What's in a name

In de bibliotheek op het Mercatorplein is de serie ‘What's in a name?’ te zien, van de Amsterdamse fotografe Saskia Aukema. De serie gaat over mensen die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd, iets wat vaak het begin markeert van een nieuwe start – een wedergeboorte. Zo maken we kennis met Jessica, die als Nicole de vervelende situatie in haar ouderlijk huis achter zich kon laten. En met Nelleke, die genoeg had van het artistieke leventje als kunstacademiestudent, en zichzelf als antropologiestudent met knot en broche Suzanne ging noemen. Bij de twaalf foto’s zijn korte interviews opgenomen met alle geportretteerden.

Over de fotograaf

Voordat Saskia Aukema de Fotovakschool Amsterdam afrondde, studeerde ze af als neerlandica aan de Universiteit Leiden op een naamkundig onderwerp. Als documentaire fotograaf houdt ze zich graag bezig met kleine onderwerpen waar grote verhalen achter schuilgaan. Ze won begin 2016 een Zilveren Camera in de categorie portretten, werd genomineerd voor de SO2015 Awards en geselecteerd voor de New Dutch Photography Talent 2017.

Over de publiciteitsfoto

Briant heeft zijn naam sinds 1992. Hij werd geboren als Thomas. Tijdens een spirituele reis die hem tot de islam leidde, noemt hij zichzelf Bastiaan en Bustaman. Maar “de sociale druk en de sociale controle binnen de moslimgemeenschap begonnen mij steeds meer te benauwen. Ik besloot me nooit meer te onderwerpen aan een religie en vroeg bij mijn spiritueel leider opnieuw een naam aan met de letter B. Het werd Briant (betekenis: ‘innerlijk en uiterlijk krachtig’).” De publiciteitsfoto kan gebruikt worden onder vermelding van de expositie in de OBA Mercatorplein en de naam van de fotograaf Saskia Aukema, en mag niet worden gewijzigd ten opzichte van het origineel.

 

Vanaf 14 maart t/m 1 juni, OBA Mercatorplein