The freedom of stories

Najat el Hani reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord Afrika om lokale (foto-) verhalen over vrijheid te verzamelen. Om aan deze bijzondere verhalen te komen probeerde ze zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen.

Dit hield in dat ze in Petra (Jordanië) bij de bedoeïenen mierzoete thee dronk in een donkere grot, een kijkje nam bij de underground rap scene in Rabat (Marokko) en de Palestijns/Israelische vredebewegingen in Jeruzalem leerde kennen. Deze ongekende verhalen legde ze in schrift en op beeld vast. Om door de lens van de betrokkenen te spreken werkte ze samen met vijf lokale fotografen om hun perceptie op vrijheid vast te leggen. In de mobiele foto-expositie ‘The Freedom of Stories’ worden deze foto series geëxposeerd. 

Ons verhaal

De afgelopen decenia lijkt de ‘Arabische wereld’ steeds meer in opspraak te komen; politieke onrust, economische onstabiliteit en sociale ongelijkheid. Maar wat heeft deze regio nog meer te bieden? In The Freedom of Stories  delen tien (semi-) professionele fotografen, afkomstig uit het Midden- Oosten, Noord Afrika en Nederland hun visie op vrijheid. De missie van The Freedom of Stories is om jonge fotografen middels visuele storytelling te empoweren en een artistieke stem te geven. Bij The Freedom of Stories staat de vrijheid van storytelling centraal als een krachtig instrument voor constructieve vredesopbouw en conflict transformatie. Dit project streeft ernaar haar deelnemers en volgers een internationaal platform voor deze alternatieve stories te bieden. Met het delen van deze beeldende verhalen willen we bijdagen aan het doorbreken van stereotyperingen en reduceren van vooroordelen tussen het ‘oosten en het westen’.

6 september 2017 – 26 november 2017 OBA Mercatorplein