Archief exposities

Hieronder het archief van eerdere exposities in de OBA:

Melange

Melange is een foto-expositie met werk van Ajamu (Londen) en Pato Hebert (New York en Los Angeles). De expositie laat een deel zien van hun doorlopende dialoog.

Verleidingen en andere ondeugden

Fotografie is voor Edwin Boer geen doel, maar een middel om te komen tot een sprekend beeld.

50 jaar migratie

Deze expositie laat zien hoe de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders erin slaagde een toekomst voor zichzelf en later ook hun gezin op te bouwen.

De Barracudajager

Foto-expositie over een barracudajager op Jamaica. Om zijn dagelijkse kost te verdienen jaagt deze rastaman dagelijks uren op barracuda’s in zee.  

NAFVA

De oudste fotovereniging van Nederland toont in de maanden juli en augustus recent werk van leden onder de titel 'De wereld door de ogen van de NAFVA'.

Op Drift

Onder de titel 'Op Drift' organiseert WG Kunst een kunstroute in Amsterdam Oud-West. Hedendaagse beeldend kunstenaars presenteren in onderlinge samenhang hun werk.

Modemuze

Modemuze@OBA was meer dan een expositie: de meest inspirerende meetups, lezingen en masterclasses op het gebied van mode stonden op het programma. 

Fred het hert

Sinds Fred het (heel erg eigenwijze) hert voor het eerst het licht zag in het debuut van Pépé Smit, is hij hard op weg om zijn plaats te veroveren tussen Kikker en de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.

Onderwijs in Guinee

Guinee Bissau, een vroegere Portugese kolonie, is een arm en in een hoop opzichten achtergebleven land. Fotograaf Roel Burgler deelt zijn ervaringen in deze tentoonstelling van zijn hand.

Gastvrij 1051

Een fotoverhaal over tien jongvolwassen vluchtelingen uit Afghanistan, Eritrea, Oeganda, Sierra Leone en Syrië die op uitnodiging van bewoners van postcode 1051 Amsterdammers werden.

O Muze, komt nu voort

Fotograaf Vincent Rijs maakt verstilde beelden met een warm kleurpalet in een melancholisch kader geplaatst, soms met een zweem van surrealisme en humor.

Oriendam 2018

Oriendam 2018: Tweede editie “Pride & Prejudice” is een tentoonstelling en kunstinstallatie over lhbt-vluchtelingen in Nederland.

Proosten met Daniël

In 1751 schafte dijkgraaf Daniël Hooft een kelkglas aan ter gelegenheid van de drooglegging van het Bijlmermeer. Hij liet het versieren met het wapen van de gelijknamige plaats. 

Trouwen voor Allah

Bekeerd tot de islam? Dat is zeker omdat je getrouwd bent met een moslim! Dit gesprekje is vaste prik voor de groeiende groep mannen en vrouwen die zich in Nederland bekeren tot de islam.

Eindpunt lijn 52

Eindpuntlijn52 is een fotodocumentaire, van fotograaf Andrew van der Beek, over de veranderingen van Amsterdam Noord.

De Schaamte Voorbij

IHLIA opende op 22 maart 2018 de expositie: De schaamte voorbij: lesbische zinnen tentoongesteld. De expositie toonde de roerige geschiedenis van hartstocht tussen vrouwen in de literatuur uit de twintigste eeuw.

Geluid in Beeld

Foto-expositie met geluid van een aantal bekende en minder bekende mensen uit Amsterdam-West.

De Dames

In dit eerbetoon aan de dames van Amsterdam toont Peter van der Meer een reeks portretten van oudere Amsterdamse dames uit verschillende Amsterdamse wijken.

Jong en Gay

Hoe is het om anno nu uit de kast te komen? Fotografe Marjolein Annegarn legde jongeren tussen de 14 en 19 vast en stelde ze tegelijkertijd deze persoonlijke vraag. Het resultaat is de fototentoonstelling Jong en Gay.

Monument van trots

Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Aan de voet van de Westerkerk werd een uniek en imposant monument onthuld ‘om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie’.

Het Andere Verhaal

De expositie ‘Het andere verhaal’ vertelt de geschiedenis van moslims en Joden die in het verleden in goede harmonie hebben samengeleefd. De tentoonstelling is samengesteld door Rabbijn Lody van de Kamp. 

Feminisering van het onderwijs

Feminisering van de zorg en het onderwijs is een trend. Laila Mubarak, documentair fotograaf en docent bij een pedagogische opleiding, valt deze trend binnen haar werkveld ook op. 

Hoekjes van Geluk

In september kwam het voorleesboek 'Hoekjes van geluk' uit, van actrice Maryam Hassouni. Het boek is geïnspireerd op haar eigen zoektocht naar geluk.

