Nos tei

De tentoonstelling Nos tei is een reactie en aanvulling op de With Pride-expositie, die te zien was in de OBA in 2018. Daarin toonde IHLIA verschillende thema’s uit veertig jaar lhbt-activisme en- archivering in Nederland. De expositie kreeg naast lof kritiek, omdat zwarte lhbt’ers niet of nauwelijks aan bod kwamen.

Nos tei laat twee biculturele homobewegingen uit de jaren tachtig en negentig zien, Suho en Strange fruit. De expositie gaat in op verschillende opvattingen over gender en seksualiteit. Ook wordt het kruispuntdenken van de voornamelijk zwarte vrouwenbeweging toen, lang voor de hedendaagse aandacht voor intersectionaliteit, uitgelicht. Kunst en cultuur geven tot slot een meer gelaagde en veelzijdige kijk op de multiculturele samenleving.

De tentoonstelling laat zien dat lhbt’ers uit Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen er waren en zijn en dat zij deel uitmaken van Nederland. De vijf thema’s laten de rijke nalatenschap zien van deze groepen en individuen. Het is een aanzet tot een meer inclusieve beschrijving van de lhbt-geschiedenis.

Van 11 juli tot 4 september te zien in OBA Oosterdok