Onderwijs in Guinee Bissau

Guinee Bissau, een vroegere Portugese kolonie, is een arm en in een hoop opzichten achtergebleven land. De elite dankt haar macht en rijkdom aan de doorvoer van cocaïne van Latijns Amerika naar Europa. Fotograaf Roel Burgler deelt zijn ervaringen in deze tentoonstelling van zijn hand.

De overheid functioneert nauwelijks. Onderwijspersoneel wordt regelmatig niet uitbetaald, en is dus regelmatig in staking. Scholen worden slecht of niet onderhouden. Veel kinderen gaan niet naar school. En dat terwijl onderwijs de sleutel is tot een betere toekomst. 

Ouders proberen zelf schooltjes op te zetten, en gezamenlijk middelen te vinden om leerkrachten te betalen. Dat kan een gammele lemen hut zijn in de bush, met één onderwijzer, tevens directeur, voor vier klassen, of een kleuterschool in de stad met uniformen voor de kinderen en tussen de middag een maaltijd. Ook op het gebied van vakopleidingen zijn particuliere organisaties actief. Daar is grote behoefte aan.

Veel jongeren maken de school niet af of hebben niets geleerd waarmee zij in eigen onderhoud kunnen voorzien. Initiatieven op gebied van vakopleidingen richten zich ook op volwassenen zonder werk. Dankzij steun van werkgevers op allerlei niveau kunnen deze mensen praktijk ervaring op doen, in de bouw bijvoorbeeld, of in een eenvoudig restaurantje, zelfs in een sjiek hotel.

Deze serie heb ik kunnen maken middels SOS kinderdorpen in Guinee Bissau. Het is een van de organisaties die zich inzetten voor meer toegang tot beter onderwijs en betrokken is bij initiatieven van de lokale gemeenschappen. De organisatie is vooral bekend van de "dorpen" waar weeskinderen worden opgevangen, maar in feite probeert het juist kinderen zoveel mogelijk in de eigen gemeenschap op te vangen en beter onderwijs en gezondheidszorg te bieden.

23 maart tot 27 april te zien in OBA Reigersbos

1 mei tot 30 juli te zien in OBA Slotervaart