Kleurrijke Werkelijkheid

Mattea Lesener fotografeert waar zij ook gaat: in straten, parken en tuinen, of gewoon langs de kant van de weg. Zo ontdekt zij met haar camera de bloemenkinderen, verborgen voor wie er geen oog voor heeft.

Achter de Gevels

Veel bezoekers aan de Amsterdamse binnenstad lopen met bewondering over de grachten, zich vergapend aan de pracht en praal van voorbije eeuwen. Menigeen zou graag een kijkje willen nemen in deze huizen.

Tous Migrants

De tentoonstelling Tous migrants! volgt de ingewikkelde reis van migranten, met tekeningen van cartoonisten uit de hele wereld. Tekenaars laten de enorme inzet zien die gevraagd wordt van migranten.

NAFVA

De oudste fotovereniging van Nederland toont twee maanden lang recent werk van leden onder de titel De wereld door de ogen van de NAFVA. 

Verkrotting in Amsterdam

De stad Amsterdam kent veel schoonheid, maar de stad kent ook zijn schaduwkanten. Renzo Gerritsen ging op zoek naar verkrotting en verval in de binnenstad van Amsterdam en geeft je een unieke kijk achter de kromme gevels van de grachtengordel.

Princesses of Sheba

Expositie van IHLIA LGBT Heritage. Deze selectie van portretten uit het documentaire fotoproject Princesses of Sheba at Night vertelt het verhaal van 6 jonge homoseksuele crossdressers in Marseille. 

De Avonden

In deze kleine expositie zijn scenes uit Reve's De Avonden te zien die voor Hélène Levy een inspiratiebron waren voor het maken van 5 olieverfschilderijen.

H2O

H2O

Anna komt uit Rusland en is afgestudeerd aan de Toneel Academie (GITIS) te Moskou als vormgever. Sinds 2004 woont ze in Amsterdam en is beeldend kunstenaar. Voordat ze vol passie het penseel opnam, heeft ze in Nederland in verschillende theaters gewerkt als decor- en kostuumontwerper, o.a. voor Tryater en Oerol festival.

Buiten vrienden

Dieren zijn beweeglijk, maar de geschilderde dieren van Liesbeth Heikens zijn stilgezet. Hun pose doet juist vermoeden oprijzen van beweging die net is geweest of gaat komen.

Wie kijkt ontdekt

Er valt zoveel te zien in de wereld dat je jouw verwondering nooit mag verliezen.

Niet meer zonder jou

Fotograaf Cigdem Yuksel, winnares Zilveren Camera 2017, fotografeerde vijftien leden uit de Islamitische gemeenschap in Nederland die net als Nizmiye en Havva in de voorstelling Niet Meer Zonder Jou de confrontatie aangaan met een vrijgevochten familielid op het gebied van seks, geloof, het huwelijk en homoseksualiteit.

180 Amsterdammers

6 juni t/m 13 februari 2018

Voor het project 180 Amsterdammers werden alle 180 nationaliteiten die de stad rijk is, gefotografeerd en gefilmd. 

De grote oversteek

18 december t/m 9 februari 2018

Onder de titel 'De Grote Oversteek' heeft Yarre Stooker - als onderdeel van Het Rode Loper festival in Betondorp zijn- kunstenaars bij elkaar gezocht die elk op eigen wijze ontmoetingen tussen buren in Betondorp arrangeerden.

Love Child

8 november t/m 1 februari 2018

Fotoproject van documentair fotograaf Mascha Jansen over een kwetsbaar en persoonlijk onderwerp: het hebben van een (onvervulde) kinderwens.

25 jaar Bijlmervliegramp

7 september 2017 t/m 31 januari 2018

Op 4 oktober 2017 is het 25 jaar geleden dat de Bijlmervliegramp plaatsvond in Amsterdam Zuidoost. Imagine IC organiseert om deze reden ‘Herdenken op Gevoel’.

Inktspotprijs

27 september 2017 t/m 31 januari 2018

Voor de tweede maal te zien in de Centrale OBA: de Inktspotprijs met politieke cartoons die humoristisch zijn of vilein, maar altijd raak.

Actief in eigen wijk

t/m 31 januari 2018

Expositie met foto’s en verhalen van bewoners uit Amsterdam Zuidoost die allen actief zijn in hun eigen wijk, mede georganiseerd door Imagine IC, de organisatie die samen met OBA Bijlmer een pand deelt.

Hipster/Muslim

juli 2017 t/m januari 2018

Wat gebeurt er wanneer je de kleding wisselt tussen hipsters en moslims? Dit was het uitgangspunt HIPSTER / MUSLIM, een eigentijdse portretserie die op een speelse manier de stereotypering van moslims en hipsters aan de kaak stelt.

