Archief exposities

Hieronder het archief van voorbije exposities in de OBA:

Ghana Thuis

november t/m half januari 2018

Sinds de jaren ‘60 hebben veel Ghanezen hun weg naar Amsterdam gevonden. Veel van hen zijn in Zuidoost gaan wonen, waar zij een eigen leven hebben opgebouwd en onderdeel van de buurt zijn geworden.

Landslide in my mind

9 november t/m 15 januari 2018

Twee jaar lang werkte Wouter le Duc in zijn atelier aan het construeren van ‘Landslide in my mind’. Hij maakte hiervoor gebruik van verschillende technieken om vervormde herinneringen aan een periode van isolement te verbeelden.

70 jaar De Avonden

16 december t/m 15 januari 2018

‘Het was nog donker, toen in de vroege morgen van de twee en twintigste December 1946 in onze stad, op de eerste verdieping van het huis Schilderskade 66, de held van deze geschiedenis, Frits van Egters ontwaakte.'Op 1 november 2017 was het 70 jaar geleden dat De Avonden: een Winterverhaal door van het Reve verscheen. 

Een jurk zegt meer dan 1000 woorden

10 september t/m 7 januari 2018

Plotseling waren ze daar in 1975: een groep homoactivisten in Nijmegen die provocerend in onflatteuze jurkjes rondliepen.

American Hypnotized

November en december 2017

Ronald Blaszkowicz maakte een rauwe, eerlijke fotoreportage over het Amerika van nu en over de 'Eastern Dream' sinds de val van het Sovjet systeem.

Ontmoetingen in Bolo

9 september tot 3 december

Mildred Theunisz is straatfotograaf en als bewoner van Bos en Lommer, is ze regelmatig in de wijk te vinden. Tijdens haar omzwervingen door Bos en Lommer brengt ze ontmoetingen in beeld.

The freedom of stories

6 september 2017 – 26 november 2017

Najat el Hani reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord Afrika om lokale (foto-) verhalen over vrijheid te verzamelen. Om aan deze bijzondere verhalen te komen probeerde ze zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen.

Veiled

7 september t/m 4 december

Saskia Aukema bezocht niqaabdraagsters in binnen- en buitenland en weet een wereld te onthullen die voor de meesten van ons moeilijk te begrijpen is.

ADCO Aardewerk

1 oktober t/m 30 november

Adco was de aardewerkafdeling van de Groninger Steenfabrieken in Ruischerbrug en produceerde van ongeveer 1919 tot 1976 hoofdzakelijk sieraardewerk.

Amsterdam Vertelt

2016-2017

Om bewoners van vier Amsterdamse wijken te inspireren presenteerde Foam een selectie foto’s uit de eigen collectie in het kader van het project Amsterdam Vertelt. De tentoonstelling was te zien in vier deelnemende OBA-vestigingen.

Beeld: Krista van de Niet

Corrie en Joseph

2 oktober t/m 3 november

Acht beeldend kunstenaars zijn ingegaan op het verzoek van Het Wilde Oog (Hans Lemmerman/Inge van Run) om elk twee objecten/sieraden te maken en een verbintenis tussen twee bronnen te leggen: kraplappen van Spakenburgse vrouwen in klederdracht en de wereld van kunstenaar Joseph Beuys. 

Kinkerboulevard

7 september t/m 29 oktober

De bekende straat in Amsterdam-West ondergaat een transformatie van een winkelstraat naar een verblijfstraat, waar Engels de voertaal is.

The human face of Iran

8 juni t/m 15 september

Fotografe Oda Akkermans legt het alledaagse leven in Iran vast. Zij wil de ziel van dit prachtige land laten zien.

Van het Reve Fotograaf

Tot 1 september 2017

Foto's uit de collectie van Teigetje en Woelrat uit de periode 1949-1972. 

Visible Faces

5 juni tot 27 augustus

Fototentoonstelling over Turks-Nederlandse LHBT’s gemaakt door journaliste en Zilveren Camera winnares 2016 Cigdem Yüksel.

Fred wil ook naar school

5 mei  t/m 21 augustus 2017

Sinds Fred het (heel erg eigenwijze) hert voor het eerst het licht zag in het debuut van Pépé Smit, is hij hard op weg om een grootheid te worden in de kinderboeken.

Amsterdam Sweethearts

13 juli t/m 7 augustus 2017

Fotografe Shirley Agudo fotografeerde jarenlang de bezoekers van de festiviteiten zoals de Pride, de Drag Queen Olympics en de Hartjesdagen. In deze expo en het bijbehorende boek toont ze hun flamboyante uitdossingen.

Fotogroep Buitenveldert

Juni en juli 2017

De leden van Fotogroep Buitenveldert exposeerden in OBA Buitenveldert hun foto’s.

