wat kinderloosheid met mensen doet en waarom het vaak een ondergeschoven kindje is in de psychologie en onze maatschappij. 

Mascha Jansen is sinds 2013 freelance fotograaf en werkt aan langlopende fotoprojecten in samenwerking met schrijvers, dichters, wetenschappers en filosofen. Ze heeft een grote nieuwsgierigheid naar menselijk gedrag, vooral naar de zoektocht van de mens naar liefde en geluk. In haar werk liggen onderwerpen uit haar privéleven ten grondslag die ze vertaalt naar universele thematiek.

Fotografie: Mascha Jansen
Vormgeving: Sybren Kuiper
Teksten: Paulien Bakker, Marleen Moors en Dirk de Wachter
Eindredactie: Nicole van den Bosch

8 november tot 1 februari in OBA Cinétol