Ghana Thuis

november t/m half januari 2018

Sinds de jaren ‘60 hebben veel Ghanezen hun weg naar Amsterdam gevonden. Veel van hen zijn in Zuidoost gaan wonen, waar zij een eigen leven hebben opgebouwd en onderdeel van de buurt zijn geworden.

Landslide in my mind

9 november t/m 15 januari 2018

Twee jaar lang werkte Wouter le Duc in zijn atelier aan het construeren van ‘Landslide in my mind’. Hij maakte hiervoor gebruik van verschillende technieken om vervormde herinneringen aan een periode van isolement te verbeelden.

70 jaar De Avonden

16 december t/m 15 januari 2018

‘Het was nog donker, toen in de vroege morgen van de twee en twintigste December 1946 in onze stad, op de eerste verdieping van het huis Schilderskade 66, de held van deze geschiedenis, Frits van Egters ontwaakte.'Op 1 november 2017 was het 70 jaar geleden dat De Avonden: een Winterverhaal door van het Reve verscheen. 

Een jurk zegt meer dan 1000 woorden

10 september t/m 7 januari 2018

Plotseling waren ze daar in 1975: een groep homoactivisten in Nijmegen die provocerend in onflatteuze jurkjes rondliepen.

American Hypnotized

November en december 2017

Ronald Blaszkowicz maakte een rauwe, eerlijke fotoreportage over het Amerika van nu en over de 'Eastern Dream' sinds de val van het Sovjet systeem.

Ontmoetingen in Bolo

9 september tot 3 december

Mildred Theunisz is straatfotograaf en als bewoner van Bos en Lommer, is ze regelmatig in de wijk te vinden. Tijdens haar omzwervingen door Bos en Lommer brengt ze ontmoetingen in beeld.

The freedom of stories

6 september 2017 – 26 november 2017

Najat el Hani reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord Afrika om lokale (foto-) verhalen over vrijheid te verzamelen. Om aan deze bijzondere verhalen te komen probeerde ze zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen.

Veiled

7 september t/m 4 december

Saskia Aukema bezocht niqaabdraagsters in binnen- en buitenland en weet een wereld te onthullen die voor de meesten van ons moeilijk te begrijpen is.

ADCO Aardewerk

1 oktober t/m 30 november

Adco was de aardewerkafdeling van de Groninger Steenfabrieken in Ruischerbrug en produceerde van ongeveer 1919 tot 1976 hoofdzakelijk sieraardewerk.

Amsterdam Vertelt

2016-2017

Om bewoners van vier Amsterdamse wijken te inspireren presenteerde Foam een selectie foto’s uit de eigen collectie in het kader van het project Amsterdam Vertelt. De tentoonstelling was te zien in vier deelnemende OBA-vestigingen.

Beeld: Krista van de Niet

Corrie en Joseph

2 oktober t/m 3 november

Acht beeldend kunstenaars zijn ingegaan op het verzoek van Het Wilde Oog (Hans Lemmerman/Inge van Run) om elk twee objecten/sieraden te maken en een verbintenis tussen twee bronnen te leggen: kraplappen van Spakenburgse vrouwen in klederdracht en de wereld van kunstenaar Joseph Beuys. 

Kinkerboulevard

7 september t/m 29 oktober

De bekende straat in Amsterdam-West ondergaat een transformatie van een winkelstraat naar een verblijfstraat, waar Engels de voertaal is.

The human face of Iran

8 juni t/m 15 september

Fotografe Oda Akkermans legt het alledaagse leven in Iran vast. Zij wil de ziel van dit prachtige land laten zien.

Van het Reve Fotograaf

Tot 1 september 2017

Foto's uit de collectie van Teigetje en Woelrat uit de periode 1949-1972. 

Visible Faces

5 juni tot 27 augustus

Fototentoonstelling over Turks-Nederlandse LHBT’s gemaakt door journaliste en Zilveren Camera winnares 2016 Cigdem Yüksel.

Fred wil ook naar school

5 mei  t/m 21 augustus 2017

Sinds Fred het (heel erg eigenwijze) hert voor het eerst het licht zag in het debuut van Pépé Smit, is hij hard op weg om een grootheid te worden in de kinderboeken.

Amsterdam Sweethearts

13 juli t/m 7 augustus 2017

Fotografe Shirley Agudo fotografeerde jarenlang de bezoekers van de festiviteiten zoals de Pride, de Drag Queen Olympics en de Hartjesdagen. In deze expo en het bijbehorende boek toont ze hun flamboyante uitdossingen.

Fotogroep Buitenveldert

Juni en juli 2017

De leden van Fotogroep Buitenveldert exposeerden in OBA Buitenveldert hun foto’s.