40 jaar Krater

2 mei t/m 10 juli 2017

De tentoonstelling ’40 jaar Krater’ presenteert verhalen en spullen over een 40-jarige traditie in Amsterdam Zuidoost: theater maken.

Hatch

22 april t/m 19 mei 2017

Deze tentoonstelling is ontstaan in samenwerking met een groep kunstenaars uit Amsterdam die hun inspiratie in de schoonheid van de stad vinden. De kunstenaars kregen de mogelijkheid om in OBA Cinétol te werken.

5 jaar oorlog in Syrië

April t/m juni 2017

De tentoonstelling 5 jaar oorlog in Syrië is van fotografe Mona van den Berg. In de indrukwekkende expositie krijgen Syrische vluchtelingen een stem en gezicht. 

Modemuze

17 maart t/m 2 juli 2017

In de tentoonstelling Modemuze@OBA kunnen bezoekers en liefhebbers kennis maken met de rijkdom van mode, kostuum en accessoires die zich in Nederlandse museale collecties bevinden.

What's in a name

14 maart t/m 1 juni 2017

Amsterdamse fotografe Saskia Aukema. De serie gaat over mensen die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd, iets wat vaak het begin markeert van een nieuwe start – een wedergeboorte. 

High Lonesome Below Sea Level

10 maart t/m 30 april 2017 

Hoewel het werk van Marieke Odekerken vaak wordt vergeleken met dat van Anton Corbijn, noemt ze zelf Richard Avedons serie In the American West als voornaamste inspiratiebron. De portretten zijn allemaal gemaakt in de buitenlucht, bij daglicht, tegen een witte achtergrond,en in een ontspannen setting. 

Kopstoot

9 maart t/m 30 april

Willem Pijffers en Emilio Brizzi gingen eind 2015 en begin 2016 de straat op om 50 traditionele cafés in de Amsterdamse binnenstad te fotograferen en de eigenaren te interviewen. Zwart/wit fotografie, vanaf 3,5 meter hoogte, zonder enscenering.

NAFVA

Maart en april 2017

Op deze expositie hangen foto’s van Nederlands oudste fotovereniging. De 129-jarige NAFVA is springlevend dankzij een open instelling en brede visie op elk fotografisch thema, niet op één soort fotografie.

De intieme blik

16 februari t/m 27 april 2017

Tijdens een vakantie in Frankrijk kwam Gon Buurman (1939) op 40-jarige leeftijd in aanraking met fotografie. Nu geldt ze als één van de belangrijkste vastleggers van de tweede feministische golf. 

Net als Anne

15 januari t/m 31 maart 2017

Anne Frank leefde in een wereld waar de overheersers vergeten waren wat lachen, plezier maken en liefde was.

Woensdagmiddagschilders

12 januari t/m 28 februari 2017

Elke woensdagmiddag komen de Woensdagschilders samen in de Buurtwerkplaats in de Cliffordstraat en krijgen ze onder leiding van docent Boa van den Berg advies over het werk. 

Rico D'Rozario: Shooting Stars

12 januari t/m 28 februari 2017

De Amsterdamse Rico D' Rozario was drummer, totdat hij besefte dat hij meer talent had achter de lens dan achter de drums. 

Aurora Borealis

4 januari t/m 28 februari 2017

Pete Purnell (Cornwall, Engeland 1946) reist sinds enkele jaren regelmatig naar het noorderlicht om deze te fotograferen. De meest gestelde vraag is of de kleuren echt zijn of dat er veel wordt gefotoshopt.

 

Fantastische boeken en illustraties

4 november 2016 t/m 31 januari 2017

Eveline Overdijk maakt gebonden boeken en Madeleine Kuijper maakt illustraties, voornamelijk fantasiefiguren, met pen, inkt en aquarel.

75 jaar Tom Poes

September 2016 t/m juni 2017

De verhalen van Tom Poes verschenen decennialang in vele kranten en weekbladen. Om de 75e verjaardag van de eerste aflevering te vieren, is er een tentoonstelling over Tom Poes, Olivier B. Bommel en hun schepper Marten Toonder (1912-2005) georganiseerd. 

In de pocket

Oktober 2016

Iedereen bewaart momenten uit het leven met de smartphone. Straatvoetbalster Roxanne 'Rocky' Hehakaija, rapper Def P en Jarreau Vandal en vele anderen hebben dit niet alleen voor zichzelf gedaan maar ook voor de expositie 'In de Pocket'. 

Unseen Festival

September 2016 

Op zaterdag 24 september 2016 vond de Unzine workshop plaats in de OBA Spaarndammerbuurt, het hart van het Unseen Festival.