40 jaar Krater

2 mei t/m 10 juli 2017

De tentoonstelling ’40 jaar Krater’ presenteert verhalen en spullen over een 40-jarige traditie in Amsterdam Zuidoost: theater maken.

Hatch

22 april t/m 19 mei 2017

Deze tentoonstelling is ontstaan in samenwerking met een groep kunstenaars uit Amsterdam die hun inspiratie in de schoonheid van de stad vinden. De kunstenaars kregen de mogelijkheid om in OBA Cinétol te werken.

5 jaar oorlog in Syrië

April t/m juni 2017

De tentoonstelling 5 jaar oorlog in Syrië is van fotografe Mona van den Berg. In de indrukwekkende expositie krijgen Syrische vluchtelingen een stem en gezicht. 

Modemuze

17 maart t/m 2 juli 2017

In de tentoonstelling Modemuze@OBA kunnen bezoekers en liefhebbers kennis maken met de rijkdom van mode, kostuum en accessoires die zich in Nederlandse museale collecties bevinden.

What's in a name

14 maart t/m 1 juni 2017

Amsterdamse fotografe Saskia Aukema. De serie gaat over mensen die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd, iets wat vaak het begin markeert van een nieuwe start – een wedergeboorte. 

High Lonesome Below Sea Level

10 maart t/m 30 april 2017 

Hoewel het werk van Marieke Odekerken vaak wordt vergeleken met dat van Anton Corbijn, noemt ze zelf Richard Avedons serie In the American West als voornaamste inspiratiebron. De portretten zijn allemaal gemaakt in de buitenlucht, bij daglicht, tegen een witte achtergrond,en in een ontspannen setting. 

Kopstoot

9 maart t/m 30 april

Willem Pijffers en Emilio Brizzi gingen eind 2015 en begin 2016 de straat op om 50 traditionele cafés in de Amsterdamse binnenstad te fotograferen en de eigenaren te interviewen. Zwart/wit fotografie, vanaf 3,5 meter hoogte, zonder enscenering.

NAFVA

Maart en april 2017

Op deze expositie hangen foto’s van Nederlands oudste fotovereniging. De 129-jarige NAFVA is springlevend dankzij een open instelling en brede visie op elk fotografisch thema, niet op één soort fotografie.

De intieme blik

16 februari t/m 27 april 2017

Tijdens een vakantie in Frankrijk kwam Gon Buurman (1939) op 40-jarige leeftijd in aanraking met fotografie. Nu geldt ze als één van de belangrijkste vastleggers van de tweede feministische golf. 

Net als Anne

15 januari t/m 31 maart 2017

Anne Frank leefde in een wereld waar de overheersers vergeten waren wat lachen, plezier maken en liefde was.

Woensdagmiddagschilders

12 januari t/m 28 februari 2017

Elke woensdagmiddag komen de Woensdagschilders samen in de Buurtwerkplaats in de Cliffordstraat en krijgen ze onder leiding van docent Boa van den Berg advies over het werk. 

Rico D'Rozario: Shooting Stars

12 januari t/m 28 februari 2017

De Amsterdamse Rico D' Rozario was drummer, totdat hij besefte dat hij meer talent had achter de lens dan achter de drums. 

Aurora Borealis

4 januari t/m 28 februari 2017

Pete Purnell (Cornwall, Engeland 1946) reist sinds enkele jaren regelmatig naar het noorderlicht om deze te fotograferen. De meest gestelde vraag is of de kleuren echt zijn of dat er veel wordt gefotoshopt.

 

Fantastische boeken en illustraties

4 november 2016 t/m 31 januari 2017

Eveline Overdijk maakt gebonden boeken en Madeleine Kuijper maakt illustraties, voornamelijk fantasiefiguren, met pen, inkt en aquarel.

75 jaar Tom Poes

September 2016 t/m juni 2017

De verhalen van Tom Poes verschenen decennialang in vele kranten en weekbladen. Om de 75e verjaardag van de eerste aflevering te vieren, is er een tentoonstelling over Tom Poes, Olivier B. Bommel en hun schepper Marten Toonder (1912-2005) georganiseerd. 

In de pocket

Oktober 2016

Iedereen bewaart momenten uit het leven met de smartphone. Straatvoetbalster Roxanne 'Rocky' Hehakaija, rapper Def P en Jarreau Vandal en vele anderen hebben dit niet alleen voor zichzelf gedaan maar ook voor de expositie 'In de Pocket'. 

Unseen Festival

September 2016 

Op zaterdag 24 september 2016 vond de Unzine workshop plaats in de OBA Spaarndammerbuurt, het hart van het Unseen Festival.